BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 6 maja 2025, 11:22

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 689 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 35  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: dopalacze
PostNapisane: 4 października 2010, 11:45 
Fryderyk napisał(a):
ewidentnie prawo działa w 2. stronę, wobec takiej sytuacji prawo trzeba zmienić

Chciałbym zobaczyć taką ustawę "przeciwdopalaczową". Może powinna brzmieć np: "Zabrania się sprzedaży i rozpowszechniania artykułów kolekcjonerskich w postaci substancji w kolorowych opakowankach" :rotfl:

Ogólnie sprawa wygląda tak, że moralista Donald, w swej krucjacie o dobro nastolatków (i o głosy ich mamuś) wypowiada wojnę ponad prawem niczym Charles Bronson w "życzeniu śmierci". W tym problem tylko, że życie to nie film, a goście którzy obrócili gówno (czyt. dopalacze) w fortunę są zbyt cwani, żeby dać się pojechać bez mydełka... Więc jak to zwykle bywa, ktoś będzie musiał za to zapłacić i oczywiście będzie to podatnik. A ja niechce dokładać się do interesu, choćby całe gimnazja miały wąchać kwiatki od spodu.

Ostatnio edytowano 4 października 2010, 12:06 przez Zakov, łącznie edytowano 2 razy

PostNapisane: 4 października 2010, 11:50 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E30 E46 E83
Kod silnika: M20B25 FTMW!!!
Garaż: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
Mnie zastanawia też fakt dlaczego nie ma nagonki na grzyby?
Jakby nie było więcej ofiar przynoszą i są bardziej powszechne. Ba! Najgłośniejszy przypadek tego roku to wszak matka dziecku na talerzu muchomora dała! Ciekaw jestem czy jej prawa rodzicielskie zabiorą lub choćby parę lat w zawieszeniu wlepią.

Jest: '90 E30 325i 2d diamantschwarz/leder bison schwarz (M3), '05 E46 330ci stahlblau/leder schwarz, '08 E83 X3 3.0si alpinweiss 3/leder nevada tabak

PostNapisane: 4 października 2010, 11:58 
Forumowicz

Moje BMW: e39
Kod silnika: M62B44
Zakov napisał(a):
Fryderyk napisał(a):
ewidentnie prawo działa w 2. stronę, wobec takiej sytuacji prawo trzeba zmienić

Chciałbym zobaczyć taką ustawę "przeciwdopalaczową". Może powinna brzmieć np: "Zabrania się sprzedaży i rozpowszechniania artykułów kolekcjonerskich w postaci substancji w kolorowych opakowankach" :rotfl:

to zrobia w czarnobialych :rotfl: :rotfl:

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 4 października 2010, 12:05 
qqiz napisał(a):
Ciekawe czy też będziesz miał prawo w tyłku jak Cię stłuką kijami i porzucą w rowie za przekraczanie prędkości.W końcu w słusznym celu

Nie uważam, żeby do takiej sytuacji miało dojść. Nawet gdyby, to znów na nowo możemy porozmawiać o etyce, jakie wyjście z TEJ akurat sytuacji byłoby słuszne.

Dalej, będe mógł uważać, że mnie spałowali niesłusznie, albo słusznie

qqiz napisał(a):
A tak w ogóle, to ty serio tak?

Tak poniekąd, w tej konkretnej sytuacji, cieszę się, że państwo cokolwiek robi, jak to robi, to jest inna sprawa.

Nie wiem nawet gdzie państwo prawo złamało, ale nie podoba mi się CAŁKOWITE poporządkowanie do prawa.

qqiz napisał(a):
Po to jest prawo, normy prawne o pewnej konkretnej konstrukcji, aby nie dawać jednemu z drugim urzędasowi pola do "oceny moralnej". Bo każdy ma swoją. Dlatego wymyślono prawo i stwierdzono, że praworządność chroni pewne minimum bezpieczeństwa i wolności.

Zgadza się, ale w tej sytuacji mamy nietypową akcję, nie uważasz? Ja uważam, że to za mało, żeby mówić w ogólnym znaczeniu o znęcaniu się nad legalnymi przedsiębiorcami. W świetle prawa Hitler miałby prawo do sprawiedliwego procesu. Akurat w jego przypadku nie płakałbym, gdyby nie miał.

