Jest to mój pierwszy post na forum dlatego witam wszystkich!
Mam następujący problem z moim BMW. Chciałem jednocześnie zapytać czy sprawa jest charakterystyczna dla tego modelu czy to oznaki awarii?
Ruszam z 1 biegu a drążek zmiany biegów buja się na boki i trochę do przodu i tyłu

Wpada jakby w wibrację. Dodam, że podczas przyspieszania na kolejnych biegach także występuje bujanie/wibracja. Im gwałtowniej przyspieszam tym drążek dostaje większego szału

Może trochę przesadzam, że szału ale jest to zdecydowanie widoczne, że coś się dzieje.
Ponadto od pewnego czasu w aucie słyszę dudnienie. Szczególnie przy 40km/h, 80km/h w zakresie wyższych prędkości jest słyszalne ale mniej. Czy sytuacje te mogą mieć ze sobą powiązanie? Czy może takie bujanie jest normalne w aucie z przebiegiem 206 tyś km?
Moim zamiarem nie jest dublowanie tematów( mam nadzieję, że tak tego nie odbierzecie ) i sporo już szukałem w sieci ale tak sprecyzowanego problemu nie spotkałem - szczególnie jeśli chodzi o bujanie. Zaś na dowód tego napiszę co eliminujemy i co jest sprawne a mogłoby być dublem przy rozwiązaniu problemu.
-sprzęgło ok - jest nowe, dwumasa sprawna na 100% zachowywała się jak nowa podczas testów z okazji wymiany sprzęgła.
-dyfer ma elegancki czysty olej i go ma
-auto sprawdzone na podnośniku pod względem łożysk kół. Mechanik twierdzi, że to nie to. Mimo iż dźwięk dudnienia słyszalny jest bardziej z prawej strony auta.
- podpora czy podpory wału - tego tematu nie ogarniam

może to to?
- wtryski itp szarpania w m47 - u mnie ok sprawdzone na kompie.
- opony 100% ok.
Z góry dziękuję za podpowiedzi i sugestie oczywiście wszelkie nowości lub rozwiązanie tematu opiszę na forum.