BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 6 maja 2025, 22:12

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 136 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Merivy do testowania
PostNapisane: 23 lipca 2010, 13:08 
Uzależniony od forum :)

maaaad, a co to znaczy "stać" ?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 23 lipca 2010, 13:43 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 740i 6gang
Kod silnika: M60B40
Ja osobiście bym nowego BMW nie kupił bo nowe BMW mi się nie podobają są tak samo plastykowe i tandetne jak reszta aut po 2002roku i tyle niestety. Już w E-38 śmierdziało mi księgowymi momentami niestety ...

Jakbym miał powiedzmy 400 000zł to kupiłbym E-38 CSi i do tego E-38 Alpina B12 a reszta kasy na cysternę paliwa i wagon części :)

PostNapisane: 23 lipca 2010, 14:54 

Moje BMW: e60
Kod silnika: M54b25
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=134731
Zdzira 850I napisał(a):
Ja osobiście bym nowego BMW nie kupił bo nowe BMW mi się nie podobają są tak samo plastykowe i tandetne jak reszta aut po 2002roku i tyle niestety. Już w E-38 śmierdziało mi księgowymi momentami niestety ...

Jakbym miał powiedzmy 400 000zł to kupiłbym E-38 CSi i do tego E-38 Alpina B12 a reszta kasy na cysternę paliwa i wagon części :)

cysterna to mało :D pomysł konkret !

PostNapisane: 23 lipca 2010, 15:09 
Przyjaciel forum

Ku.wa pomyłka E-31 Csi i E-38 6,0 aaa gadasz cysterna kolejowa 60 000 litrów na skromny początek styknie :D

I wagon części zamiennych a to co zostanie będe miał na hotele do zamawiania pokoi do dupcz.nia lasek, ktore będę na te fury wyrywał bo na passata to chyba kulawgo psa bez gustu zwłaszcza jak zapuszczę nim czarnego bąka na światłachg jak jedno TDI dzisiaj przede mną :D

PostNapisane: 23 lipca 2010, 15:20 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e91
Kod silnika: N52B25
Zdzira 850I napisał(a):
400 000zł to kupiłbym E-38 CSi

braknie kasy

PostNapisane: 23 lipca 2010, 15:45 
Przyjaciel forum

Na co braknie kasy 400 000zł starczy w zupełności na E-31 CSi

Przykład i

http://www.autoscout24.pl/Details.aspx?id=v233vl3qeibe

E-38 Alpina B12

http://www.autoscout24.pl/Details.aspx?id=l23sundqa3z4

Suma zakupu obu aut to 166 000zł po kursie 4,0 i nie licze żadnego targowania ceny :)

Co tego opłaty, i przywiezienie to wyjdzie ze 200 000zł minus z 10 000zł bo tyle na 2 sztukach na pewno utargujemy to mamy 190 000zł zostaje 210 000zł

teraz tak zostawmy powiedzmy z 60 000zł na serwis starczy pewnie spokojnie nna pierwsze 3 lata serwisu obydwu auta bo to padaczki nie są takie rodzynki sa od ludzi co dbają.

czyli zostaje nam jakieś skromne 150 000zł co daje nam 31 250 litrów paliwa z orlenu vervy 98 z mojej stacji jest cena coby nie było

Robiąc rocznie powiedzmy 20 000km obydwoma autam razem liczmy że palą średnio te 18 litrów ( 50/50 trasa miasto ) czyli rocznie zużywam 3600 litrów czyli cysterna starczy na ponad 8,5 roku ojj dłkugo

A teraz jakbym za tę kwote kupił nowe F01 z salonu to po tych powiedzmy 3 latach użytkowania ile bym stracił ??

