KotSylwester napisał(a):
Naród największych morderców to Amerykanie. Przyjechali do Ameryki, nazwali ją po swojemy. WYMORDOWALI mieszkańców, Z Afryki zrobili sobie źródło NIEWOLNIKÓW i k.. bezczelni do potęgi są dumni ze swojej deklaracji niepodległości a teraz k.. wielcy dobrzy tego świata.
I mają prawo być dumni.
Polacy nie wymordowali ludów "tubylczych" może??
To ja wymienię tylko jedną nację z moich stron - Jaćwingów.
Gadanie, że Amerykanie wymordowali Indian i są źli, a my jesteśmy cacy, to pitolenie banialuków.
Każdy naród wypalił ziemię pod swą państwowość. Prosta zależność i prawidłowość w rozwoju społeczeństw i ewolucji gospodarek. Szkoła podstawowa się kłania
Polecam też poczytać trochę o szczegółach walki białych z indianami i szeregu pomysłów na pogodzenie tych 2 kultur z innych epok.
Amerykanie przede wszystkich umieli stworzyć potęgę, opierając ją nie na totalitaryzmie typu socjalizm, faszyzm, czy komunizm. Oni zbudowali swą potęgę na wolności i pracowitości swych obywateli. I pod tym względem mogą być nadal przykładem dla całej popapranej, socjalistycznej Europy.
No i tak wiele tu o II wojnie. Oczywiście tutaj USA też się nijak nie przysłużyły. W obaleniu komuny i wyzwoleniu naszego kraju oczywiście też nie mieli udziału.
KotSylwester napisał(a):
Niemiecki program drogówka.. oglądany na szwabskiej TV. 5 sytuacji. Jedna usuwanie trupa - psa z jezdni, jeden niemiec i 3 polaków... Nie no oczywiście niemcy są w porządku. Sytuacji można mnożyć. Trudno lubić kogoś kto nas nie lubi.
Trudno lubić kogoś, kto ma kompleksy i wszędzie widzi afront w swoją stronę
WojtekE36 napisał(a):
Fryderyk napisał(a):
Moim zdaniem przede wszystkim CCCP. Oni dalej żyją kultem Stalina, kwiaty na jego pomniku do dziś są składane.
Myślisz że jakby postawić w Berlinie pomnik Hitlera to lNiemcy nie składaliby tam kwiatów ?
Stary, weź się ogarnij o spójrz na świat. Hitler jest w Niemczech oficjalnie napiętnowany, a Stalin jest w Rosji oficjalnie czczony.
Widzisz różnicę?
dulu710 napisał(a):
mowcie co chcecie. nie macie wyobrazni i nigdy nie zrozumiecie co sie wtedy dzialo. jakby jeden z drugim spojrzeli smierci w oczy to ciekawe co byscie powiedzieli. ja wyrazilem juz swoje zdanie a Wy obsciskujcie sie z niemiaszkami i najlepiej calujcie ich po dloniach, noscie ich na rekach za to ze takie swietne samochody robia.
kierujcie sie tym co jest teraz ale ja i tak wiem ze pewny nawyki i zwyczaje ma sie poprostu we krwi i tak bylo jest i bedzie. pozdrawiam z wyciagnieta do gory dlonia
Takie właśnie radykalizmy jakie jesteś łaskaw prezentować, prowadzą w linii prostej do totalitaryzmów, wojen i tragedii. Liczy się rozsądek i pragmatyzm, a nie zabobon i nadęcie.
dulu710 napisał(a):
rece mi opadaja....Wy nie rozumiecie ze gdyby nie zniszczyli nam Państwa, nie zabrali wszystkiego to bylibysmy daleko w przodzie?
Tyle mniej więcej rozumie każdy. Ty zrozum, że z tego trzeba wyciągać rozsądne wnioski, a takimi niekoniecznie jest zacietrzewienie i obrażanie sąsiadów