BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 6 maja 2025, 22:00

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 171 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 9  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Kto zapłaci za obwodnice?
PostNapisane: 25 czerwca 2010, 16:30 
Forumowy terrorysta

KotSylwester napisał(a):
Dostaliście przed wyborami list od Komorowskiego? Wiecej wydatków na budowy dróg, oświatę i służbę zdrowia a także zmniejszenie podatków

Tak. Posrany pomysł, obiecanki cacanki jak w 2007r :rotfl: .

Z płatną opieką zdrowotną się nie zgodzę, jestem przeciwny podwójnemu opodatkowaniu. Ktoś pracuje, obojętnie czy na etacie czy ma własną dział. gosp., płaci już ubezp. zdrowotne. Idąc dalej przysłowiowy podatek Belki. Wynagrodzenie jest opodatkowane, brutto-netto i gdy pensja wpływa na konto, drugi raz pobierają podatek.

Szkoły-podstawowa, gimnazjum bezpłatne, reszta może być płatna. Nie każdy musi mieć maturę. Nie szukając daleko na forum niektórzy piszą jak analfabeci :rotfl: .

Zgadzam się, trzeba zapewnić dzieciom pewien poziom wychowania. Wielu jest dzieciorobów, którzy wyciągają rekę do Państwa po zasiłki. Byłem kiedyś na stażu w urzędzie i przychodziły tam samotne paniusie, które miały kilkoro dzieci, były też takie, które miały każde dziecko z innym :rotfl:. Zaliczki alimentacyjne, zasiłki rodzinne ( im wiecej dzieci, tym większy zasiłek na kolejne dziecko), dodatek za samotne wychowywanie i miesięcznie dostawały 1500/2000 zł. Były też takie rodziny, jedno dziecko podrosło, robili następne.

KotSylwester napisał(a):
Od 89 roku rządzili już wszyscy od byłych komuchów SLD, AWS, PIS, PO. WSZYSCY w takim razie KRADLI i co w takim razie proponujesz, skoro wszyscy kradli kradną i kraść będą?

W tym kraju to jest potrzebny Dzierżyński :rotfl: . A tak poważnie to zlikwidować Senat, KRUS -niech rolnik ze swoich dotacji płaci tyle co przysłowiowy prywaciarz. Kolejna sprawa to wprowadzić 1mandatowe okręgi wyborcze. Posłem zostaje ta osoba, która otrzymała największą ilość głosów, a nie jakiś Heniek, Jędruś, Jarek czy Bronek, który zameldowany jest w Warszawie, a kandyduje z innego województwa i wejdzie do Sejmu, bo jego partia zwyciężyła w wyborach.

Tomek napisał(a):
CiOoS napisał(a):
Czasy kiedy to szkoła wychowywała dzieci dawno minęły

Raczej nadchodzą. Nikt nie ma czasu na wychowywanie dzieci, przecież od tego jest szkoła i zajęcia dodatkowe. A jak potem są problemy to pretensje że nauczyciel nie upilnował na biwaku jak małoletnia kurewka nogi rozkładała

Jednak odeszły. Teraz jak nauczyciel zwróci uwagę uczniowi to albo dostanie wpie...dal, albo zostanie oskarżony o molestowanie. Bezstresowe wychowanie.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 25 czerwca 2010, 19:44 
Częsty bywalec

Moje BMW: e36 328i Cabrio
Kod silnika: M52B28
KotSylwester napisał(a):
Dostaliście przed wyborami list od Komorowskiego? Wiecej wydatków na budowy dróg, oświatę i służbę zdrowia a także zmniejszenie podatków Po tym fakcie postanowiłem jeździć więcej i mniej tankować, myślicie że to dobry pomysł?Ja osobiście jestem np. za wprowadzeniem "drobnych" opłat za opiekę medyczną. Idziesz do internisty - 30zł. Idziesz na rentgen - 30zł, Idziesz na tomografię czy rezonans - 50zł (normalnie prywatnie - 500zł).Podobnie i ze szkołą podstawową i liceum - 100/200zł miesięcznie. A to że kogoś nie stać bo szkoła droga? Było nie robić dzieci a jak kogoś obciąża 200zł miesięcznie... to nie wiem jak ma zamiar zapewnić dzieciom pewien poziom wychowania...

