Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj. Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie. Możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.
Proszę również o poprawne tytułowanie tematów: [Exx] Tytuł tematu
Tytuł: [E46] kierunki przy otwieraniu zamykaniu + odprowadzenie
Napisane: 14 czerwca 2010, 08:30
Specjalista
Posty: 1868 Lokalizacja: warszawa Moje BMW: E46 Kod silnika: M57N Garaż:www.sjnet.pl
Aktywacja kierunkowskazów przy otwieraniu i zamykaniu w E46 po lifcie
mrugają hmm 2 razy na zamknięcie raz na otwarcie albo na odwrót nie pamiętam w końcu wiadomo czy zamknęliśmy samochód
wszystko analogicznie jak przy światłach do jazdy dziennej :
1 Oczywiście potrzebujemy interfejs do podłączenie się do bmw i program NSC-expert 2 Uruchamiamy NSC musimy stworzyć profil tak więc klikamy File-load profile - expertmode - OK następnie File- Edit prifl - hasło: repxet - ok wybieramy w car/key memory przycisk Individualisierung i zaznaczamy wszystkie 3 opcje czyli : individualierung aktiv, kernfunktionen, trace individualizable FSW/PSW - ok conistance check = sprawdza czy wszystko klikamy przycisk FSW/PSW i zaznaczamy ptaszkiem FSW/PSW-Manipulate with FSW_PSW.MAN OK OK możemy zapisać ten profil żeby za każdym razem tego nie robić File -save i nazywamy np E46 3 W katalogu ncsexpert/work utwórz pusty plik FSW_PSW.MAN (np. w notatniku) 4 Kliknij F1 (VIN/ZCS/FA), następnie kliknij F3 (ZCS/FA f.ECU) 5 Wybierz swój samochód w oknie które się otworzy- E46 oczywiście 6 Wybierz ECU do komunikacji, ja wybieram ALSZ 7. Teraz wciśnij F6, czyli Back 8. Wbierz F4 "Program ECU", w tym przypadku kodujemy kierunki, a więc w oknie, które się pokaże wybieramy moduł GM5 9 Następnie wybieramy F5 (Basic functions) która to funkcja odczytuje nam do pliku wszystko co mamy w samochodzie zakodowane i następnie w oknie które ci się pokaże zjedź suwakiem niżej i kliknij dwa razy na „coapireadsggetfswpsw", następuje odczyt/kopiownaie FSW_PSW.TRC 10 W katalogu ncsexpert/Work znajdziesz teraz plik FSW_PSW.TRC, skopiuj go gdzieś w inne miejsce na dysku, zmień nazwę na FSW_PSW.MAN, wyedytuj w notatniku i zmień:
DWA nicht_aktiv
ALARM_OPT_WARNBLINKER nicht_aktiv
QUIT_OPT_ENTSCH nicht_aktiv
na
DWA aktiv
ALARM_OPT_WARNBLINKER aktiv
QUIT_OPT_ENTSCH aktiv
QUIT_OPT_SCHAERF aktiv
11. Następnie po zrobieniu w/w zmian zapisz plik FSW_PSW.MAN i wgraj go do katalogu ncsexpert/Work, podmieniając wcześniej utworzony.
