BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 4 maja 2025, 13:55

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] awaryjne otwieranie maski
PostNapisane: 18 marca 2009, 08:57 
Pierwsze kroki

Witam,

Oddałem samochód do serwisu na zmianę pompki do spryskiwacza reflektorów bo ciekła. udało im się to zrobić ale zrobili mi jeszcze niespodziankę bo odłączyli linkę do otwierania maski i zatrzasneli maskę. oczywiście nie potrafią już jej otworzyć bez linki.

Pytanie: czy wiecie jak otworzyć awaryjnie maskę gdy nie mamy możliwości pociągnięcia za linkę? może ktoś już miał podobny problem (np. zerwana linka)?

Dzwoniłem do ASO ale oni też nie wiedzą jak to zrobić...

z góry wielkie dzięki za odpowiedź.

Pozdrawiam,
Jakub

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 18 marca 2009, 09:19 
Forumowicz

UUUUUUUUUUUUUUUUuuuuuuuułłłłłaaaaaa Ale bym sie wsciekł !!! dlaczego ty się tym zajmujesz ?łap za ryj servis i niech oni się martwią

Tytuł:
PostNapisane: 18 marca 2009, 10:58 
Pierwsze kroki

Oni próbowali dosyć długo i powiedzieli że nie dadzą rady. a nie chcę im zostawiać go dłużej bo wiadomo jak jest. wkurzą się na to i będą chcieli to zrobić na siłę i napewno coś zniszczą a później jak zwykle dym będzie...

dlatego się pytam czy może ktoś miał podobną akcję i może wie jak się do tego zabrać?

oni już chcieli wyrywać wlot powietrza z maski i coś tam kombinować ale oprócz tego że porysowali śrubokrętem od podważania ten wlot i maskę to nic nie zrobili... :(

dzwoniłem do ASO i powiedzieli mi że nie wiedzą jak się do tego zabrać ale jak podjadę to będą musieli się tym zająć... ostatecznie do nich podjadę... ale narazię wolę poczekać... może ktoś będzie wiedział?

Tytuł:
PostNapisane: 18 marca 2009, 11:04 
Pierwsze kroki

było trzeba tym śrubokrętem podważyć mu oko :zly: :zly: :zly:

Tytuł:
PostNapisane: 18 marca 2009, 12:57 
Pierwsze kroki

Z tego co się dowiedziałem od kolegi który otworzył maskę to trzeba zniszczyć kierownicę powietrza żeby się dostać do zamka...

Wieczorem umówiłem się ze znajomym i postawię obok sprawne E46 i będę kombinował. jego będzie stała obok to będę mógł zobaczyć co i jak a nie działać "na ślepo"... mam nadzieję że się uda... jak się uda to napiszę jak to zrobiłem...

ale cały czas czekam... może ktoś wie jak to zrobić i nie będę musiał kombinować...

Ostatnio edytowano 18 marca 2009, 12:59 przez Qboss, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 18 marca 2009, 12:58 
Forumowicz

Moje BMW: E46 TOURING 2.0D
tylko wyrwanie nerki i kombinowanie,ale uchwyty w nerce popękają.

Tytuł:
PostNapisane: 18 marca 2009, 13:13 
Forumowicz

Nie mogę zrozumieć dlaczego ty sobie tym zawracasz dup..e odstaw auto do servisu w którym to spierdo...... i niech robią , to co podrapali śrubokrętem niech ładnie polakierują a nerki zniszczone nerwk wymienią na nowe kurw.. aż mnie krew zalewa , nie pozwól im na taki numer bo przez takie podejscie oni tak właśnie szanują klienta , wracaj do servisu łap ich za ryj wezwij kierownika , postrasz telewizją , prawem wizytą u miejskiego żecznika praw konsumenta itp. zdrowo ich opierdo..... i masz auto pięknie naprawione , na koniec sprawdź czy ładnie zrobili i dziekując uprzedź że to twoja ostatnia wizyta w tym ich "servisie"!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

jeśli nic nie wywalczysz daj znać chętnie ci pomogę DARMO !! !! Usterka powstała na skutek błędu servisu i to servis ma obowązek naprawienia usterki !!!!!!!!!!!!!! nie mówiąc już o jakimś zadośćuczynieniu względem klienta który ma przez to dyskomfort !!!

TYLE !!

pozdrawiam :wsciekly:

Tytuł:
PostNapisane: 18 marca 2009, 23:55 
Pierwsze kroki

Zrobiłem...

wyrwałem wloty powietrza na masce(połamana połowa zatrzasków) i poodginałem kierownice powietrza. były jeszcze jakieś gumowe osłony które też poodginałem... zamki są po lewej i prawej stronie wlotów (są dwa)... mi się udało otworzyć ten przy lewym refloktorze (patrząc w kierunku jazdy). on jest powiązany z drugim i otworzyła się maska. zabawy dużo i baaardzo ciężki dostęp do tech zamków. trzeba od dołu się do nich dostać...

Pozdrawiam

Tytuł: Re: [E46] awaryjne otwieranie maski
PostNapisane: 19 czerwca 2010, 12:35 
Pierwsze kroki

Moje BMW: 330 CI
Kod silnika: M54
Mi tez się zatrzasnęła maska. Linka zeskoczyła z łączenia obok kielicha, musiałem usunąć nerkę (stojąc do przodu samochodu prawą) odkręciłem uchwyt ryglujący (2 śrubki m6) i maska w górze :)

PostNapisane: 8 lipca 2010, 22:32 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 330i
Kod silnika: M54B30
kowaljr napisał(a):
Mi tez się zatrzasnęła maska. Linka zeskoczyła z łączenia obok kielicha, musiałem usunąć nerkę (stojąc do przodu samochodu prawą) odkręciłem uchwyt ryglujący (2 śrubki m6) i maska w górze :)

Chmmm... właśnie mam ten sam problem kolego, zastanawia mnie które śróbki? m6, bo ja tam żadanych nie widzę? Jak byś mógł podać więcej info... Lub któyś z kolegów wie jak najmniej inwazyjnie otworzyć maskę, po zerwaniu linki... Nerki mam wyjęte ale co dalej... strzeliła linka miedzy zamkiem a łacznikiem.. a dokładniej wypięła sie z zamka...

PostNapisane: 9 lipca 2010, 06:11 
Pierwsze kroki

Moje BMW: 330 CI
Kod silnika: M54
Jeśli masz już wyjęte nerki to od góry do maski przykręcony jest taki jakby trzpień( ze sprężynką) który wchodzi w zamek zamykania maski, znajduje się on w pasie i on właśnie przykręcony jest na dwie śrubki do maski, są 2 zamki zamykania i dwa trzpienie po lewej i prawej. U mnie wystarczyło odkręcić ten po prawej bo po lewej nie załapywał, ale odkręć dwa i maska powinna się otworzyć, możesz mieć troche problemu żeby je odkręcić ale u mnie to był jedyny sposób. Jakby co to dzwoń to przez telefon postaram się pomóc: 517900226

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1