PostNapisane: 4 października 2010, 12:12 
Zacna persona forum

Moje BMW: Individual
Kod silnika: 2.5 VTEC
Fryderyk napisał(a):
W świetle prawa Hitler miałby prawo do sprawiedliwego procesu. Akurat w jego przypadku nie płakałbym, gdyby nie miał.

Racja, a w innych przypadkach narzekamy ze prawo dziala za wolno.

PostNapisane: 4 października 2010, 12:29 
Zacna persona forum

Moje BMW: e30,e36
Kod silnika: m40,m41,m43,m62
Fryderyk napisał(a):
qqiz napisał(a):
Ciekawe czy też będziesz miał prawo w tyłku jak Cię stłuką kijami i porzucą w rowie za przekraczanie prędkości.W końcu w słusznym celu

Nie uważam, żeby do takiej sytuacji miało dojść. Nawet gdyby, to znów na nowo możemy porozmawiać o etyce, jakie wyjście z TEJ akurat sytuacji byłoby słuszne.

Dalej, będe mógł uważać, że mnie spałowali niesłusznie, albo słusznie

Wiesz, ja do tej pory nie uważałem, że państwo nagle zastosuje takie metody, a premier rządu publicznie będzie wzywał urzędników do "nie trzymania się prawa".
Rzecz w tym, że jak już pisałem, podstawą pewności bytu obywatela jest przestrzeganie przez państwo prawa. Wiadomo, że jak stanie się inaczej, to leżysz i kwiczysz :kwasny:
I co Ci po tym, że porozważasz czy słusznie czy niesłusznie ktoś Cię spałował? Rzecz podstawowa, to właśnie owo prawo, które stwarza państwo i urzędy i wyznacza im ścisłe ramy do działania. Delegacja dla premiera nie ma kształtu "róbta co chceta jeśli uważata, że słuszne".

I abstrahując od dalszych konsekwencji prawnych takich działań, widać miałkość moralności w społeczeństwie. W dupie mamy praworządność, uczciwość i sprawiedliwość. Wystarczy dobra podbudowa propagandowa i już. Nie trudno o konkretne skojarzenia historyczne.

Fryderyk napisał(a):
qqiz napisał(a):
A tak w ogóle, to ty serio tak?

Tak poniekąd, w tej konkretnej sytuacji, cieszę się, że państwo cokolwiek robi, jak to robi, to jest inna sprawa.

Nie wiem nawet gdzie państwo prawo złamało, ale nie podoba mi się CAŁKOWITE poporządkowanie do prawa.

qqiz napisał(a):
Po to jest prawo, normy prawne o pewnej konkretnej konstrukcji, aby nie dawać jednemu z drugim urzędasowi pola do "oceny moralnej". Bo każdy ma swoją. Dlatego wymyślono prawo i stwierdzono, że praworządność chroni pewne minimum bezpieczeństwa i wolności.

Zgadza się, ale w tej sytuacji mamy nietypową akcję, nie uważasz? Ja uważam, że to za mało, żeby mówić w ogólnym znaczeniu o znęcaniu się nad legalnymi przedsiębiorcami. W świetle prawa Hitler miałby prawo do sprawiedliwego procesu. Akurat w jego przypadku nie płakałbym, gdyby nie miał.

Wracamy do pewnych fundamentalnych pytań.
Po co jest państwo?
Po co jest prawo?
Co to praworządność i czemu służy?
I wreszcie, czy cel uświęca środki?

Z praworządnością i państwem prawa jest jak z ciążą. Albo jest albo nie ma. Nie może być częściowo, w połowie, ćwierci, czy 99,9%.
Nie wiem czy premier złamał już prawo taką wypowiedzią, ale etykę i moralność pokalał okrutnie :wstyd:

Krolik_Bugs napisał(a):
Fryderyk napisał(a):
W świetle prawa Hitler miałby prawo do sprawiedliwego procesu. Akurat w jego przypadku nie płakałbym, gdyby nie miał.

Racja, a w innych przypadkach narzekamy ze prawo dziala za wolno.