12 pechowe NIEEEEE damy radę wciskamy Execute Job
UDAŁO SIĘ
UWAGA Robisz wszystko na własną odpowiedzialność wiadomo łatwo można coś popsuć ja klikałem klikałem i mi się udało
Do dzieła tobie też się uda
POWODZENIA
i tu jeszcze Odprowadzanie do domu po zgaszeniu silnika i wyjęciu kluczyka pociągamy do siebie manetkę od długich świateł i zapalą nam się światła na kilka kilkadziesiąt sekund ja to miałem aktywowane ale może ktoś nie ma
sterownik LCM funkcja ta nazywa się HEIMLEUCHTEN i wyglada tak:
HEIMLEUCHTEN wert_02 HEIMLEUCHTEN_AL aktiv HEIMLEUCHTEN_BL nicht_aktiv HEIMLEUCHTEN_FL nicht_aktiv HEIMLEUCHTEN_KL58G aktiv HEIMLEUCHTEN_KZL aktiv HEIMLEUCHTEN_NSW nicht_aktiv HEIMLEUCHTEN_SL_H aktiv HEIMLEUCHTEN_SL_V aktiv
tu opis gdzieś znalazłem na innym forum opcja wert przy HEIMLEUCHTEN to czas świecenia poszczególnych świateł wert_01 = 0sec wert_02 = 40sec wert_03 = 90sec wert_04 = 150sec wert_05 = 240sec
tak jak pisałem ja mam to aktywowane i się tym nie bawiłęm tylko zerknełem w te opcję i u mnie trochę wyglądało to inaczej jednak do się dojść co jak i z czym
powodzenia
a tak to działa :
oczywiście żart to jest zrobione oddzielnym modułem
_________________ Oceń www.sjnet.pl usługi informatyczne dla sektora prywatnego i dla firm www.sjbud.pl Remonty domów mieszkań od A do Z www.ania.sjnet.pl Biżuteria na każdą okazję Mapy 2017, Softy do nawi , programy,hasło: bmw
Ostatnio edytowano 31 grudnia 2012, 16:56 przez serfer, łącznie edytowano 1 raz
Kurcze po raz kolejny dzięki Serfer, właśnie tej opcji szukałem "ALARM_OPT_WARNBLINKER" , bo już różne kombinacje testowałem. Dzisiaj po pracy chyba sobie to sprawdzę D:
Też sobie to strzeliłem+światła dzienne+zamykanie automatyczne po 2 min gdy drzwi nie zostaną zamknięte+dźwięk gdy są drzwi otwarte a kluczyk w stacyjce.Chciał bym to z opuszczaniem lusterka na wstecznym ale nie wiem czego szukać i czy to u mnie zatrybi.
Tytuł: Re: E46 kierunki przy otwieraniu zamykaniu + odprowadzenie
Napisane: 21 lipca 2010, 19:37
Ja mam opuszczanie lusterka aktywne, ale nie wiem co to za opcja, jak chcesz to podeślę Ci któryś z plików to porównasz, ale to chyba ciężko będzie "zgadnąć". U mnie przy zamykaniu raz miga kierunkami, a przy otwieraniu tylko oświetla wnętrze, tak już było ustawione i nie zmieniałem.
serfer napisał(a):
tak jak pisałem ja mam to aktywowane i się tym nie bawiłęm tylko zerknełem w te opcję i u mnie trochę wyglądało to inaczej jednak do się dojść co jak i z czym
a masz do tych opcji jakąś pomoc, co która oznacza, czy do wszystkich dochodzisz intuicyjnie?
Napisane: 21 lipca 2010, 20:00
Specjalista
Posty: 1868 Lokalizacja: warszawa Moje BMW: E46 Kod silnika: M57N Garaż:www.sjnet.pl
no u mnie też wszytkie te opcje były jedna pod druga raczej intuicyjnie bym dochodził które światła jak się nazywają
a co do lusterek opuszczanych po wbiciu wstecznego biegu z tego co prześledziłem bo też chciałem strasznie tą opcję to trzeba mieć w bmw składanie lusterek + elektryczne fotele
bez tego nie da się aktywować niestety lusterka opuszczanego po wbiciu wstecznego
pozdrawiam
_________________ Oceń www.sjnet.pl usługi informatyczne dla sektora prywatnego i dla firm www.sjbud.pl Remonty domów mieszkań od A do Z www.ania.sjnet.pl Biżuteria na każdą okazję Mapy 2017, Softy do nawi , programy,hasło: bmw
No i lipa... nie udało się tez trzy opcje to za mało chyba... jakbyś mógł Serfer mi na priva albo tu jak tam chcesz wrzucić mi swój plik FSW, byłbym wdzięczny...
Napisane: 22 lipca 2010, 19:47
Pierwsze kroki
siemka wszystkim:) u mnie w nts expert wyskakuje okienko z napisem vin i nie bardzo wiem co zrobić. trzeba tam coś w pisać? wpisywałem tam swój vin z dowodu ale nic sie nie dzieje wyskakuje error:( moze zle wpisywałem? wie ktoś co tam wpisać bo nie moge wejść w opcje. z góry dziękuje za rade.
siemka wszystkim:) u mnie w nts expert wyskakuje okienko z napisem vin i nie bardzo wiem co zrobić. trzeba tam coś w pisać? wpisywałem tam swój vin z dowodu ale nic sie nie dzieje wyskakuje error:( moze zle wpisywałem? wie ktoś co tam wpisać bo nie moge wejść w opcje. z góry dziękuje za rade.
