BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 2 sierpnia 2025, 18:23

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] 320d przyspieszanie=bujanie drążka zmiany biegów
PostNapisane: 18 lipca 2010, 11:42 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46 320d
Kod silnika: m47
Jest to mój pierwszy post na forum dlatego witam wszystkich!

Mam następujący problem z moim BMW. Chciałem jednocześnie zapytać czy sprawa jest charakterystyczna dla tego modelu czy to oznaki awarii?

Ruszam z 1 biegu a drążek zmiany biegów buja się na boki i trochę do przodu i tyłu :szok: Wpada jakby w wibrację. Dodam, że podczas przyspieszania na kolejnych biegach także występuje bujanie/wibracja. Im gwałtowniej przyspieszam tym drążek dostaje większego szału :mad: Może trochę przesadzam, że szału ale jest to zdecydowanie widoczne, że coś się dzieje.

Ponadto od pewnego czasu w aucie słyszę dudnienie. Szczególnie przy 40km/h, 80km/h w zakresie wyższych prędkości jest słyszalne ale mniej. Czy sytuacje te mogą mieć ze sobą powiązanie? Czy może takie bujanie jest normalne w aucie z przebiegiem 206 tyś km?

Moim zamiarem nie jest dublowanie tematów( mam nadzieję, że tak tego nie odbierzecie ) i sporo już szukałem w sieci ale tak sprecyzowanego problemu nie spotkałem - szczególnie jeśli chodzi o bujanie. Zaś na dowód tego napiszę co eliminujemy i co jest sprawne a mogłoby być dublem przy rozwiązaniu problemu.

-sprzęgło ok - jest nowe, dwumasa sprawna na 100% zachowywała się jak nowa podczas testów z okazji wymiany sprzęgła.
-dyfer ma elegancki czysty olej i go ma :)
-auto sprawdzone na podnośniku pod względem łożysk kół. Mechanik twierdzi, że to nie to. Mimo iż dźwięk dudnienia słyszalny jest bardziej z prawej strony auta.
- podpora czy podpory wału - tego tematu nie ogarniam :dobani: może to to?
- wtryski itp szarpania w m47 - u mnie ok sprawdzone na kompie.
- opony 100% ok.

Z góry dziękuję za podpowiedzi i sugestie oczywiście wszelkie nowości lub rozwiązanie tematu opiszę na forum.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E46] 320d przyspieszanie=bujanie drążka zmiany biegów
PostNapisane: 18 lipca 2010, 11:49 
Forumowicz

Moje BMW: e34 525i LPG
Kod silnika: M50B25
u mnie to był elastycny łacznik wału, po wymianie drążek ani drgnie - jakieś 95zł w IC.

PostNapisane: 18 lipca 2010, 12:02 
Pierwsze kroki

dopisuję do listy - elastyczny łącznik wału ok na 100%

PostNapisane: 18 lipca 2010, 16:37 
Forumowicz

Moje BMW: E46 320d 98r
Kod silnika: M47
Zapek,

czy to jest element nr 2?

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=AL71&mospid=47634&btnr=26_0194&hg=26&fg=10

Jeśli o tym piszesz, to coś mało zapłaciłeś... Jakiej firmy kupiłeś?

PostNapisane: 18 lipca 2010, 17:44 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E92 335i Msport
Kod silnika: N55
Dokładnie to element nr 2

U mnie też wyglądał od spodu ok, dopiero po odkręceniu go zauważyłem pęknięcia wokół metalowych tulei.
Do e39 kosztował mnie 150 zł (Lemforder)

PostNapisane: 18 lipca 2010, 19:53 
Forumowicz

Moje BMW: e34 525i LPG
Kod silnika: M50B25
Mój był Toprana chyba, a cene podałem po zniżce mechanika znajomego, może przesadziłem w granicach 15zł ;p

PostNapisane: 18 lipca 2010, 21:18 
Pierwsze kroki

U mnie łącznik tak jak pisałem jest pewny gdyż wymontowałem go i założyłem nowy mimo iż stary nie był uszkodzony (nie miałem już serca zabierać buni nowych części... a niech ma :cool: )
Mówiłem, że moje BMW e46 doprowadziło mnie do pasji :D

PostNapisane: 21 lipca 2010, 22:01 
Forumowicz

Moje BMW: E46 320d 98r
Kod silnika: M47
Ja mam podobny problem z lewarkiem i łącznik wału jest podobno OK. Czyli nadal nie wiemy, co jest tego przyczyną.

Radek50, jak się dowiesz, co to jest, to napisz, bo ja się już poddałem.

PostNapisane: 22 lipca 2010, 11:57 
Pierwsze kroki

Ja nie mogę się poddać bo dudnienie w narasta i boje się, że coś się stanie z autem :( Jakoś dziwnie tłumacze sobie, że bujanie lewarka zmiany biegów ma powiązania z tym dudnieniem ale może to błędna droga.

Zaczynam celować w podporę wału. Myślę, że może mieć to sens. Padła cała podpora, więc łożysko dudni a wał się buja i przenosi na skrzynię :zakrecony: Pytanie tylko dlaczego dudnienie dochodzi z prawej strony a nie z centralnej części auta?

Druga przymiarka do łożysko prawego tylnego koła. Byłem u mechanika żeby tylko łożysko sprawdził no i powiedział, że nie. Mówi, że koło nie ma luzów to nie może być łożysko... macie może doświadczenie w takiej kwestii? Czy koło musi mieć luz gdy łożysko pada?

Trzecia przymiarka to przegub(półoś) prawy. Czy to jest wymienna część w całości czy na czym polega jego naprawa?

Domyślam się, że to co piszę to jest wróżenie z fusów ale nie chcę rozbierać i wymieniać wszystkich części, które mogą być podejrzane a być może ktoś miał podobny problem.

PostNapisane: 3 sierpnia 2010, 13:54 
Pierwsze kroki

Temat zakończony :super: Auto wylądowało w Mcars'ie a diagnoza była następująca:
- dudnienie to łożysko prawego tylnego koła - cóż nie komentuje wcześniejszych działań mechaników. W Mcarsie decyzja w 3 minuty ze to łożysko.
- drgania drążka zmiany biegów - winne są gumowe tulejki gdzieś przy skrzyni czy przy wybieraku. Istnieje zestaw naprawczy, który eliminuje ten efekt. Wygląda na to, że normalna rzecz w e46. Wymieniamy tulejki/gumy itp itd i po sprawie. Niestety nie wiem nic więcej ile roboty i jakie koszty.

PostNapisane: 3 sierpnia 2010, 16:35 
Forumowicz

Moje BMW: e46 320
radek50 napisał(a):
- drgania drążka zmiany biegów - winne są gumowe tulejki gdzieś przy skrzyni czy przy wybieraku. Istnieje zestaw naprawczy, który eliminuje ten efekt. Wygląda na to, że normalna rzecz w e46. Wymieniamy tulejki/gumy itp itd i po sprawie.

Kolega a wiesy moze czy trzeba zdejmowac skrzynie by wymienic tulejki czy mozna to zrobic z kabiny??

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1