Dokladnie tez sie z tego smialem ;)

Sluzbe zdrowia nalezy zprywatyzowac. Kazde panstwowe przedsiebiorstwo jest z definicji nieefektywnie zarzadane - jak cos jest wszystkich to jest nikogo. I nie chodzi tutaj o to zeby szpitale zarabialy niewiadomo ile pieniedzy na pacjentach ale o system caly NFZ. Skad bieny lekarz dyrektor placowki ma sie znac na biznesie? Nie tego go uczyli a nawet jezeli by sie znal to i tak nie jest wstanie dzialac normalnie bo mu na to ten chory system nie pozwala, i taki szpital nie przyniesie dochodu.
Oczywiscie po prywatyzacji (z licytacji nie przetargu) nalezy zlikwidowac wszelkie skladki zdrowotne. I na przykladzie USA, gdzie wprowadzono nie tak dawno publiczna sluzbe zdrowia i ceny uslug medycznych w krotkim czasie wzrosly dziesieciokrotnie(!), mozna wywnioskowac iz ceny tych uslug spadna zadziala konkurencja itp. I nalezy pamietac ze skladki sa odprowadzane caly czas np ja co miesiac wplacam tylko z tylulu tej skladki ponad 300 zl rodznie daje mi to ponad 3600 zl przez 10 lat "nie chorowania" jest to 36000 zl. Wiec jest za co isc do lekarza za 50 zl czy wiecej za wizyte A w przypadku jakiegos wypadku albo zadniek choroby mozna sie dobrowolnie ubezpieczyc w cenie 2-3 obecnych skladek miesiecznych.

Szkolnictwo powinno rozniez byc prywatne. I to rodzice powinni wybierac do jakiej szkoly maja isc ich dzieci i czego sie uczyc. Wiadomo ze jest pewien zasob wiedzy podstawowej ale niezrozumiale jest dla mnie to aby na sile uczyc humaniste liczyc calki kiedy nigdy do niczego mu sie to nie przyda. To rodzice powinni decydowac a nie minister. Bo potem sa takie kwiatki ze w starej UE w szkolach podstawowych pokazuje sie dzieciom filmy o pedalach i wmawia im sie ze to jest normalne. Pojawia sie rozne szkoly jedne tansze drugi drozsze kazdy znajdzie cos dla siebie. Obecnie mamy przymus nauki do 18 roku zycia... a co jak dzieciak wie ze nie da rady skonczyc studiow i ze w wieku 15 lat wolalby zaczac zarabiac jakies pieniadze i w wieku 25 lat kiedy jego rowiesnicy beda konczyc studia miec juz 10 lat doswiadczenia zawodowego i byc dawno niezaleznym od rodzicow.

Bobby_Valentino napisał(a):
Aha.. Fajnie a przy dobiciu do wieku emerytalnego darmowa eutanazja bo nie wiem za co mieliby się emeryci leczyć.

Do eutanazji namawia UE bo doskonale wie ze utrzymanie emerytow i socjalu przekracza jej mozliwosci. Caly ZUS nalezy zlikwidowac tam sie marnuje ogromne srodki nawet nie kradnie tylko poprostu marnuje na milion urzednikow (ktorzy sa totalnie nie produktywni nie wytwarzaja zadnych dobr a placic im trzeba)na utrzymanie i wybudowanie gmachow w ktorych ZUS ma siedzibe itp. Wszelkie pieniadze z sprzedazy majatku ZUSu i wszelkich przedsiebiorstw panstwowych (poza strategicznymi) nalezy przekazac na emerytury obecnych emerytow bo to z ich skladek byl budowany komunizm a pozniej socjalizm w pl a nie jak do tej pory pakowac w latanie dziury budzetowej! Oczywiscie z licytacji a nie z przetargu, bo to badzo wazne aby nie sprzedawac za grosze temu kto da wieksza lapowke, tylko temu kto da wiecej. Tak wiec to nie jest tak ze my teraz musimy byc solidarni i utrzymywac emerytow bo oni swoje skladki odprowadzili. Kazdy powinien jezeli chce moc zawrzec sobie dobrowolna a nie przymusowa umowe ze jak bedzie odprowadzal tyle i tyle to za tyle i tyle dostanie taka emeryture a raczej wyplate odlozonych pieniedzy bez zadnych ograniczen ze nie moze pracowac bo jest na emeryturze etc bo to sa jego pieniadze a nie panstwowe! I jezeli umrze to wszystkie odlozone pieniadze trafiaja w spadku do rodziny a nie jak obecnie przepadaja! I nikt mu laski nie bedzie robil i wypacal glodowych emerytur i to jeszcze bezczelnie w trakcie obowiazywania umowy zmienial jej warunki a to ze podniosa skladke a to ze emerka dopiero po 75 roku zycia a ze miala byc po 60 to trudno.

Jestem w szoku jak ludzie nie chca walczyc o swoja wolnosc w imie bezpieczenstwa ktorego tak naprawde nie ma...

PostNapisane: 25 czerwca 2010, 20:59 
Administrator

Moje BMW: mityczne
Kod silnika: tłuste konie
Garaż: Było: E36 318i sedan, E36 316i Compact, E39 528i sedan, E46 328Ci, E92 325Xi
Jest: F32 420i, F32 428i
Seth8 napisał(a):
Sluzbe zdrowia nalezy zprywatyzowac.

