BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 4 maja 2025, 17:50

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e36] Nie chce zajarać - może nie dostaje paliwa ?
PostNapisane: 1 kwietnia 2007, 20:49 
Witam.
Ostatnio pojawił się w mojej E36 (2.0 benzynka, 1993 r.) mały problem. A w zasadzie to nie taki mały, bo nie chce autko odpalić.
Sprawa wyglądała następująco. Jadę rano do roboty, rozruch spod domu ok, wszystko w jak najlepszym porządku. Po jakiś 10 min zaparkowałem i poszedłem na 15 min na pocztę. Wsiadam do fury póżniej a tu kaplica. Zapalił na moment i zdechł. Dalej to próbowałem go kilka razy jarnąć, ale bez rezultatu większego. Rozrusznik kręci jak najbardziej.
Teraz pytanko do speców... Co może być nie tak. Nie dostaje paliwa czy jaki... ? Pompa paliwowa jest ok, nie spalona. "Na krótko" bezpośrednio do akum podlączałem i jest ok niby, bzyczy. W tym aucie jest niby jakiś alarm - czy on może odcianać pompę? Jeżeli jest jakiś sposób na ominięcie tego alarmu to poradzcie coś.
Narazie to tyle z moich opowieści, więcej jutro może jak zobaczę po południu co tam więcej z tym samochodem :)

Ostatnio edytowano 2 kwietnia 2007, 20:02 przez Arcadio, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 2 kwietnia 2007, 20:00 
To znów ja. A czy jest jakiś bezpiecznik, który zabezpiecza pompę paliwową?

Tytuł:
PostNapisane: 2 kwietnia 2007, 20:47 
Częsty bywalec

Moje BMW: saab 93 SC
Kod silnika: Z19DTH
Sprawdz bialy przekaznik... ten od ECU. On lubi platac takie figle jak jest juz zuzyty/przegrzany.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 3 kwietnia 2007, 19:03 
Jak podczepiam przewód bezpośrednio od akumulatora do pompy paliwowej to jest ok. Pompka słychać że od razu zaczyna chodzić, odpalam samochód bez kłopotu. Gdy już silnik pracuje, próbowałem odłączyć ten dosztukowany kabel. No i lipa. Od razu gaśnie - paliwo się wypala i kaplica :(
Czy pompa ma jakieś zabezpieczenia w postaci bezpiecznika, jeśli tak to gdzie go szukać. Odnośnie przekażnika, no cóż, nie ma u mnie żadnego białego, przynajmniej w tej skrzyneczce z bezpiecznikami.
Rozważałem już taką możliwość, by gdzieś się wpiąć - tzn. w taki punkt gdzie po przekręceniu zapłonu po kablach płynie prąd. Co Wy na to??
Jak nie to zrobić tą pompę na krótko i załączać ja jakimś pstryczkiem.
Co radzicie, bo autko moje narazie stoi, a ja muszę rowerem naginać :)

Tytuł:
PostNapisane: 9 kwietnia 2007, 16:10 
pompa paliwa - to że bzyczy nie oznacza wcale ze działa może nie dawać odpowiedniego ciśnienia :D jeżeli masz instalowany firmowo imobiliser i alarm to raczej nie odcina dopływu paliwa - na wszelki wypadek wyjmij bezpiecznik (opis który jest od czego znajdziesz na klapce od bezpieczników)

ale na 95% wymiana pompy wyjaśni ten kłopot

Tytuł:
PostNapisane: 9 kwietnia 2007, 20:00 
no co do pompy to nie wiem- jak podepnę jakiś dosztukowany kabelek do akumulatorka (po to bym miał prąd) i dotykam do jednego z przewodów przy pompie (pod siedzeniem pasażera od strony kierowcy). W tym momencie już słyszę że pompa paliwowa rusza i zaczyna sobie szumieć. Teraz przekręcam zapłon - kilka obrotów rozrusznika i odpala silnik. Chodzi wtedy normalnie :)
Gdy tylko w trakcie pracy silnika odłacze ten "lewy" kabel - silnik zaczyna powoli gasnąć.

Aha i jeszcze dwie sprawy:

1) wyciągnąłem przekażnik który steruje niby pompę - (jest to pierwszy z trzech przekażników, znajduje się obok jakiegoś białego) podmieniłem go na nowy
No i lipa - było tak jak jest - czyli nic się nie polepszyło

2) jak już wyjąłem ten przekaźnik od pompy to zwarłem kablem styki o nr 30 i 87b
tutaj nawet przy jeszcze nie przekręconym zapłonie słychać że pompa szumi
Próbowałem odpalać sprzęta ale mi akumulator siadł :(
Teraz się ładuje - powtórze to jak będę miał pełaną baterię - czyli jutro na pewno

P.S. od czego jest ten biały przekaźnik który znajduje sie zaraz przy tym od pompy??

Tytuł:
PostNapisane: 9 kwietnia 2007, 20:04 
Częsty bywalec

Moje BMW: saab 93 SC
Kod silnika: Z19DTH
najpierw piszesz, ze nie masz bialego przekaznika, a teraz pytasz o bialy :/ ten bialy przekaznik jest od zasilania ECU

Tytuł:
PostNapisane: 6 listopada 2007, 09:28 
Forumowicz

Moje BMW: e36, e30
Witam po krótkiej przerwie :)

Podepnę się do tematu ponieważ mam chyba podobny problem. E36 316i M40 1992. Mianowicie. Co jakiś czas przy rozruchu auto nie odpala. Rozrusznik kręci jak cholera i jak na moje nie dostaje paliwa. Metodą prób i błędów doszedłem do pompy paliwa i jeśli na chwilę odepnę przewody zasilające i spowrotem podłącze jest OK. Auto pali. Czasami problem pojawi się kilka razy w tygodniu. Czasami miesiąc jeżdżę bez problemu. Ostatnio również mi zgasł podczas jazdy. Pomogło to samo co przy rozruchu.

Arcadio a u Ciebie wydaje się być problem po stronie zasilania pompy paliwa, bo skoro kręci na krótko to pompa jest sprawna. Spróbuj sprawdzić czy prąd zasilania radia po przekręceniu stacyjki pomoże. Podłącz to na chwilę i spróbuj.

E30 - viewtopic.php?f=6&t=72121

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1