Bo mi z moich 400 000zł po 3 ltaach zostaje jeszcze tak:

2 auta warte z 150 000zł bo to klasyki już nie tanieją

Do tego paliwo ( części już nie ma ) zostało mi 20450 litrów po 4,8 czyli 98160

suma 248 160zł 7er kupione za 400 000zł ciężko będzie sprzedać po 3 latach za 250 000zł będzie musiało być w idealnym stanie a do tego trzeba je będzie serwisować w ASO, co na pewno będzie kosztować jak u mnie 20 000 rocznie czyli doliczymy do tego 7 er koszty serwisu 60 000 to już musiałbym ja sprzedać za 310 000zł i jeszcze paliwko wyjeżdżone zaraz wyjdzie na to że musiałbym ja sprzedać w cenie z salonu i kto tu więcej traci nowe czy używane autko???

Jeżeli gdzies popełniłem błąd to mnie poprawcie jestem tylko cżłowiekiem :D

PostNapisane: 23 lipca 2010, 16:09 
Przyjaciel forum

Zdzira 850I napisał(a):

Czyzby E38 Alpiny mialo mniej plastikowe wnetrze?

Zdzira 850I napisał(a):
2 auta warte z 150 000zł bo to klasyki już nie tanieją

Klasyki nie tanieja, ale takie nie jezdzone codziennie, nie pokonujace rocznie 10k km przez 3 lata, to 850CSi jest juz zmeczone zyciem i do egzemplarza kolekcjonerskiego troche mu brakuje. Latwo jest kupic "klasyka", trudniej sprzedac po czasie za podobne pieniadze.

Powtarza sie pewna prawidlowosc, najlepszy model BMW, to taki na jaki mnie stac :rotfl: Inne sa albo za stare i wogole sie nimi nie interesuje (np. 2002tii, 3200 CS czy E9 3.0 CSL) - a to sa wlasnie prawdziwe klasyki (E31 to jak narazie youngtimer), a nowe to sam plastik, komercja i drozyzna :rotfl:

PostNapisane: 23 lipca 2010, 16:14 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e91
Kod silnika: N52B25
Zdzira 850I napisał(a):
Na co braknie kasy 400 000zł starczy w zupełności na E-31 CSi

aaa teraz to spokojnie się zmieścisz ;) . ja bym z takim kwitem też od razu za CSi się rozejrzał :oczami:
a co do tematu - nowe vs stare to są ludzie którzy wolą jeździć nowymi autami i tyle. na nic gadanie że e38 to ma to, tamto bla bla. każdy ma swój rozum i robi jak uważa. jeden za 80k kupi nówkę inny za 200k używkę. obaj mają do tego prawo

Ostatnio edytowano 23 lipca 2010, 16:15 przez trollu, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 23 lipca 2010, 16:20 
Częsty bywalec

Moje BMW: G31
Kod silnika: B58
Taką Merivę kupuje się z rozsądku. Mało pali, nowa konstrukcja jest bezpieczna, bezawaryjna.
Wsiadasz i jedziesz.
A jak samochód ma 200 czy 300 tkm to już jest ryzyko przypadkowych awarii.
Postęp technologiczny niestety jest wyczuwalny i nie można być ślepo zapatrzonym w 15-20 letnie BMW jaki to cud miód.

PostNapisane: 23 lipca 2010, 16:29 
Przyjaciel forum

Jakbym kupował auta z rozsądku to bym wybrał inne forum bo z rozsądku to najlepiej kupić golfa II 1,6d albo mercedesa beczke 200d :)

Jesteśmy pasjonatami BMW a te auta kupuje się z braku rozsądku czy coś mylę ?? :]

A co do postępu pamiętaj wszystko co jest w merivie wymyślono dawno temu do serii 7er ub S-klassy tylko wchodzi to do niższych modeli i tyle.

dobrze wiesz vermilion, że wg mnie E-31 czy E-38 to nie są klasyki ale obydwa w wersjach które wymieniłem sa ciężkie do zdobycia i niedługo nimi będą za skromne może 10 lat ( a w wyliczeniu mam plaiwa na 9 więc luzik :) ).

