BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 10 lipca 2025, 09:32

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] Padająca turbina czy inne kosztowne 330d?
PostNapisane: 7 czerwca 2010, 22:03 
Pierwsze kroki

Witam
Wiem Panowie, że tematów było już omawianych sporo i opisywanych na tym forum odnośnie turbiny, ale chciałem zapoznać się z waszym zdaniem w moim przypadku, a mianowicie:
E46 330d po facelifting, a więc oryginalnie 205KM, lecz mam (albo raczej miałem) program na 240KM.
Dziś podczas jazdy nagle fura osłabła, momentami jak by jej odjąć z 100KM. Na początkowych biegach jeszcze daje rady, ale turbina przy wyższych obrotach wydaje dźwięki jakby huczała czy też głośno gwizdała coś w tym stylu, ale taki bardziej już mechaniczny gwizd. Natomiast na wyższym biegu np. 5 przy 80km/h jak dam gaz to jest dramat nic prawie nie idzie.

No i takie pytanie czy to turbina czy coś może innego?
Jeżeli turbina to czy jeżdżąc dalej tak jak teraz może się rozsypać całkowicie i fura odmówi posłuszeństwa?
Czy jeżeli miałem program 240KM to jakiekolwiek bawienie się w moim przypadku w regeneracje ma sens?

Co mam zrobić, żeby wrócić do swojej mocy? I jak mogę być pewny w 100%, że to turbina?
Edit: Silnik: M57/TU zgodnie z VIN

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E46] Padająca turbina czy inne kosztowne 330d?
PostNapisane: 8 czerwca 2010, 09:44 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e 46
Miałem podobną sytuacje tylko 320D. Turbinka mi padła. Ale sprawdź jeszcze przepływomierz. Kopci Ci??

Ja miałem ten plus że turbina pociągnęła olej do kolektora wydechowego a nie ssącego. Zregenerowałem i jest dobrze. Co jeszcze trzeba kupić: ja wymieniłem
* olej, filtr oleju, filtr powietrza, filtr odmy(częsta przyczyna padania turbin)
*żeby wyciągnąć turbo trzeba ściągnąć pokrywę zaworów także zaraz wymieniłem przy okazji uszczelkę pod nią.

PostNapisane: 8 czerwca 2010, 09:53 
Pierwsze kroki

No właśnie nie kopci przynajmniej ja nie widzę specjalnie tego w lusterku a w nocy jak dodam gazu to też nie jakoś więcej niż zawsze. Coś tam jeszcze raz na czas się zbiera fura ale to takie przebłyski raczej przy tych większych biegach i mniejszych prędkościach jest dramat.

Mogło coś się zatkać? np. filtr odmy? I są takie objawy? czy nie ma co się łudzić?

PostNapisane: 8 czerwca 2010, 10:28 
Zacna persona forum

Moje BMW: e91,e39
Witaj odma raczej nie ,widze ze jestes z Dabrowy macie tam szpeca od BMW podjedzz do niego.

PostNapisane: 8 czerwca 2010, 13:02 
Zacna persona forum

Moje BMW: E46 320d
Kod silnika: M47TUD20
onkel1161 napisał(a):
*żeby wyciągnąć turbo trzeba ściągnąć pokrywę zaworów także zaraz wymieniłem przy okazji uszczelkę pod nią.

nie trzeba, po to są te trzy dziury (z zaślepkami) pod filtrem powietrza by można było odkręcić turbo bez zdejmowania pokrywy głowicy

PostNapisane: 8 czerwca 2010, 22:07 
Pierwsze kroki

Może ktoś polecić kogoś konkretnie z moich okolic (DG) - okolice Śląska, południe Polski.

Najlepiej jeżeli ktoś zna chip tunera co wie o co chodzi.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1