Chodniki również. 5 zł za przejście metra.

PostNapisane: 25 czerwca 2010, 21:47 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E30 E46 E83
Kod silnika: M20B25 FTMW!!!
Garaż: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
Seth8, :hurra:

Jest: '90 E30 325i 2d diamantschwarz/leder bison schwarz (M3), '05 E46 330ci stahlblau/leder schwarz, '08 E83 X3 3.0si alpinweiss 3/leder nevada tabak

PostNapisane: 26 czerwca 2010, 11:55 
Forumowy terrorysta

Seth8 napisał(a):
Sluzbe zdrowia nalezy zprywatyzowac. Kazde panstwowe przedsiebiorstwo jest z definicji nieefektywnie zarzadane - jak cos jest wszystkich to jest nikogo. I nie chodzi tutaj o to zeby szpitale zarabialy niewiadomo ile pieniedzy na pacjentach ale o system caly NFZ. Skad bieny lekarz dyrektor placowki ma sie znac na biznesie? Nie tego go uczyli a nawet jezeli by sie znal to i tak nie jest wstanie dzialac normalnie bo mu na to ten chory system nie pozwala, i taki szpital nie przyniesie dochodu.
Oczywiscie po prywatyzacji (z licytacji nie przetargu) nalezy zlikwidowac wszelkie skladki zdrowotne. I na przykladzie USA, gdzie wprowadzono nie tak dawno publiczna sluzbe zdrowia i ceny uslug medycznych w krotkim czasie wzrosly dziesieciokrotnie(!), mozna wywnioskowac iz ceny tych uslug spadna zadziala konkurencja itp. I nalezy pamietac ze skladki sa odprowadzane caly czas np ja co miesiac wplacam tylko z tylulu tej skladki ponad 300 zl rodznie daje mi to ponad 3600 zl przez 10 lat "nie chorowania" jest to 36000 zl. Wiec jest za co isc do lekarza za 50 zl czy wiecej za wizyte A w przypadku jakiegos wypadku albo zadniek choroby mozna sie dobrowolnie ubezpieczyc w cenie 2-3 obecnych skladek miesiecznych.

Wcześniej wyremontować szpital, kupić nową aparaturę, żeby spółka biednych konowałów mogła przejąć na gotowo szpital?

Przy założeniu, że nikt nie choruje. Jeśli byłaby ''podstawowa'' operacja typu usunięcie wyrostka robaczkowego, kosztująca 3000 zł, to już plan się nie sprawdzi. A przy skomplikowanych chorobach nowotwór, przeszczep, czy nawet rozrusznik serca, zastawka, operacja kolana, stawu biodrowego, gdzie proces leczenia jest dlugotrwały i bardzo kosztowny nie jesteś w stanie opłacić składki za siebie, a tym bardziej za innych członków rodziny. Przykładowy cennik za 2008/2009r ( 2010r zabiegi będą droższe) http://www.medicus-bonus.pl/pl/zabiegi_ ... ennik.html

PostNapisane: 26 czerwca 2010, 13:11 

Taaaak, bo teraz to za darmo jest! I wszystko od ręki :D A w szpitalach jaki luksus :rotfl:

Jest: '90 E30 325i 2d diamantschwarz/leder bison schwarz (M3), '05 E46 330ci stahlblau/leder schwarz, '08 E83 X3 3.0si alpinweiss 3/leder nevada tabak

PostNapisane: 26 czerwca 2010, 13:30 
Administrator

Garaż: Było: E36 318i sedan, E36 316i Compact, E39 528i sedan, E46 328Ci, E92 325Xi
Luksusu nie ma, bo kasa jest marnotrawiona. Jak dodasz, to będzie marnotrawione jej więcej. Jak sprywatyzujesz, to będzie tak jak jest,a le będziesz musiał dodatkowo za to płacić, czego nie musisz robić teraz. To w tą stronę działa... a nie w tą że lepiej będziesz miał.

Tak więc, teraz masz wybór - idziesz państwowo lub prywatnie (bo cie stać i chcesz miec luksus, to troche sobie dopłacasz, np wykupując jakiś abonament w luxmedzie za 50-100/mc - ale tu koniecznie należy dodać, że za droższe rzeczy się płaci i już wtedy byłby problem a państwowo, nie). Tak, tego wyboru nie będziesz miał a będziesz płacił więcej, nie tyle samo.

Dokładnie tak jak napisał reno - warto spojrzeć w cennik.

PostNapisane: 26 czerwca 2010, 18:16 
Forumowy terrorysta

Jeśli ktoś płaci czytaj daje łapówkę za coś, co może otrzymać bezpłatnie w ramach NFZ to już jego problem, że daje się dymać. Tylko niech uważa, żeby nie zamienić luksusu szpitalnego na luksus pierdla, gdy go CBA zatrzyma hahaha.

