BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 15 maja 2025, 12:17

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] Czy mogę tak jeździć? Amortyzatory..
PostNapisane: 1 sierpnia 2009, 09:29 
Pierwsze kroki

Witam. mam pytanko. Wiem, że czeka mnie niebawem wymiana amorków z przodu bo już jakiś miękki przód i wczoraj zauważyłem, że już mokre są amorki , pewnie wylały już olej. Czy mogę tak jeszcze jeździć czy kategorycznie nie ruszać auta do wymiany.. Pytam bo muszę pilnie jechać w jedno miejsce tj ok 250km krajową drogą ;)
A co do amorków, to co sądzicie o tańszych zamiennikach? np SRL bo komplet za przód to ok 300zł Wiem, że będziecie pisać że SACHS albo KAYABA, ale jak robię ok 10-15tys km rocznie to powinny mi chyba starczyć, nie? bo cienko z kasą przędę..
Proszę o porady i opinie ;)

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 1 sierpnia 2009, 09:47 
Zacna persona forum

Moje BMW: E-36/E-46
Kod silnika: M50B20 S2/M54B30
Garaż: Blaszany
Zależy kiedy masz miec tą wymianę.Jesli np za miesiącto możesz jeździć.Fakt nie jest to bezpieczne i zalecane ale z rozsądkiem możesz jechać.Jeśli będziesz bardzo dużo latał to też Ci wyząbkuje oponki.Jeśli chodzi o amorki mogę polecić Blistein nie są aż tak drogie a naprawde dobre.Sam mam takie ponad rok i nie zauważyłem nic złego,a drogi u nas niestety do świetnych nie należą.

Tytuł:
PostNapisane: 1 sierpnia 2009, 09:47 
Zacna persona forum

Moje BMW: E-36/E-46
Kod silnika: M50B20 S2/M54B30
Garaż: Blaszany
Zależy kiedy masz miec tą wymianę.Jesli np za miesiącto możesz jeździć.Fakt nie jest to bezpieczne i zalecane ale z rozsądkiem możesz jechać.Jeśli będziesz bardzo dużo latał to też Ci wyząbkuje oponki.Jeśli chodzi o amorki mogę polecić Blistein nie są aż tak drogie a naprawde dobre.Sam mam takie ponad rok i nie zauważyłem nic złego,a drogi u nas niestety do świetnych nie należą.

Tytuł:
PostNapisane: 1 sierpnia 2009, 16:36 
Pierwsze kroki

ze słabymi amorkami bunia niezbyt sie drogi trzyma,zwłaszcza na zakrętach lub koleinach.a sprawdzałeś ile procent mają amorki.ja jak sprawdzałem to miałem jeden 7% a drugi 10% z przodu więc osrazu wolałem wymienić bo coś ją nosiło na koleinach a po wymianie bajka.radziłbym ci na dłuższą trasę je wymienić a słyszałem że srl to nawet niezła firma.amorki mają gazowo-olejowe.

Tytuł:
PostNapisane: 1 sierpnia 2009, 19:19 
Pierwsze kroki

jesli amorek wyciekl moze juz miec 0% tzn juz nic nie tlumi i samochod buja sie tylko na samych sprezynach.

ogolnie sprawa mocno niebezpieczna nie tylko w zakretach. nie sprawne amorki o czym nie wielu ludzi wie potrafia wydluzyc droge hamowania samochodu o okolo 7m w tescie od 100 do 0. A jest to naprawde duzo jak samochody maja droge hamowania po 40-50m, a tu dostaniemy +7

najlepiej odrazu zabiez sie za temat.

Tytuł:
PostNapisane: 2 sierpnia 2009, 07:23 
Pierwsze kroki

właśnie zamówiłem komplet amorków z osłonami i odbojami SRL.
jutro albo w poniedziałek jak zamontuje, pojedżę i napiszę jak te SRL się sprawują ;) bo sam jestem ciekawy..

PS. a tak w ogóle to czy ktoś z Was miał już do czynienia z amorkami takimi jak SRL GH Kamoka jak tak to napiszie jak w praniu ;) Czy już każdy tylko na bilsteinach i Sachsach śmiga ;)

Tytuł:
PostNapisane: 2 sierpnia 2009, 07:35 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46
Kod silnika: m47n
usunieto

Tytuł:
PostNapisane: 5 sierpnia 2009, 15:12 
Pierwsze kroki

No więc jestem po wymianie amorków na SRL cały czas jeżdżę i muszę powiedzieć, że na taką cenę (tj. 320zł kpl) to jestem bardzo zadowolony. tak fajnie utwardzony i w ogóle nieźle się prowadzi. Jak dla mnie co robię <20k km rocznie jest ok.

Tytuł: Re:
PostNapisane: 8 lipca 2010, 07:49 
Forumowicz

Moje BMW: e90 LCI
Kod silnika: N47D20C
black_fort napisał(a):
No więc jestem po wymianie amorków na SRL cały czas jeżdżę i muszę powiedzieć, że na taką cenę (tj. 320zł kpl) to jestem bardzo zadowolony. tak fajnie utwardzony i w ogóle nieźle się prowadzi. Jak dla mnie co robię <20k km rocznie jest ok.

Jak kolega wyżej montowałem ostatnio znajomemu miłe zaskoczenie auto dobrze się prowadzi, robi 10kkm rocznie zobaczymy jak z trwałością oby nie okazało sią , że po2-3 miesiącach są do wymiany czas pokaże!!

Tytuł: Re: [E36] Czy mogę tak jeździć? Amortyzatory..
PostNapisane: 8 lipca 2010, 08:26 
Forumowicz

Moje BMW: E 34 525
Kod silnika: M20B25
wlasnie po przejechaniu 380 km wyrzycilem jeden a drugi padl po nastepnym tysiacu:( moze jakos partie do dupy trafilem :mur: takze ja juz nie mam zaufania do nich

PostNapisane: 8 lipca 2010, 11:09 
Forumowicz

Moje BMW: e90 LCI
Kod silnika: N47D20C
jabol80 napisał(a):
wlasnie po przejechaniu 380 km wyrzycilem jeden a drugi padl po nastepnym tysiacu:( moze jakos partie do dupy trafilem :mur: takze ja juz nie mam zaufania do nich

no to faktycznie niefart albo partia do d... zobaczymy czas pokaże wcale się Tobie nie dziwie, że nie masz zaufania do takich firm

PostNapisane: 8 lipca 2010, 12:26 
Forumowicz

Moje BMW: E90
Kod silnika: M47N
Założyłem SRL na tył jakieś 8 mies temu i nie ma problemów.Sprawują się bdb,rocznie nie robie więcej niż 20 tyś

PostNapisane: 8 lipca 2010, 20:25 
Forumowicz

Moje BMW: E 34 525
Kod silnika: M20B25
przod tez mam tej firmy i na razie trzyma ale na starych jak kupowalem auto bylo znacznie sztywniej.to takie moje obserwacje

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1