BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 5 maja 2025, 06:27

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 93 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Zielony podatek.
PostNapisane: 5 czerwca 2010, 14:05 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E36 Touring
Kod silnika: M43B18
wsa napisał(a):
Ja w ostatnim tygodniu miałem okazję pojeździć nowymi autami rodem z Francji, tj Renault Thalia, Clio, Dacia Logan i Dacia Sandero.
Biorąc pod uwagę że to były auta testowe - były dość bogato wyposażone - przynajmniej tak twierdził kolo w salonie. Sandero miała nawet 4 głośniki i radio na mp3, co wg pracownika salonu jest wyższym wyposażeniem. Dwie poduchy powietrzne miała tylko Sandero i Thalia, pozostałe auta po jednej. Za elektryczne szyby dopłata - za grzane lusterka dopłata - za 4 głośniki i mp3 dopłata.
Pomijam fakt właściwości jezdnych i możliwości wyprzedzania tego typu autami - ale te pojazdy są dwa razy więcej warte niż moje prawie 13 letnie E39.
I jak tu zamienić auto na nowe?? Czym zachęcają aby właściciele takich aut jak większość z nas zmienili swoje w większości leciwe autka na nowe??

Jak to powiedział Clarkson: "Dacia to auto dla zdesperowanych ludzi, którzy koniecznie chcą mieć nowy samochód" :)

becek napisał(a):
i znowu nie wiesz o czym piszesz,priusem przejechalem 5k km i jest to bardzo oszczedne auto czego nie moge powiedziec o moim e46

Czytałem kiedyś artykuł, że wyprodukowanie jednego Priusa jest tak szkodliwe dla środowiska jak wyprodukowanie 3 "zwykłych" samochodów. Ten Prius to żadne eko auto - to po prostu auto dla szpanu.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 5 czerwca 2010, 14:34 
Naczelny bimbrovnik

Moje BMW: e30
Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=77118
becek napisał(a):
1-zgadzam sie z Tobą,tylko...masz jakis pomysl na to??

A według Ciebie pomysłem jest podnoszenie podatków? Jeśli tak, to może podniesiemy i VAT, i dochodowy, i opłatę paliwową, i akcyzę... Państwo ma to do siebie, że ZAWSZE ma mało pieniędzy, więc idąc Twoim tokiem rozumowania, można by podnosić podatki w nieskończoność :-)
becek napisał(a):
3-zgadza sie, ale od zamieniania naszego kraju w smietnik ,bogactwa nie przybedzie(ewentualnie zlomiarze sie wzbogaca)

Śmietnik śmietnikiem, ale na eliminowanie wraków z naszych ulic to powinny być inne metody. Tym bardziej, że słowo "wrak" nie jest wypadkową wieku, ale stanu auta.
becek napisał(a):
4-a moze bedzie ? troche zmienic prawo....

No przecież państwo musi się z czegoś utrzymywać... :-)
becek napisał(a):
5-wolnosc ,auto -"easy rider" , wiesz a dla mnie wolnosc to willa...i co? zapewnisz mi to? przeciez chce

A dlaczego ja mam Ci to zapewniać? Bierz się do roboty i tyraj na willę ;-) Analogia do auta wybitnie chybiona.
becek napisał(a):
6-sposoby na razie nie dzialaja,przeszkadza wtedy ,jak ktos zdecyduje sie porzucic autko na moim podworku

A psie kupy Ci przeszkadzają? Podatek od posiadania psów już jest i jakoś nie wpływa on na zanieczyszczenie miast psimi odchodami :-k
becek napisał(a):
7- oplata do oplaty, i o pare autek mniej na naszych drogach

Opłata do opłaty i... Budżet nabity, a nie parę autek mniej. Nazywajmy rzeczy po imieniu - wraca podatek "drogowy".

Becek, najlepiej, jak przykład idzie z góry - pogoń e46 i kup punto :-) (żeby nie było, nie piszę tego sarkastycznie - nie twierdzę, że to ostatnie to złe auto).

One redline a day keeps a mechanic away.

PostNapisane: 5 czerwca 2010, 15:00 
Zacna persona forum

Moje BMW: L2PH2
Kod silnika: F4R
Garaż: Volvo 340 DL
becek napisał(a):
(...)
ja potrzebuje auta tylko na baby, zrobilem przez rok swoim "dizelem" 7 k przebiegu...na codzien metro a czesciej rower
i nie narzekam
ale nie chcialbym zeby na granicy RP stanal znak "welcome to szrot country" (obok stojacego juz znaku "disneyland")

Jak masz możliwość dojazdów do roboty rowerem lub metrem to się ciesz. Nie każdy ma taką możliwość.