PostNapisane: 26 czerwca 2010, 18:42 

Kyokushin napisał(a):
Luksusu nie ma, bo kasa jest marnotrawiona

Dlatego trzeba sprywatyzować. Pan o swoje zadba.

Kyokushin napisał(a):
Jak sprywatyzujesz, to będzie tak jak jest,a le będziesz musiał dodatkowo za to płacić, czego nie musisz robić teraz. To w tą stronę działa... a nie w tą że lepiej będziesz miał.

Będzie taniej i lepiej, przykładów jest multum.

Kyokushin napisał(a):
Tak więc, teraz masz wybór

Nie mam, na państwowe muszę płacić niezależnie czy korzystam czy nie.

Kyokushin napisał(a):
- ale tu koniecznie należy dodać, że za droższe rzeczy się płaci i już wtedy byłby problem a państwowo, nie

Państwowo to lepsze nie jest nawet dostępne i trzeba i tak bulić dodatkowo.

Kyokushin napisał(a):
Tak, tego wyboru nie będziesz miał a będziesz płacił więcej, nie tyle samo.

Albo mniej i jakość usługi będzie lepsza.

renoraines napisał(a):
Jeśli ktoś płaci czytaj daje łapówkę za coś, co może otrzymać bezpłatnie w ramach NFZ to już jego problem, że daje się dymać. Tylko niech uważa, żeby nie zamienić luksusu szpitalnego na luksus pierdla, gdy go CBA zatrzyma hahaha.

:rotfl:
W ramach NFZ to możesz kolejke dostać i czekać na śmierć więc trzeba sobie radzić innymi sposobami. Poza tym, to już nie te czasy żebyście przed kamerami nieudaczne pokazówki robili :rotfl:
A bezpłatnie to w ryj można dostać a nie do lekarza iść ;)

PostNapisane: 26 czerwca 2010, 18:48 
Forumowy terrorysta

''prywatyzować, prywatyzować, prywatyzować'' jak to mówią w UPR :rotfl: tylko sam Korwin Mikke zapomniał, że ubezpieczony jest w państowym KRUSie :rotfl:

PostNapisane: 26 czerwca 2010, 18:58 
Naczelny bimbrovnik

Moje BMW: e30
Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=77118
Czym innym prywatyzacja samych szpitali, czym innym prywatyzacja służby zdrowia :-) Co do 1 - czemu nie? A co do 2 - no cóż, "głupi" nowotwór i niejeden krezus poszedłby z torbami.
renoraines napisał(a):

Wiesz, gdy życie bliskiej osoby wisi na włosku to imasz się różnych sposobów i masz w dupie, czy zatrzyma Cię CBA, MZK, Baba Jaga czy Muminki :-) Tyle powiem z autopsji, obyś nie musiał mieć takich dylematów - "dać kopertę czy nie?".

One redline a day keeps a mechanic away.

PostNapisane: 26 czerwca 2010, 19:15 

Szkoda że na słowo lekarz, każdy widzi "Lekarza ze szpitala co dobrze zarabia". Równie dobrze można powiedzieć że jak ktoś pracuje w banku to dobrze zarabia bo w bankowości się dobrze zarabia. Równie dobrze można powiedzieć że bmw jeżdżą dresy. Jeżdża? Jeżdża! Ale nie tylko dresy. Moja mama jest internistą i jakoś nie zarabia 8-12k mało tego nawet 4 na rękę nie ma a jest bardzo dobrym lekarzem i dziennie ma po 30 pacjentów a w czasie panowania grypy i 45. No ale oczywiście Wy wiecie lepiej i tylko 1% lekarzy mało zarabia. :ok:

PostNapisane: 26 czerwca 2010, 19:31 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46
Kod silnika: m47n
moja jest laryngologiem i tez kokosow nie widze...ale wiadomo u nas kazdy jet specjalista od zarobkow lekarza :wstyd:
moze nie wypowiadajcie sie tematy majac "podworkowa" wiedze a raczej jej brak

https://picasaweb.google.com/100024553116878785483/Indochiny

PostNapisane: 26 czerwca 2010, 20:35 

maaaad napisał(a):
Co do 1 - czemu nie? A co do 2 - no cóż, "głupi" nowotwór i niejeden krezus poszedłby z torbami.

