BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 6 sierpnia 2025, 10:00

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e60]problem z 530d
PostNapisane: 2 sierpnia 2010, 20:26 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: e60 530d
witam
i prosze o pomoc :( :( :( :(
jestem posiadaczem e60 530d i mam problem z silnikiem sprobuje to opisac a wiec...
pewnego dnia po odpaleniu silnika uslyszalem rownomierny stukot im szybsze obroty tym szybsze stukanie. postanowilem podjechac do serwisu. podczas jazdy stukot umilkl ale pojawil sie jakis dziwny mechaniczny odglos , po zatrzymaniu szarpna i zgasl. jak chcialem go znowu odpalic nawet nie obrucil , tak jakby cos zblokowalo. odczekalem jakies 5 min i znowu go odpalilem i nic sie nie zmienilo- szarpanie i ten mechaniczny odglos. puzniej tylko laweta. czy ktos jest mi wstanie pomuc, co to moze byc :( :( :( dzieki

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e60]problem z 530d
PostNapisane: 3 sierpnia 2010, 20:59 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e39
Miałem takie objawy w e39 3.0d . Pół roku jezdziłem po mechanikach a co jeden to lepszą diagnoze stawiał . Jeden stwierdził napinacz łańcucha rozrządu , skończyło sie na wymianie napinacza i łańcucha i dalej to samo .Drugi ze jest krzywy któryś zawór , wymienił i dalej bez zmian .Trzeci ze wtryski , wymontował i osobiście zawiozłem do serwisu boscha do sprawdzenia ci stwierdzili ze wszystkie sa do wyrzucenia a wiec kupiłem komplet uzywek i myslalem ze po zamontowaniu bedzie wszystko wkoncu ok ale niestety tak nie było . Wkońcu wziąlem sie sam za to i pierwsze co to pojechałem do aso na diagnostyke przeczepał mi całe auto i wszystko było ok poza ciśnieniem jakie daje pompa wysokiego ciśnienia . stwierdzili ze albo czujnik na listwie albo pompa sie konczy . Wykreciłem czujnik kupiłem uzywke wkreciłem i dalej to samo no to juz byłem załamany ze pompa ale cos mnie tkneło zeby sprawdzic kostke od czujnika na listwie i okazało sie ze nie ma dobrego styku i to była cała przyczyna . Także pierwsze co to kompletna diagnostyka na pożadnym kompie no i sprawdz ta wtyczke moze faktycznie u ciebie tez nie ma styku i swiruje .

PostNapisane: 4 sierpnia 2010, 17:14 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: e60 530d
dziki za pomoc, sprawdze te kostke, ale musisz mi jeszcze powiedziec gdzie ja mam szukac... :) a i jeszcze... jak go dalem do garazu to mi powiedzieli po paru dniach ze pewnie sie z kolektora ssacego klapka urwala i wpadla do silnika,sprawdzili i wszystkie byly na miejscu, nieoderwaly sie zadne nity z klapek. puzniej byla diagnoza ze wszystkie wtryskiwacze padly , kupilem uzywki, wmontowali i dalej bylo to samo. puzniej sprawdzili cisnienie na cylindrach , miescilo sie w normie, az w koncu powiedzieli ze wal korbowy jest skrzywiony . nieznam sie na mechanice, ale wydaje mi sie ze tak poprostu niemogl sie wal skrzywic. niewiem moze sie myle...

PostNapisane: 4 sierpnia 2010, 21:09 
Zacna persona forum

Moje BMW: BMW F10 M550D
Kod silnika: N57X
Na moje oko, to coś na wysokości zaworów się dzieje. :|

Nie chce mi się wierzyć, aby niełączącva kostka blokowała mechanicznie silnik.

Ale obym się mylił. :)

EKSPRESY CIŚNIENIOWE DO KAWY JURA TO MÓJ ŚWIAT !!! www.primocaffe.pl

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1