Tam klikasz "Cancel". Nie mam pojęcia do czego to jest ale ja tak robie i działa mi wszystko potem
Napisane: 23 lipca 2010, 13:24
Pierwsze kroki
jak dam cancel to pozniej nie chce mi sie łączyć z zadnym z czteroma skrutami co wyskakują w okienku. moze interfejs jest nie ten co powinien? ja mam ten na usb Ediabas bmw od 1998-2007 on jest na obd 2 i podłanczam do niego przejściówke na okrągłe 20sto pinowe wejście. kurcze nie wiem o co chodzi z tym wszystkim pomóżcie:)
Napisane: 24 lipca 2010, 21:28
Specjalista
a inpa ci działa ?
jak inpa działa to nsc też będzie tylko rób wszystko krok po kroku jak opisałem nie omijajcie żadnych punktów to nie będzie problemów
Napisane: 25 lipca 2010, 09:49
Pierwsze kroki
przed chwilką sprawdzałem i mam odprowadzenie do domu juz było aktywowane:) hehe. ale niewiem czy da sie aktywować kierunki bo nie mam centralnego z pilota. Otwiera sie normalnie kluczykiem. czytałem na forum ze w lusterku jest antena do odbioru sygnału z pilota tylko ze u mnie nie ma tej anteny ja mam normalne lusterko. więc moze dlatego nie moge aktywować?
Napisane: 26 lipca 2010, 07:05
Specjalista
Panorafix napisał(a):
Serfer,nie orientujesz się co to za wpisy i za co odpowiadają? VMAX_BESCHLEUNIGUNG wert_01 VMIN_BESCHLEUNIGUNG wert_01
hmmm no według translatora to: vmax przyśpieszenie vmin przyśpieszenie ale to pewnie wiesz a do czego to się ma to nie wiem może to jest ten limit który na komputerze się ustawia że jak przekroczysz jakąś prędkość to daje znać ale hmmm
MEMORY_SP_ABKLAPPEN_GM - to chyba jest pamięć składanych lusterek KOMFORTOEFFNEN_FB_O_SHD KOMFORTOEFFNEN_FB_O_FH_HI a te 2 opcje wydaje mi się że to jest komfortowe otwieranie przednich i tylnych szyb czyli żeby nie trzeba było trzymać przycisku
ale to tylko moje domniemania spróbuj przestawić te opcje
Napisane: 14 sierpnia 2010, 18:30
Specjalista
Panorafix napisał(a):
Też sobie to strzeliłem+światła dzienne+zamykanie automatyczne po 2 min gdy drzwi nie zostaną zamknięte+dźwięk gdy są drzwi otwarte a kluczyk w stacyjce.Chciał bym to z opuszczaniem lusterka na wstecznym ale nie wiem czego szukać i czy to u mnie zatrybi.
Witam dzisiaj z kolegą doszliśmy chyba jak zrobić opuszczane lusterko po wbiciu wstecznego biegu dziwiło mnie że ci co mają fotele sterowane elektrycznie to mają tą funkcje jeżeli takowych nie posiadamy funkcji brak
dzisiaj rozwiały się moje wątpliwości dlaczego tak jest a o to i winowajca :
numer 4 Dla samochodów z Regulacja fotela przedn. elektr. Memory Sterownik lusterek z pamięcią 61356916054 $125.69
Napisane: 9 września 2010, 14:11
Zacna persona forum
Posty: 1002 Lokalizacja: Toronto, ON Moje BMW: E46 330Ci Kod silnika: M54B30
Dzisiaj kupiłem nowy fejs i wszystko działa jak trzeba. Od razu kierunki przy zamknięciu i otwarciu z pilota plus automatyczne zamykanie po przekroczeniu pewnej prędkości.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 77 gości