Znam takiego co by poszedł z kostuchą jakby nie był krezusem, taki mu los państwowa służba "zdrowia" zgotowała. Poza tym to jest zupełnie od czapy rozumowanie, prywatyzacja nie wyklucza systemu ubezpieczeń (najlepiej też prywatnego a nie państwowo-podatkowo-obowiązkowego).

renoraines napisał(a):
ubezpieczony jest w państowym KRUSie

Póki jest przymus to lepsze i tańsze to niż ZUS, mi jeszcze hektara brakuje :rotfl:

becek napisał(a):

Na konwencie partyjnym inaczej mówili :rotfl:

PostNapisane: 26 czerwca 2010, 20:49 
Naczelny bimbrovnik

Moje BMW: e30
Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=77118
Tomek napisał(a):
Poza tym to jest zupełnie od czapy rozumowanie, prywatyzacja nie wyklucza systemu ubezpieczeń

No właśnie to miałem na myśli :-) Ale co do pozostawienia wszystkiego w rękach prywatnych... No nie jestem pewien, czy to dobry pomysł. Prywatny ubezpieczycziel może zbankrutować, fundusz państwowy - nie. Myślę, że optymalnym rozwiązaniem byłby system mieszany.

One redline a day keeps a mechanic away.

PostNapisane: 26 czerwca 2010, 21:01 
Forumowy terrorysta

becek napisał(a):
moja jest laryngologiem i tez kokosow nie widze...ale wiadomo u nas kazdy jet specjalista od zarobkow lekarza

Znów postawa roszczeniowa świętej krowy, bo z racji wykonywania zawodu lekarza, należą się jej kokosy? Może taka osoba powinna się cieszyć, że kończyła bezpłatne studia. Może nie byłoby jej stać na finansowania z własnej kieszeni: studiów medycznych, specjalizacji I i II stopnia za 200 tys złł (takie są koszty kształcenia lekarza finansowane z budżetu przez Państwo) i obecnie nie obrażając nikogo, zamiast leczyć, podcieralaby d.py obłożnie chorych pacjentów?

Tomek napisał(a):
Znam takiego co by poszedł z kostuchą jakby nie był krezusem, taki mu los państwowa służba "zdrowia" zgotowała. Poza tym to jest zupełnie od czapy rozumowanie, prywatyzacja nie wyklucza systemu ubezpieczeń (najlepiej też prywatnego a nie państwowo-podatkowo-obowiązkowego).

Zawsze może wyjechać do Irlandii, albo sprawdzić czy jego przodkowie nie służyli w Wermachcie i ubiegać się o niemieckie obywatelstwo.
:rotfl: :rotfl: :rotfl: prywatnego systemu ubezpieczeń tak jak emerytury z II filaru OFE hahaha.

Tomek napisał(a):
becek napisał(a):

Na konwencie partyjnym inaczej mówili

Czyżbyś wiedział o tym doskonale po dzisiejszym zjeździe PO? :rotfl:

PostNapisane: 26 czerwca 2010, 21:52 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46
Kod silnika: m47n
renoraines napisał(a):
Znów postawa roszczeniowa świętej krowy, bo z racji wykonywania zawodu lekarza, należą się jej kokosy? Może taka osoba powinna się cieszyć, że kończyła bezpłatne studia. Może nie byłoby jej stać na finansowania z własnej kieszeni: studiów medycznych, specjalizacji I i II stopnia za 200 tys złł (takie są koszty kształcenia lekarza finansowane z budżetu przez Państwo) i obecnie nie obrażając nikogo, zamiast leczyć, podcieralaby d.py obłożnie chorych pacjentów?

brak umiejetnosci czytania ze zozumieniem
brak kultury
brak wiedzy
ale gratuluje masz uprawnienia admina :rotfl: :hurra: :hurra:

https://picasaweb.google.com/100024553116878785483/Indochiny

PostNapisane: 26 czerwca 2010, 22:02 
Forumowy terrorysta

Est proprium stultitiae aliorum vitia cernere, oblivisci suorum. :rotfl: :rotfl: :rotfl:

PostNapisane: 26 czerwca 2010, 22:20 
Administrator

KotSylwester napisał(a):
Szkoda że na słowo lekarz, każdy widzi "Lekarza ze szpitala co dobrze zarabia".

Tylko są tacy którzy wiedzą coś w kontekście zarobków lekarzy i dlatego mówią to a nie coś innego.
Jasne że wszędzie są wyjątki, potwierdzające regułę...

Tomek napisał(a):
Dlatego trzeba sprywatyzować. Pan o swoje zadba.

Tak. I policzy.
Tomek napisał(a):
Albo mniej i jakość usługi będzie lepsza.

Widzisz Tomek, to jest tak.
Teraz jak masz prywatną opiekę, to jeżeli idziesz i płacisz 50zł nie dlatego bo coś tyle kosztuje tylko że:
- część większość klinik ma dofinansowywane z Państwa - czyli płacisz część prywatnie, część jest ciągnięta państwowo (!).
- masz wybór -zapłacić 50 i nie stać w kolejce, nie płacić nic i stać państwowo... tak więc cena nie może być wysoka bo mało kto skorzysta.

