BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 15 maja 2025, 17:08

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E32] Problem ze skrzynią biegów
PostNapisane: 3 lipca 2010, 21:54 
Forumowicz

Moje BMW: E32 730i '88
Kod silnika: M30B30
Witam po rocznej nieobecności na forum. Rok temu moje E34 zostało rozbite, teraz nabyłem sobie za śmieszne pieniądze E32 730i R6. Trochę trzeba go dopracować, ale ogólnie jest dobry. Jednak już w chwili zakupu wiedziałem, że ze skrzynią manualną jest problemem. Wsteczny niby wchodził, ale przy próbie ruszenia zgrzyt. Za którymś razem udawało się go wbić. Wszystkie pozostałe działały ok, tylko 4 przy wrzucaniu zgrzytała. Po dłuższej przejażdżce z prędkością 130-150 km/h okazało się, że nie ma już 1 i 2, po jakimś czasie coś się popierniczyło i nie można było nic wrzucić, kończyło się zgrzytem, ostatecznie wbiła się 1 i tak już została, mimo, że lewarkiem sobie ruszam na wszystkie strony.
Czy wyżej opisane objawy świadczą o tym, że jest sens zabierać się za naprawę, czy lepiej od razu szukać nowej skrzyni?

Dodam jeszcze, że jak się człapałem na tej jedynce do domu, to trzeba było delikatnie ruszać i przyspieszać, bo przy próbie mocniejszego przyspieszania powstawało mocne szarpanie albo raczej stukanie, tak jakby skrzynia miała wyskoczyć z samochodu :)

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E32] Problem ze skrzynią biegów
PostNapisane: 3 lipca 2010, 22:38 
Zacna persona forum

Moje BMW: Subaru Outback
Kod silnika: EJ253
szukaj skrzyni. nie powinna być pierońsko droga a naprawa skrzyni wyniesie cię kupę kasy jak sądzę. dowiedz się czy nie pasuje od innych silników - ma szanse :]

PostNapisane: 3 lipca 2010, 22:46 
Forumowicz

Tak myślałem. Ile (mniej więcej) kosztuje 100% sprawna skrzynia do tego modelu? Nie wiem na jaką kwotę się nastawić, bo np na alledrogo znalazłem za 350 zł. http://moto.allegro.pl/item1100866772_s ... _igla.html Oczywiście nie sprawdzę takiej skrzyni, bo jak...
Szkoda, że nie mam 40 postów, bo nawet ogłoszenia w dziale "giełda" nie mogę zamieścić.

PostNapisane: 8 lipca 2010, 13:30 
Forumowicz

Skrzynia została wymieniona. Kupiłem tę z linku :) Za 350 zł. Okazała się super.

Stara skrzynia padła bo w ogóle nie było w niej oleju. Widocznie poprzednikom to wisiało albo nie zdawali sobie z tego sprawy.

PostNapisane: 8 lipca 2010, 18:46 
Zacna persona forum

Moje BMW: Subaru Outback
Kod silnika: EJ253
no cóż.... na głupotę to nic nie poradzisz...

w ogole skrztnie manualną ciężko w sumie zajechać dopóki się używa w miarę normalnie. no ale bez oleju to wiadomo :]

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1