Co do tego, że najlepsze jest to co jeżdże znowu się mylisz czy napisąłem tam ,ze kupie E-32 740?? Nie napisałem, że kupiłbym inne autko jak mam Tak obecnie moim ideałem jest na obecne fundusze za jakiś czas E-34 540i 6-gang pus skromny kompresorek :)

PostNapisane: 23 lipca 2010, 16:45 
Przyjaciel forum

Moje BMW: M3
Kod silnika: S65B40
To dziwne, bo E46 ma klimatyzowany schowek, a E38 było robione w tych samych latach. :( Co za badziew te siódemki. :orany: :rotfl:

Bezpośredni link do galerii Audi S4 Łepka —> viewtopic.php?f=55&t=173434

Jeszcze nie witom, a już żegnom.:
WitoM napisał(a):
Ja póki co galerii M4 nie planuje bo jestem zajęty słuchaniem dziwieku silnika z głośników

Argumentum ad maiorem:
DamianTra napisał(a):
Kolego jestem inzynierem. Naukowcem. Nie bazuje na sci-fi, autobiografiach czy jakiejkolwiek nie naukowej literaturze w celu wyksztalcenia swiatopogladu...

PostNapisane: 23 lipca 2010, 17:11 

Zawsze się znajdzie coś czego nie ma starsze auto a ma nowa mała popierdółka i co z tego?

Ja w SL nie mam nawet klimy dwustrefowej, klimatyzowanego... tfu schowka po stronie pasażera w ogóle nie mam. Nie mam pewnie jeszcze 10 rzeczy które ma nowe auto klasy średniej... Ale moje auto na 17tkach i szerokich kapciach (235 i 255) bardziej komfortowo jedzie niz niejedno auto nowe z salonu klasy średniej lepszej.

Dodam że w E24 nie mam nawet poduszki.

A że rozsądek? Czy ja wyglądam na nudziarza? Ile to ja razy słyszałem w pracy że nowe auto to komfort psychoczny bo oni codziennie dzieci wożą do szkoły, żony do pracy i muszą mieć PEWNOŚĆ. Ja na to... tracisz 10tys rocznie, masz słabe auto... ja wolę zaryzykować taksówkę za 100 czy 200 zł i naprawę za 2tys zł, niż na pewno tracić 10tys rocznie a po 5 latach znowu dołożyć 50tys do kolejnego plastkikowego mondeo czy avensisa.

PostNapisane: 23 lipca 2010, 18:58 
Przyjaciel forum

Moje BMW: X5
nie kupie w zyciu nowego auta, opla rowniez w zyciu nie kupie :]

po drugie uno- co do wypowiedzi kota: kolego uderz mocno w glowe tego co ci powie, ze nowe auto jest pewne!
moim najmlodszym autem jest audi ktore posiadam, zakupione jako 3 latek- 6 czy 7 silniczkow wycieraczek- nie wiadomo dlaczego, jeden miesiac trzymal, drugi tydzien, dzien itp- w silniczku wycieraczek masz osobny KOMPUTER, jakby nie mogli przekaznika dac, ale nie bo po co tak latwo? z czego by serwis zyl? w kazdych dzwiach masz komputer, w kazdej popierdolce jest drogi, skomplikowany, awaryjny komputer...
w twoim aucie jesli: silnik chodzi ladnie, w zawieszeniu nic nie stuka to co tam moze niespodziewanie sie popsuc pytam?

a w nowych? oj cuda cuda

PostNapisane: 24 lipca 2010, 13:15 
Przyjaciel forum

no schowka klimatyzowanego w E-38 nie było bo była w opcji lodówka hahahaha

PostNapisane: 24 lipca 2010, 13:35 
Forumowicz

Moje BMW: e36 325 td
Kod silnika: M51D25
co do opli to ja jeździłem jakieś 3 miesiące Oplem Fronterą 2.8 tdi i bardzo przyjemne auto chociaż torche zamulone jednak :/ ale dosyć wygodne i ogólnie przyjemne w użytkowaniu, potem przesiadłem sie na e36 2.5 td i pomimo tego że BMW nie jest w idealnym stanie to różnica w komforcie i wrażeniach z jazdy jak dla mnie jest mega na korzyść BMW oczywiście. Robiłem też ostatnio kurs przez miasto Mazda 6 nową i musze powiedzieć że jedyne co mi się bardziej tam podobało niż w moim BMW to automatyczna klima której u mnie brakuje :( (tak btw. nowa Mazda miała całkiem padnięta turbinke)