Wtedy pakiecik w luxmedzie nie będzie kosztował 100zł tylko 400zł bo nie będzie państwowej alternatywy.
I będziesz miał wybór albo zapłacić 200 za wizytę albo zdechnąć na przeziębienie....

PostNapisane: 27 czerwca 2010, 01:17 
Częsty bywalec

Moje BMW: e36 328i Cabrio
Kod silnika: M52B28
renoraines napisał(a):
Wcześniej wyremontować szpital, kupić nową aparaturę, żeby spółka biednych konowałów mogła przejąć na

gotowo szpital?

Tutaj ukazuje sie wplyw pseudo prywatyzacji przeprowadzanej wczesniej. To bylo czyste zlodziejstwo. Robione je z przetargu a nie

z licytacji bo przetargi sa od tego zeby je ustawiac. Wiec nic dziwnego ze ludziom kojazy sie to z rozkradaniem ich pieniedzy.

Zacytuje moze tutaj wspomnianego Janusza Korwin-Mikke wypowiedz z kwietnia 2007

"Pamiętacie Państwo - oczywiście, że nie pamiętacie... Kto się tam przejmuje tym, co mówi Janusz Korwin-Mikke... O, gdy coś powie WCzc.Andrzej Lepper - o, to wtedy podaje to cała prasa, a telewizja aż się trzęsie... Otóż nie pamiętacie, jak Janusz Korwin-Mikke domagał się, by sprywatyzować całą własność państwową - i to jak najszybciej - ale z licytacji.

I nie pamiętacie Państwo - acz było to w telewizji, bo było to na sali Sejmu - gdy publicznie zażądałem od WCzc.Janusza Lewandowskiego (wtedy ministra od prywatyzacji z ramienia KLD czy UW, obecnie w PO) by tak właśnie prywatyzował "polską" gospodarkę. By nie robił szu-szu-szu po kątach - tylko urządzał licytacje: jawnie, w telewizji...

I nie pamiętacie, co p.Minister mi wtedy odpowiedział?

Ja pamiętam. Pamiętam jak dziś. Odpowiedział mi z trybuny sejmowej:

"Dziś się już tak niczego nie sprzedaje!".

Być może jednak pamiętacie - bo pisałem o tym na tych łamach parokrotnie - że przy prywatyzacji sprzedawano wszystko po znacznie zaniżonych cenach. Pisałem - pamiętacie Państwo - że p.Emil Wąsacz (minister do spraw prywatyzacji z ramienia tych komunistycznych pachołków, czyli AW"S"-u) opylił Domy "CENTRUM" za 1/7 wartości (miałem nadzieję, że wreszcie pójdzie, łajdak, za to siedzieć - ale jakoś nic...). Oczywiście część sprzedawano nie za 15%, lecz i za ćwierć wartości...

Jest w Polsce wolność słowa - to znaczy: ja to sobie mogę pisać: tu na blogu, w "Dzienniku Polskim", w "ANGORZE", w moim "Najwyższym CZAS!"-ie - i jeszcze 30 innych pismach - ale do telewizji to nie pójdzie, bo to też pachołki obecnego reżymu: albo wręcz przez reżym obsadzane - albo przez reżym koncesjonowane: jedna dla SB, druga dla WSI. No, więc ja sobie pisałem, a telewizje przyprawiały mi gębę wariata i dokładały wszelkich starań, by UPR do Sejmu nie weszła. Co już się kilka razy udało.

I oto rząd p.Wiktora Juszczenki, wkrótce po pozbyciu się p.Julii Tymoszenko, wziął się za sprzedaż przemysłu z Krzywego Rogu. O - prywatyzację przeprowadził tam już p.Leonid Kuczma - to znaczy, przeprowadzał tak jak w Polsce (przecież doradzał mu p.Lech Wałesa - tak, tak: wszystko zaczęło się od prywatyzacji "Malmy" - a przyjeżdżała na Ukrainę cała banda złodziei z Polski, by namówić Ukraińców, by szli "polską drogą"...). Zakłady w Krzywym Rogu kupił p.Wiktor Pinczuk, zięć p.Kuczmy, dając za nie dolarów aż 800 milionów.

Niby dużo...

Jak słusznie twierdził p.Janusz Lewandowski "Towar wart jest tyle, ile ludzie chcą za niego dać". Więc JE Wiktor Juszczenko odebrawszy "Kriworiżstal" p.Pinczukowi - i urządził licytację w telewizji. Dokładnie tak, jak ja to doradzałem...

Licytację wygrała hinduska "Mittal Steel", przebijając sumą $ 4,8 mld.

Jak łatwo policzyć: równiutko sześć razy więcej, niż przy prywatyzacji "alla Polacca".

Dokładnie tak, jak wtedy pisałem.

A teraz proponuję prosty rachunek.