Co do samochodu to jak chcesz żeby wszyscy jeździli nowymi samochodami, to daj przykład i przesiądź się ze swojego "starego szrota" na nową Pandę, albo Dacię.
Jesteś osobą, która ma klapki na oczach i zgodzi się na nowy podatek, bo myśli że jest to robione dla dobra ogółu.

PostNapisane: 5 czerwca 2010, 19:49 
Częsty bywalec

Moje BMW: E46
Kod silnika: M47
becek napisał(a):
kolekcjoner nie placi cla ,akcyzy a vat pomniejszony, wiec....o co ten :rozpacz:
"i nakaz kupowania idiotycznych Priusów i innego dziadostwa "ekologicznego",które pali tyle samo ON w trasie co moje 2.0d."
i znowu nie wiesz o czym piszesz,priusem przejechalem 5k km i jest to bardzo oszczedne auto czego nie moge powiedziec o moim e46

Ziomek,zacząłeś zły temat więc go skończ bo twoje teksty zaczynają mnie wkur.....

PostNapisane: 5 czerwca 2010, 19:49 
Częsty bywalec

Sorry Panowie za ten tekst ale do niektórych trzeba prosto z mostu.

PostNapisane: 5 czerwca 2010, 22:12 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E91 LCI
Kod silnika: N53B30A
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=157967
Ten podatek z pewnością zmobilizuje mnie do zmiany E39 na F10 albo W212 :hurra:
Gratuluje toku myślenia :wstyd:

maaaad napisał(a):
Państwo ma to do siebie, że ZAWSZE ma mało pieniędzy,

A tam, a Emiraty? :rotfl: :rotfl:

Typer EURO 2016 - I miejsce

PostNapisane: 6 czerwca 2010, 00:08 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E39
Kod silnika: m62tub44
Jestem doglebnie wzruszona.
Ten artykul tak mna poruszyl, ze niniejszym bede kupowac EKO sztuczne choinkiz PVC , zrec EKO szynke (15% miesa+ tablica mendelejewa) a do roboty zaiwaniac zbiorkomem (jedyne 1,5 h w jedna strone)

jesooo :wstyd:
rece, nogi i cycki opadaja.