PostNapisane: 24 lipca 2010, 16:00 
Przyjaciel forum

GRL napisał(a):
co do opli to ja jeździłem jakieś 3 miesiące Oplem Fronterą 2.8 tdi i bardzo przyjemne auto chociaż torche zamulone jednak :/ ale dosyć wygodne i ogólnie przyjemne w użytkowaniu, potem przesiadłem sie na e36 2.5 td i pomimo tego że BMW nie jest w idealnym stanie to różnica w komforcie i wrażeniach z jazdy jak dla mnie jest mega na korzyść BMW oczywiście.

Dokladnie, masz calkowita racje, jechalem ostatnio Sprinterem i powiem tylko tyle, plastik, gole blachy, zamulony, kazde mocniejsze E36 go objezdza. A co dopiero taki Actros, cisne go ile sie da, a on idzie tylko 80 km/h... tragedia, nie wiem co ludzie widza w tym Mercedesie.

:rotfl: :rotfl: :rotfl: :wstyd:

PostNapisane: 24 lipca 2010, 17:45 
Forumowicz

Moje BMW: E46 Convertible
Kod silnika: M54
Rufios napisał(a):
Taką Merivę kupuje się z rozsądku. Mało pali, nowa konstrukcja jest bezpieczna, bezawaryjna.
Wsiadasz i jedziesz.
A jak samochód ma 200 czy 300 tkm to już jest ryzyko przypadkowych awarii.
Postęp technologiczny niestety jest wyczuwalny i nie można być ślepo zapatrzonym w 15-20 letnie BMW jaki to cud miód.

Na pewno nowa Meriva nie jest bezpieczniejsza od 15 letniego bmw serii 7. Używanym samochodem tez można jeździć na okresowe przeglądy i dbać o niego to też będzie bezawaryjny. Takiego opla kupują ludzie co nie przywiązują zbytniej wagi do samochodu, jak zapytasz ich dlaczego akurat taki, to powiedzą ze akurat się taki trafił. Jeżeli chodzi o podejście do samochodu w pełni zgadzam się z użytkownikiem Zdzira 850I jakby miał na nowego mondeo to kupiłbym sobie E38 a za resztę bym go serwisował i tankował :P

PostNapisane: 24 lipca 2010, 17:49 
Zacna persona forum

Moje BMW: e36 325 tds touring
przepraszam bardzo na codzien jezdze sprinterem 313 cdi i nie mowcie tutaj ze, to badziew bo na starcie mozna przeciagnac go ladnie i nie ma opcji zeby go osbowka odstawila na maxa, a gdy juz sie rozkreci to do 120-140 idzie jak burza, tym co ja jezdze ma takie przelozenie jak w osobowkach wiec 5 wlaczam dopiero przy 80-90

PostNapisane: 24 lipca 2010, 19:17 

porównywanie małego opla do bmw serii 7.... :oczami:

PostNapisane: 24 lipca 2010, 20:44 
Przyjaciel forum

DoReK napisał(a):
przepraszam bardzo na codzien jezdze sprinterem 313 cdi i nie mowcie tutaj ze, to badziew bo na starcie mozna przeciagnac go ladnie i nie ma opcji zeby go osbowka odstawila na maxa, a gdy juz sie rozkreci to do 120-140 idzie jak burza, tym co ja jezdze ma takie przelozenie jak w osobowkach wiec 5 wlaczam dopiero przy 80-90

To co napisalem wczesniej to ironia, porownanie Sprintera do E36 jest tak dobre jak Frontery do E36 ;)

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 136 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1