BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 19 czerwca 2025, 14:08

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E34] Wydech 535i
PostNapisane: 18 maja 2010, 14:26 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e34 535i z małym +
Kod silnika: m30b35
Witam
Zwracam się do szanownego grona o poradę...
Otóż niecałe 2 tyg. temu stałem się posiadaczem e34 535i. Samochód do poprawek blacharskich ale nie o tym w temacie ...
Silnik jeździ na półsyntetyku pracuje równiutko i jest cały suchy. Pytanie mam odnośnie ukł. wydechowego . W aucie wycięte są katy jak i również środkowy tłumik a zamiast tego wspawane rury. Nie mam nic przeciwko brzmieniu bo jest naprawdę fajne ale słyszałem, że BMW bardzo nie lubi przelotu . Pytanie moje brzmi czy mogło to zabrać parę koników z mojego małego stadka ? Śr. wyniki 0-100 to okolice 8,2 s czyli około 0,5 s gorsze niż katalogowo.
Warto martwić się taką różnicą i co ew. mogę pozmieniać oprócz ewentualnego powrotu do serii ?
Pozdrawiam

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E34] Wydech 535i
PostNapisane: 18 maja 2010, 14:53 
Forumowicz

Moje BMW: 328 & 318is
Kod silnika: M52B28& m42b18
To niewielka różnica, teoretycznie bez kata, samochód lepiej powinien się zbierać, poprzez szybsze odprowadzenie spalin, lecz czy w praktyce to się sprawdza? Tego nie wiem. Oczywiście jest wiele wersji, niektóre osoby z forum po wycięciu kata, odczuły spadek mocy, a niektórzy lekki przyrost w zakresie wysokich obrotów, jak widać zdania są różne. Sporo osób również narzeka na dźwięk po wycięciu. A jeżeli Tobie nic nie buczy, i nie stuka, to nie warto w to ingerować. Kolejną opcją na lekki przyrost mocy jest CHIP Tuning . Nie jest to tak jak piszą +15 KM, ale na pewno poczujesz różnicę. Samochód lepiej będzie reagował na pedał gazu.

PostNapisane: 18 maja 2010, 16:03 
Częsty bywalec

Moje BMW: E36 328i
Kod silnika: M52B28
Seryjnie 535i ma 211 kucy po wycieciu kata moc dochodzi do 220. To samo się tyczy 530i (m30) seryjne 188km można zwiekszyć po wycieciu kata do 197km To są dane producenta a nie jakieś wymyslone. Wiec wyciecie kata daje troche mocy. Z kolei w m20b25 seryjne 170 po wycieciu kata 171 (tez dane producenta). Oczywiście wszystko jezeli kat jest dobry. Bo jeśli jest zapchany to wiadomo że bedzie zamulone i wtedy wyciecie kata daje mega róznice. W nowych silnikach wyciecie kata nie dodaje mocy a reczej ją zabiera ze względu na dwie sondy.
Twój pomiar 8.2 może wynikać z błędu pomaru istotną rzeczą jest to że twój silnik to jednostka produkowana chyba do 92 roku (nie pamietam dokladnie) wiec taki silnik może mieć już ubytki w mocy a raczej napewno je ma wiadomo silnik po 20 latach nie będzie jak nówka. Możesz pojechać na hamownie ale wiadomo darmo to nie jest. Wlej do silnika ceramizer jest do dobry preparat który regenruje w pewnym stopniu silnik, napewno przywróci Ci z pare "km" i "nm" co może przełożyc się na osiągi. Koszt 60zł. Nie jest to jakaś kicha typu "moto doctor" Ceramizer to tylko 4ml.
Uff a się rozpisałem ;) A no i ważne jest też to jakie masz koła wiadomo że na 15 calowych kołach szybciej się zbierze niż na jakiś 17 calowych walcach.