Bierzemy wszystkie pieniądze, jakie III Rzeczpospolita uzyskała z prywatyzacji, mnożymy przez sześć, liczymy 25% (bo taki był udział składek emerytalnych w inwestycjach PRL-u) i wpłacamy tę sumę na ZUS. Wiecie Państwo, jakie mielibyście wtedy emerytury?

A nie macie i nie będziecie mieli - bo III Rzeczpospolita to złodziejski gang założony przez "polską" bezpiekę w porozumieniu z zachodnio-europejską Lewicą. ONI dostawali od tych, co to kupowali, 10% prowizji, sprzedawali za 20% wartości - i mają teraz spore majątki.

A my mamy g***o.

G***o - bo tych 20% też nie dawali na Fundusz Emerytalny!

A wiecie ile latek powinien dostać p.Lewandowski i inni tacy?

Oczywiście dopóki było to państwowe, to żerowali na tym politycy, biurokraci i służby specjalne (tacy na Ukrainie opłacają teraz krzykaczy, którzy jako "KomPartia Ukrainy" protestują przeciwko prywatyzacji; opłacają też telewizję - więc 60% Ukraińców jest przeciwko nawet uczciwej prywatyzacji). Jeśli sprzedawali - to żerowali na tym kupujący.. i ONI; ci, którzy sprzedawali.

Ale nie obywatele.

Zrozumcie Państwo: ONI mają to dobrze opracowane. ONI tyle co muszą, prywatyzują - łatając dziury w budżecie i biorąc kasę do karmana - a reszty nie prywatyzują. Co jakiś czas ujawniają w TV jakiś skandal, co skłania Państwa do opowiedzenia się przeciwko prywatyzacji w ogóle. I dzięki temu ONI żyją sobie komfortowo.

A my też z głodu nie umieramy. Więc dajemy się okradać bez większych protestów.

Ostatnio koalicja rządząca pod egidą PiS-u rzuciła się krytykować sprzedaż temu-ż p.Mittalowi polskich hut. Jakieś komisje coś tam wyceniają...

...a ja pytam: czy odbyła się licytacja?

Bo jeśli nie było licytacji, to nie ma jak ocenić, ile te huty były warte... Cena huty może - proszę Państwa - w ciągu tygodnia spaść o połowę; wystarczy, że ktoś wyliczy, że stalowe kadłuby statków są nieopłacalne... I już!

Jedynie licytacja umożliwia uczciwą sprzedaż. Twierdzisz, bracie, że "sprzedano za ćwierć wartości"? Trzeba było wziąć pożyczkę i kupić za pół wartości!

Tym niemniej w Polsce nadal nic się tak nie sprzedaje - i to jest zrozumiałe tylko przy jednym z dwóch założeń:

1) obecna władzuchna chce się nakraść, tak samo jak poprzednie; lub:

2) obecna władzuchna jest głupia, jak but z lewej nogi.

Nie wiem, która z tych możliwości zachodzi..."

renoraines napisał(a):
Przy założeniu, że nikt nie choruje. Jeśli byłaby ''podstawowa'' operacja typu usunięcie wyrostka
robaczkowego, kosztująca 3000 zł, to już plan się nie sprawdzi. A przy skomplikowanych chorobach nowotwór, przeszczep, czy
nawet rozrusznik serca, zastawka, operacja kolana, stawu biodrowego, gdzie proces leczenia jest dlugotrwały i bardzo kosztowny
nie jesteś w stanie opłacić składki za siebie, a tym bardziej za innych członków rodziny. Przykładowy cennik za 2008/2009r ( 2010r
zabiegi będą droższe) http://www.medicus-bonus.pl/pl/zabiegi_ ... ennik.html

Przejzalem nie jest taki wysoki. Ludzie nie choruja na to codziennie. Pozatym tak jak pisalem juz na przykladzie USA, w ktorym po
wprowadzeniu publicznej sluzby zrdowia ceny uslug medycznych wzrosly 10 krotnie, tutaj prawdopodobnie beda nizsze. Zadzialaja
prawa wolnego rynku. Nalezy pamietac o tym iz na likwidacje NFZ zdecyduje sie tylko prawdziwa prawica a nie bez ideowe partie
czworga.(w polsce nie ma parti prawicowych w sejmie- po to lewe skrzydlo centrum a pis to socjalisci czyli lewica). Wiec oprocz
tej prywatyzacji zostana napewno obnizone podatki i prawo przestanie krepowac rece przedsiebiorcom co zaowocuje ogromnym
spadkiem cen i likwidacja pojecia bezrobocia- pozostana jedynie ludzie niepracujacy z wyboru, jednym slowem wolny rynek.

maaaad napisał(a):
No nie jestem pewien, czy to dobry pomysł. Prywatny ubezpieczycziel może zbankrutować, fundusz państwowy
- nie.