pzdr
GreenEvil

PostNapisane: 6 czerwca 2010, 08:45 
Częsty bywalec

Teraz faktycznie ludzie są jacyś ciemni. Marketingowcy wciskają im kity z eko jedzeniem, eko paliwem, eko autami, eko ciuchami i innymi głupotami. I co niektórzy łykają to jak pelikany. Dla mnie eko samochód to taki,który nie potrzebuje nawet grama paliwa,wyłączanie prąd np.Melex. Ale samochód który może przejechać na bateriach zaledwie kilkadziesiąt kilometrów jak dobrze pójdzie a resztę na paliwie to gdzie tu mowa o EKO? Takie samochody są dopiero konstruowane!
Koszt samych baterii litowo-jonowych do nowego Golfa wynosi 10 tyś EURO. A gdzie jeszcze reszta samochodu? Zasięg takiego samochodu wynosi 150 km, przyśpieszenie od 0-100 wynosi 11,8 sek,a prędkość max wynosi 140km/h (prędkościomierz wyskalowany do 160 km/h.
I najlepsze teraz: ładowanie tego dziadostwa trwa 7 GODZIN :szok: z gniazdka 230V,a przy 380V- 3,5 godziny? Ma ktoś ochotę czekać 7 godzin,żeby przejechać 100 km? Ja dziękuję. Wolę kupić diesla,benzynę lub gaz,zatankować za 100zł i jechać gdzie mi się podoba.
Następny przykład: Opel Insignia. Przez marketingowców nazwana EcoFlex. Brzmi bardzo ładnie! :P Średnie spalanie 5,2 ON/100km,tyle co przeciętny diesel? Więc gdzie to EKO? I jeszcze 101 tyś za to żądają.
Wystarczy poczytać ze zrozumieniem niektóre artykuły. EcoFlex to nic innego jak propagowanie przez Opla ekonomicznego i ekologicznego stylu jazdy,inaczej mówiąc nie możesz wcisnąć gazu do podłogi,nie możesz rozkoszować się jazdą!! 5,5 L ON/100 to ja moją E46 w trasie zrobię przy spokojnej jeździe.
Są to podstawy marketingu wciskane ciemnotom które chcą być na topie.
Następny przykład Toyota Auris HSD,spalanie 3,8l benzyny na 100 km,cena 23 tyś Euro. Tylko nikt nie pomyśli,ze te wszystkie spalania są uzyskiwane w laboratorium,gdzie w ogóle to nie ma nic wspólnego z jazdą w rzeczywistości. Tak samo jak wszyscy rzucają się na zakup silników z filtrem PDF. Tylko,że żaden sprzedający wam nie powie,iż ten samochód nie nadaje się do jazdy po mieście,bo szlag trafi za jakiś czas filtr i kilka kafli będziecie do tyłu. Co z tego,że auto będzie na gwarancji,skoro nie było dobrze użytkowane (w warunkach miejskich nie wypali się sadza).
Więc zwolennicy EKO? Gdzie są plusy tych samochodów? Dlaczego mamy być wręcz zmuszani do kupowania eko pojazdów przez nakładanie różnych podatków? Wolę jeździć starym Poldolotem jak nowym Priusem. 250zł/12 miesięcy=20zł,83gr. Gdyby paliwo było tańsze,to łby od reklamy namawialiby ludzi do zakupu motorów 3.0, 4.0. Tanie paliwo większe spalanie,większy popyt na paliwo,większy popyt na samochody. Tutaj mamy sytuację odwrotną.
Puenta mojej wypowiedzi: Nie ma takiej siły,która przekona mnie do EKO. Podatek wprowadzą,jedni będą płacić inni nie. I zawsze będę zwolennikiem zadbanych E30 bądź nawet zadbanego Golfa I :rotfl: niż nowego pojazdu "EKO",który z ekologią ma tyle wspólnego co piernik z wiatrakiem.
Niektórzy na forum mówią: STOP DREWNIE I AUTOMATOM :hyhy:
JA MÓWIĘ STOP EKO-GŁUPOCIE. :cenzura:

PostNapisane: 6 czerwca 2010, 09:49 

Moje BMW: E36 Touring
Kod silnika: M43B18
W ostatnim Automaniaku było jakieś hybrydowe Infinity i rozmawiali nad oszczędnością takiego auta. A mianowicie koszt zakupy wersji hybrydowej jest o 80 tys droższy od wersji z normalnym silnikiem. No i wyliczyli, że te 80 tys. zwróci się po 300 tys km. :rotfl: :rotfl: :rotfl:

Ja uważam i zadania swojego nie zmienię, że hybrydy (a szczególnie luksusowe) są dla szpanu i znikomy procent kupuje to auto faktycznie z myślą o ochronie środowiska.

PostNapisane: 6 czerwca 2010, 09:58 
Przyjaciel forum

Moje BMW: M3
Kod silnika: S65B40
greenevil napisał(a):
cycki opadaja.

Ile masz lat? Polecam rozpiętki.

Bezpośredni link do galerii Audi S4 Łepka —> viewtopic.php?f=55&t=173434

Jeszcze nie witom, a już żegnom.:
WitoM napisał(a):
Ja póki co galerii M4 nie planuje bo jestem zajęty słuchaniem dziwieku silnika z głośników

Argumentum ad maiorem:
DamianTra napisał(a):
Kolego jestem inzynierem. Naukowcem. Nie bazuje na sci-fi, autobiografiach czy jakiejkolwiek nie naukowej literaturze w celu wyksztalcenia swiatopogladu...

PostNapisane: 6 czerwca 2010, 10:32 

jiGsaw napisał(a):
greenevil napisał(a):
cycki opadaja.

Ile masz lat? Polecam rozpiętki.

