BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 14 września 2025, 03:19

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e90] 320d zapaliła się kontrolka poduszki i pasów
PostNapisane: 22 września 2010, 06:22 
Forumowicz

Moje BMW: E46/E87/E90
Kod silnika: M47N
Witam kolegów tak jak w temacie pojawił mi sie taki problem. Jechałem sobie samochodem wjechałem w małą studzienke i nagle nie wiadomo skąd pojawił sie napis "restraint system faulty" a do tego zapaliły sie obie kontrolki 1. poduszki powietrznej, 2. niezapiąetych pasów mimo ze były zapięte. Czy ktos miał taki problem i wie co to moze byc?Dzisiaj jade podpiąc kompa i mam nadzieje ze to nic powaznego bo auto nabyte kilka dni temu...Pozdrawiam i dziekuje za pomoc.:)

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e90] 320d zapaliła się kontrolka poduszki i pasów
PostNapisane: 22 września 2010, 06:57 
Zacna persona forum

Moje BMW: E46 Karawan
Garaż: Nie ma....
MatiasE46 napisał(a):
Witam kolegów tak jak w temacie pojawił mi sie taki problem. Jechałem sobie samochodem wjechałem w małą studzienke i nagle nie wiadomo skąd pojawił sie napis "restraint system faulty" a do tego zapaliły sie obie kontrolki 1. poduszki powietrznej, 2. niezapiąetych pasów mimo ze były zapięte. Czy ktos miał taki problem i wie co to moze byc?Dzisiaj jade podpiąc kompa i mam nadzieje ze to nic powaznego bo auto nabyte kilka dni temu...Pozdrawiam i dziekuje za pomoc.:)

Jak jedziesz gdzieś na warsztat to naciskaj typa żeby ci zdiagnozował co nie gra i żeby to naprawił. Bo błąd skasuje a za dwa dni kontrolka zapali się znowu i tak będziesz jeździł ze 3 razy i po 5 dych za skasowanie a dopiero na 4 wizycie Ci powie że jednak coś nie tak i będzie naprawiał. Znam osobiście takie przypadki jak panowie fachowcy kasują błędy....

PostNapisane: 22 września 2010, 09:11 
Forumowicz

Dzisiaj jednak nie udało sie zdiagnozować co jest nie tak, ale jutro jade i mam nadzieje ze na 100% juz podepną mi kompa i dowiem sie co jest nie tak. Z tego co słyszałem to częsta przypadłość w BMW ze padają napinacze niby od wilgoci...nie wiem czy wymieniać kostki czy cały napinacz...z tego co sie orientuje to napinacz kosztuje kupe pieniędzy..

PostNapisane: 22 września 2010, 18:32 
Zacna persona forum

Moje BMW: BMW F10 M550D
Kod silnika: N57X
nie łączy wtyczka od napinacza pasa pod fotelem.

albo masz np gaśnicę lub butelkę wody pod fotelem i rozłączyła lub uszkodziła wtykę.

EKSPRESY CIŚNIENIOWE DO KAWY JURA TO MÓJ ŚWIAT !!! www.primocaffe.pl

PostNapisane: 22 września 2010, 20:03 
Forumowicz

wtyczka jest napewno dobrze wpieta bo rozlaczalem ja kilka razy, dzisiaj nawet pryskalem jakims preparatem do kostek itp ale nic to nie dalo. Slyszałem też ze czesto pomaga zwykle skasowanie bledu...mam nadzieje ze i tak bedzie w moim przypadku:)a pod fotelem nic nie mam i nie bylo bo auto mam od tygodnia...a kontroli zapalily sie wczora....:(tak jak mowie slyszalem ze te kostki padaja od wilgoci...podobnie jak maty pasazera (we wczesniej beemce E46 musialem tak ustawi fotel zeby kontrolka sie nie palila). Dziwi mnie to ze w aucie z 2007 roku za ponad 50.000zł zeby wystepowaly takie rzeczy to w końcu BMW...kostki padaja od wilgocie...dziwi mnie to... nawet bardzo...tak jak pisalem wczesniej to stalo sie nagle...jechalem but i ciach zapalily sie 2 kontrolki....:(gdyby ktos mial jeszcze jakis pomysł to prosze o pomoc. Dzieki

PostNapisane: 23 września 2010, 13:49 
Forumowicz

I wyszło co sie stało:) okazało się po podpięciu pod kompa, że poluzował sie jakiś czujnik przy akumulatorze zabezpieczający przed uderzeniem czy wypadkiem coś takiego nie wiem jak to sie fachowo nazywa, generalnie stało się to dlatego bo akumulator nie był dosć mocno przykręcony i był lekko luźny. Temat ogarnięty i można sie dalej cieszyc;) pozdrawiam i dzieki za wszelka pomoc.

PostNapisane: 23 września 2010, 16:31 
Zacna persona forum

Moje BMW: BMW F10 M550D
Kod silnika: N57X
MatiasE46 napisał(a):
wtyczka jest napewno dobrze wpieta bo rozlaczalem ja kilka razy, dzisiaj nawet pryskalem jakims preparatem do kostek itp ale nic to nie dalo. Slyszałem też ze czesto pomaga zwykle skasowanie bledu...mam nadzieje ze i tak bedzie w moim przypadku:)a pod fotelem nic nie mam i nie bylo bo auto mam od tygodnia...a kontroli zapalily sie wczora....:(tak jak mowie slyszalem ze te kostki padaja od wilgoci...podobnie jak maty pasazera (we wczesniej beemce E46 musialem tak ustawi fotel zeby kontrolka sie nie palila). Dziwi mnie to ze w aucie z 2007 roku za ponad 50.000zł zeby wystepowaly takie rzeczy to w końcu BMW...kostki padaja od wilgocie...dziwi mnie to... nawet bardzo...tak jak pisalem wczesniej to stalo sie nagle...jechalem but i ciach zapalily sie 2 kontrolki....:(gdyby ktos mial jeszcze jakis pomysł to prosze o pomoc. Dzieki

to że wyczyścisz kostkę, lub podłączysz na nowo to jedno.Komunikat nie zniknie.MUsisz i tak go skasować po naprawie usterki kompem. Gdyby to była jakaś błacha usterka np zaworu egr to po naprawie komunikat sam zgaśnie. Ale poduchy i napinacze to bezpieczeństwo, dlatego po naprawie trzeba skasować błąd. :)

EKSPRESY CIŚNIENIOWE DO KAWY JURA TO MÓJ ŚWIAT !!! www.primocaffe.pl

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1