BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 8 lipca 2025, 13:14

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E39] Temperatura dolnego węża chłodnicy.
PostNapisane: 2 czerwca 2010, 16:04 
Forumowicz

Moje BMW: E39
Kod silnika: M52B20
Hej! Koledzy powiedzcie mi jaka powinna być temperatura dolnego węża chłodnicy. Chodzi mi o silniki M52. Zacząłem się dziś zastanawiać bo po staniu ok. 50min w upale w korku na postoju z ciekawości otworzyłem maskę i zobaczyłem że dolny wąż jest okropnie gorący! Wskazówka stoi w pionie ale zastanawiam się jak jest u was. Jeżeli okaże się że jest zbyt gorący to pewnie visco się skończyło. Z góry dzięki za odpowiedzi.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E39] Temperatura dolnego węża chłodnicy.
PostNapisane: 2 czerwca 2010, 21:59 
Forumowicz

Moje BMW: e39 523i
harus napisał(a):
otworzyłem maskę i zobaczyłem że dolny wąż jest okropnie gorący!

Bardzo dobrze,to znaczy że masz sprawny termostat.
harus napisał(a):
Wskazówka stoi w pionie

To jeszcze lepiej.
harus napisał(a):
pewnie visco się skończyło

Nie wydaje mi się. Przy długim staniu w korku wskazówka powinna iść na czerwone pola przy uszkodzonej wiskozie. Zrób próbę - przegoń ją po trasie i wtedy zobacz jak gorący jest dolny wąż. Jeśli tak samo to nie masz się o co martwić ;)

PostNapisane: 2 czerwca 2010, 22:19 
Forumowicz

Moje BMW: F01 750i x-drive
prawde prawi pszemek :super:

PostNapisane: 2 czerwca 2010, 23:35 
Forumowicz

Kod silnika: M52B28
a to nie jest tak ze dolnym wezem powinien ten plyn juz wychodzic chlodniejszy do bloku silnika ? to gorny powinien byc goracy bo to chyba powrotny waz... ;> mechanikiem nie jestem ale ten wskaznik licznikowy to mozna sobie w tylek wsadzic bo wskazowka przechyla sie na prawo do piero przy 115 stopniach chyba...

PostNapisane: 3 czerwca 2010, 07:49 
Forumowicz

Jak stoisz w korku to nie zauważysz różnicy w temperaturach węży. Oba będą bardzo ciepłe, górny minimalnie więcej bo to zasilenie.

PostNapisane: 3 czerwca 2010, 08:27 
Forumowicz

Moje BMW: 523i
Kod silnika: M52B25
kierzko napisał(a):
a to nie jest tak ze dolnym wezem powinien ten plyn juz wychodzic chlodniejszy do bloku silnika ? to gorny powinien byc goracy bo to chyba powrotny waz... ;> mechanikiem nie jestem ale ten wskaznik licznikowy to mozna sobie w tylek wsadzic bo wskazowka przechyla sie na prawo do piero przy 115 stopniach chyba...

To fakt,że ten wskażnik niewiele daje informacji,ale przynajmniej jest.W nowszych modelach nie ma go w ogóle co uważam za głupotę producenta,gdyż ze wszystkich zegarów jest najważniejszy.
Kolego włącz test nr 7 i obserwuj temp. zwłaszcza w korku. Po raz kolejny nie mogę pojąć jaki macie problem w sprawdzeniu visco? przecież to nie jest część ukryta w silniku... weż przy gorącym silniku otwórz maskę i zwiększ obroty silnika,wentylator przy sprawnym visco powinien przyspieszać wraz z obrotami, to widać i słychać.

PostNapisane: 3 czerwca 2010, 12:52 
Pierwsze kroki

jezeli stoisz w korku to może sie zagrzać dolny wąż ale powinien być troche chłodniejszy od górnego poza tym visco jak sie kończy to zamiast niego załącza się wentylator klimy uwierz mi ja właśnie z tym walcze i jutro wymieniam visco .

PostNapisane: 3 czerwca 2010, 21:18 
Forumowicz

Fakt może jestem przewrażliwiony na tym punkcie ale ciągle tego pilnuję bo wiem jak jest z układem chłodzenia w naszych silnikach :) Był bym super spokojny kiedy po godzinie w korku dolny wąż był by delikatnie ciepły :) Ale wiem że tak nie może być bo chłodnica chłodzi o kilka stopni. Tyle ile jest potrzebne żeby silnik prawidłowo funkcjonował. Co do wentylatora klimy to właśnie chyba mam problem. Klima z dnia na dzień przestała chłodzić mimo że Kompresor i wentylator sie włączały. Dwa dni temu zauważyłem że wentylator też się już nie włącza :/

PostNapisane: 3 czerwca 2010, 22:15 
Forumowicz

harus napisał(a):
może jestem przewrażliwiony na tym punkcie ale ciągle tego pilnuję bo wiem jak jest z układem chłodzenia w naszych silnikach

Lepiej zapobiegać niż leczyć :ok:
harus napisał(a):
Klima z dnia na dzień przestała chłodzić mimo że Kompresor i wentylator sie włączały. Dwa dni temu zauważyłem że wentylator też się już nie włącza :/

Uciekł czynnik. Pytanie - którędy i dlaczego?

PostNapisane: 4 czerwca 2010, 12:14 
Pierwsze kroki

koledzy klime od czasu do czsu sie nabija wiec może warto przejechac sie do jakiegoś gościa od klimatyzacji niech sprawdzi co i jak

PostNapisane: 4 czerwca 2010, 20:59 
Forumowicz

Właśnie dziś walczyłem z klimą bo działała do pewnego czasu ale już słabo. Potem długo nie używałem i po uruchomieniu nic. Wentylator się włączał, kompresor też a leciało zimne powietrze. Kilka dni temu zauważyłem że przestał działać i wentylator! Postanowiłem sprawdzić ten wentylator i okazało się że wcale nie działa! Podałem mu napięcie bezpośrednio do kostki i nie startuje wcale :/

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1