Masaz lepszy,polecam sie ;) :rotfl:

PostNapisane: 6 czerwca 2010, 10:41 
Forumowicz

Nie będę komentował głupoty, absurdu i debilstwa tego pomysłu, za to skomentuje wypowiedzi kolegi backa. Powiem prosto z mostu - przeraża mnie Twoje myślenie, jeśli to co piszesz nie jest jakimś jednostkowym wybrykiem to jestesmy w ostrej cywilizacyjnej du*** :wstyd:

PostNapisane: 6 czerwca 2010, 11:07 
Przyjaciel forum

Jestem ciekawa, czy w ramach tego EKO belkotu zaczna dotowac montaz instalacji gazowych w samochodach.
Czy powstanie siec stacji do ladowania samochodow oraz, czy - jak to w swoim czasie bylo w USA pojdzie dotacja na zakup samochodow o napedzie el. (zeby nie bylo.. mi sie tam silniki el. podobaja)

oczywiscie, ze nie - wyplyw pieniedzy z budzetu nie jest EKO.

ide z tego watku, bo doprawdy mam za slabe nerwy.

jiGsaw: ze co to sa rozpiętki? :)

spider: dzieki, rozwaze propozycje :rotfl:

pzdr
GreenEvil

PostNapisane: 6 czerwca 2010, 11:51 

greenevil napisał(a):
spider: dzieki, rozwaze propozycje

Ok,namiary na mnie masz :D

PostNapisane: 6 czerwca 2010, 15:18 
Forumowicz

greenevil napisał(a):
Czy powstanie siec stacji do ladowania samochodow oraz, czy - jak to w swoim czasie bylo w USA pojdzie dotacja na zakup samochodow o napedzie el. (zeby nie bylo.. mi sie tam silniki el. podobaja)

jeśli się komuś podobają to niech śmiało kupuje... bez dotacji z mojej kieszeni :wstyd: NIe mam zamiaru komuś fundować samochodu z powodu jakiś eko-bzdur.

Niech zajmą się lepiej zatykaniem islandzkich wulkanów, bo właśnie jeden z nich wyczerpał limit Islandii na CO2 na jakieś kilka tysięcy lat :rotfl:

PostNapisane: 6 czerwca 2010, 16:58 
Częsty bywalec

Eko podatek od starych aut na rzecz aut nowych-bzdura
Podatek zawarty w paliwie na budowę dróg-bzdura
Opłaty przy rejestrowaniu pojazdu sprowadzonego-bzdura

Na co idą nasze podatki? Bo jak na razie to nie widzę żadnych korzyści.
Jestem tego samego zdania co Adam_, ,że jeśli chce ktoś sobie kupić Eko samochód to nie wykłada ze swojej kieszeni. Nie mamy co porównywać się do USA czy innych krajów,ponieważ u nas jest sodoma gomora. Po drugie po co komu u nas Eko auto,jak są autobusy PKS,które przy rozruchu wytwarzają tyle sadzy co mój 2.0d przez miesiąc. Ja ma tylko jeden samochód a PKS ma kilkadziesiąt.

Dopóki widzę jak są marnowane moje podatki,to wolę zostać przy normalnym samochodzie.

PostNapisane: 6 czerwca 2010, 19:17 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46
Kod silnika: m47n
Alhazar napisał(a):
Ziomek,zacząłeś zły temat więc go skończ bo twoje teksty zaczynają mnie wkur.....
:rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl:
kolego , wakacje ida ,proponuje wrocic na wakacyjne kursy do podstawowki na zajecia pt. "czytanie ze zrozumieniem tekstu"
przyda ci sie
Alhazar napisał(a):
Na co idą nasze podatki? Bo jak na razie to nie widzę żadnych korzyści.

na urzednikow :cool:

https://picasaweb.google.com/100024553116878785483/Indochiny

PostNapisane: 6 czerwca 2010, 19:36 
Forumowicz

becek napisał(a):
na urzednikow :cool:

to jest korzyść? :zdziwko:

PostNapisane: 6 czerwca 2010, 21:01 
Przyjaciel forum

Adam_ napisał(a):
greenevil napisał(a):

jeśli się komuś podobają to niech śmiało kupuje... bez dotacji z mojej kieszeni :wstyd: NIe mam zamiaru komuś fundować samochodu z powodu jakiś eko-bzdur.

Mi tylko chodzi o to, ze ta "ekologia" to u nas dziwnie w jedna strone dziala....

pzdr
GreenEvil

PostNapisane: 7 czerwca 2010, 20:50 
Częsty bywalec

becek napisał(a):
kolego , wakacje ida ,proponuje wrocic na wakacyjne kursy do podstawowki na zajecia pt. "czytanie ze zrozumieniem tekstu"
przyda ci sie

Upierdliwy jak baba :cenzura:

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 93 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1