No zdziwilbys sie. Ubezpieczenia owszem ale tylko prywatne i dobrowolne. To skutecznie zabespiecza przed ryzykiem zwiazanym z
rzadkimi i ciezkimi chorobami.

renoraines napisał(a):
Znów postawa roszczeniowa świętej krowy

To juz jest hipokryzja w najczystszej postaci.

renoraines napisał(a):
bo z racji wykonywania zawodu lekarza, należą się jej kokosy? Może taka osoba powinna się cieszyć, że
kończyła bezpłatne studia. Może nie byłoby jej stać na finansowania z własnej kieszeni: studiów medycznych, specjalizacji I i II
stopnia za 200 tys złł (takie są koszty kształcenia lekarza finansowane z budżetu przez Państwo) i obecnie nie obrażając nikogo,
zamiast leczyć, podcieralaby d.py obłożnie chorych pacjentów?

A lekarz nie powinien zarabiac duzo ratujac nam zdrowie i zycie? Po tylu latach ciezkich studiow i wyzeczen? Studia jak i cale szkolnictwo powinno byc prywatne i to rozwiazuje Twoj problem do lekarzy.

renoraines napisał(a):
prywatnego systemu ubezpieczeń tak jak emerytury z II filaru OFE hahaha.

Zle porownanie. ZUS przekazuje do OFE jak dobrze pamietam 7% tego co sam zabiera pod przymusem. Przepisy zostaly tak
skonstruowane zeby OFE praktycznie nie mogly inaczej zarabiac (zus nie zarabia wcale - nawet nie probuje) niz poprzez kupowanie
obligacji. I to jest fantastyczny przekret. Zeby pieniadze na emerytury zwiekszaly dlug publiczny i jednoczesnie wracaly do fiskusa to nas wykonczy finansowo i to dosc predko.

renoraines napisał(a):
Czyżbyś wiedział o tym doskonale po dzisiejszym zjeździe PO?

To nie sa poglady PO

Kyokushin napisał(a):
Widzisz Tomek, to jest tak.Teraz jak masz prywatną opiekę, to jeżeli idziesz i płacisz 50zł nie dlatego bo coś tyle kosztuje tylko że:- część większość klinik ma dofinansowywane z Państwa - czyli płacisz część prywatnie, część jest ciągnięta państwowo (!).- masz wybór -zapłacić 50 i nie stać w kolejce, nie płacić nic i stać państwowo... tak więc cena nie może być wysoka bo mało kto skorzysta.Wtedy pakiecik w luxmedzie nie będzie kosztował 100zł tylko 400zł bo nie będzie państwowej alternatywy.I będziesz miał wybór albo zapłacić 200 za wizytę albo zdechnąć na przeziębienie....

To typowe myslanie dla okresu przemiany ustrojowej. Jak cos bedzie prywatne to tego nie bedzie albo bedzie za droge zeby z tego kozystac bo prywaciarz wyzyska- tak bylo z weterynaria, restauracjamy, piekarniami, producentami samochodow, papieru toaletowego itp.

Ja obecnie wplace co miesiac na nfz ponad 300 zl a to nie wszystko bo te skadki sa zwyczajnie zbyt male zeby utrzymac taka ilosc zle zarzadzanych szpitali, urzedasow itp. Wiec fiskus musi dorzucic z innych obciazen podatkowych. A w lux medzie jak mowice abonament na zapewne te same uslugi co nfz kosztuje 100zl a o warunkach to nie wspominajmy. Nawet jezeli te ceny wzrosna to nie 4 krotnie bo nfz doplaca max 50%, nie wiem czy do wszystkiego tak jest przy plombach. Wiec wystarczy Ci jeszcze pieniedzy na ubezpieczenie od tych ciezszych i zadkich chorob. Wiec nie dosc ze bedzie taniej to jeszcze w lepszych warunkach i wiecej zabiegow.

Kazdy chyba normalny czlowiek chce, by lekarze dzialali jak piekarze: robili zawsze na czas, po konkurencyjnej cenie, taki rodzaj buleczek, jakie my chcemy jesc. Czlowiek, ktory pragnalby powrotu do PRL, gdzie na ogol w sklepach byly gnioty z poprzedniego dnia, bylby dziwakiem. Nie mozna bac sie tego ze po prywatyzacji nie bedzie nas stac na leczenie skoro teraz utrzymujemy caly nie potrzebny nfz, zle zadzane szpitale i milon urzednikow ktorzy tylko przeszkadzaja nie mowiac juz o sektorach nie zwiazanych ze sluzba zdrowia np kolej.
Naprawde rozumem ze kazdy chce jak najelpiej ale nie jest mozliwe stworzenie efektywnego systemu redystrybucji.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 171 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 9  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1