PostNapisane: 18 maja 2010, 16:34 
Zacna persona forum

Moje BMW: E39 540&E39 528
Kod silnika: M62B44&M52B28TU
Szymool napisał(a):
co ew. mogę pozmieniać oprócz ewentualnego powrotu do serii ?

mam taki silnik jak Ty i wydech taki teraz bede robil.
Zmien:
- kopulka, palec
- kable (jak masz kase) bremi, ngk
- swiece przede wszystkim!!!!
- regulacja zaworow!!
- olej lepszy niz mineral lub marny polsyntetyk, bo marny olej tez zabiera moc!!
- filtr powietrza, dolot/nadmuch do puszki filtra...
- no i jezeli mialbyc kase (u mnie zrobil to poprzedni wlasciciel) obrobka glowicy, lekkie planowanie, np 0.4mm, gniazda zaworowe, zawory, uszczelniacze zaworowe, moze prowadnice, dobra uszczelka glowicy, wlacsciwe przykrecenie srub glowicy i w droge

Najwazniejszy jest "wsad" wiec dolot powietrza chlodnego jakas rura ze zderzaka czy cus (Twoja inwencja) i paliwo (Shell, BP, Statoil, a nie orlen szajs), spalic taka mieszanke nowymi swieczkami przy dobrze ustawionych zaworkach i tyle.
To jest tak prosty silnik ze nie wymaga duzo zachodu...
Jakis program poszukaj, ja mam kompa z chipem podobno Hartge (zmierzony ze daje +17KM), jak bys chcial skopiowac i mial kogos kto to robi to wal na PW...
Koledze w lekko niedomagajacym M30 wyszlo 199KM a z tym programem 216KM, bez zadnego remontu, nie pamietam ile Nm ale tez ok
Cudow nie bedzie ale wiem z doswiadczenia ze np 134KM a 141KM w E36 to roznica- wygrasz spokojnie z primera GT lub nie ;)

V8 Eisenmann, 10J, Dupowóz
viewtopic.php?f=6&t=146942

PostNapisane: 18 maja 2010, 17:17 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e34 535i z małym +
Kod silnika: m30b35
No wiec tak :
- olej 10W40 Castrol Edge wymieniany jakies 2,5 tkm temu
- filtr powietrza prawie nówka
- zaworów nie słychać co potwierdziło dwóch mechaników bo również o ich regulacje się pytalem
- uszczelka pod głowica zmieniana 2 lata temu wraz z planowanie (sprzedający przedstawił mi rachunek)
- opony 225/50/16

Panowie a co myslicie o takim czyms zamiast tego mojego przelotu ?
http://moto.allegro.pl/item1027644788_s ... uning.html

I fakt ze nie uwzglednilem tego ze do 100 km/h musze zapiać 3 bieg bo dwojka konczy sie ok 95-97 km/h

PostNapisane: 18 maja 2010, 17:36 
Forumowicz

Moje BMW: 328 & 318is
Kod silnika: M52B28& m42b18
EL TEC dobra firma, znam osoby, które na tym śmigają, i są zadowolone.

PostNapisane: 18 maja 2010, 19:54 
Zacna persona forum

Moje BMW: e34, e39
Kod silnika: m50b25, m51b25
Garaż: e34 m50b25
e39 m51b25
ukanio328i napisał(a):
Wlej do silnika ceramizer jest do dobry preparat który regenruje w pewnym stopniu silnik, napewno przywróci Ci z pare "km" i "nm" co może przełożyc się na osiągi. Koszt 60zł. Nie jest to jakaś kicha typu "moto doctor" Ceramizer to tylko 4ml.

Bez takich, dobry olej i będzie git.

A Twój wynik to może być pewnie lepszy, chyba że masz sprawne rączki :hyhy:

Just to stay alive...

PostNapisane: 18 maja 2010, 21:31 
Forumowicz

Moje BMW: F01 750i x-drive
miałem kiedys e30 320i i jak prejechałem sie kolegi 535 e34 to było moje marzenie.to super motorki i klasyki bmw.tylko dbaj o to autko a bedzie git.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1