Rzecz w tym, że tu średnio można mówić o działaniu prawa. Raczej o działaniu bezprawia :kwasny:

PostNapisane: 4 października 2010, 12:32 
Zacna persona forum

Moje BMW: E46 Karawan
Garaż: Nie ma....
"anya"

Cytuj:
masakra :faint: :kwasny:
Ciekawe co by było, gdyby to TWOJE - powiedzmy 12-letnie dziecko taka "frajda" spotkała? Co wtedy? Tez powiesz, że masz na to wyje**ne, bo młode i durne było???

Co by było gdyby??? gdybać możemy nawet i do końca żywota, a i tak nic to nikomu nie da

Cytuj:
Ale od dwunasto- czy czternastolatków trudno wymagać rozwagi.

ok. zgadzam sie, ale ja też miałem kiedyś tyle lat i co jestem ćpunem czy kimś w ten deseń?? nie jestem. Wszystko zależy od wychowania, i odpowiedniego ukierunkowania małolaciny przez starych.

PostNapisane: 4 października 2010, 12:51 
Zacna persona forum

Moje BMW: F11
według mnie dopalacze zapełniły pewna lukę
ktoś się w jakiś sposób spalił w domu w aucie ect. wytłumaczenie - Zasnął z niedopałkiem papierosa oczywiście po pijaku
ktoś zginał w jakiś sposób na drodze - Nie dostosował prędkości do warunków panujących na drodze w dodatku po pijaki
ktoś zginał z bardziej skomplikowanego powodu - Zażył dopalacze
wszystkim wszystko na rękę ...
ja osobiście spróbowałem dopalaczy nie spodobało mi się nie ciągnie mnie do tego a dla tych co to biorą ich sprawa może świetnie im się z tym żyje a może kopną w kalendarz - selekcja naturalna
dajmy ludziom wolność wyboru!! każdy powinien sam wiedzieć co dla niego jest najlepsze szczególnie po 18 roku życia

PostNapisane: 4 października 2010, 12:53 
Owad napisał(a):
Co by było gdyby??? gdybać możemy nawet i do końca żywota, a i tak nic to nikomu nie da

to, że głód w Somalii też jest nam obojętny, póki nas nie dotyczy :zdegustowany:

qqiz napisał(a):
Wiesz, ja do tej pory nie uważałem, że państwo nagle zastosuje takie metody, a premier rządu publicznie będzie wzywał urzędników do "nie trzymania się prawa".

Rzecz w tym, że nadal uważam, że faktycznie, państwo powinno ściśle działać w ramach prawa i wierzę, że będzie tak nadal, ale w tej sytuacji z dopalaczami, jakoś nie boli mnie to, że to mógłby być wyjątek.

Każdy jednak powinien mieć możliwość ocenić, czy jakieś działanie zgodne z prawem, czy też nie, tak samo, jak i na odwrót i tyli.

Albo inaczej, ta sytuacja nie sprawia, przynajmniej póki co, że myśląc o swojej działalności w Polsce czuję jakąś obawę.

PostNapisane: 4 października 2010, 12:58 
Naczelny bimbrovnik

Moje BMW: e30
Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=77118
mile_end napisał(a):
dajmy ludziom wolność wyboru!! każdy powinien sam wiedzieć co dla niego jest najlepsze szczególnie po 18 roku życia

Jestem za, pod warunkiem, że sam sobie zasponsoruje łóżko w szpitalu, kroplówkę, kaczkę itd, albo jakąś rentę, na wypadek gdyby stał się warzywkiem.
http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/ ... rawie.html
To podsumował... :hyhy:

One redline a day keeps a mechanic away.

PostNapisane: 4 października 2010, 13:03 
Fryderyk napisał(a):

Mamy tu ciekawy paradoks, bo Hitler którego wg. niektórych należało sprzątnąć ponad prawem, doszedł do władzy poprzez bezprawny zamach stanu, również decydując kogo należy "sprzątnąć" (noc długich noży itd.). I gdyby nie to, że zawiodło właśnie państwo i prawo, a ludzie dali się ponieść fali propagandy, może nie trzeba by było podejmować takich decyzji. Dlatego byłbym bardzo ostrożny z takim balansowaniem na granicy prawa...

Ostatnio edytowano 4 października 2010, 13:05 przez Zakov, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 4 października 2010, 13:04 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46
Kod silnika: m47n
panstwo nie lamie prawa a jedynie nagina przepisy juz istniejace
tu sie przydaly przepisy Sanepidu, watpie czy jakikolwiek sad w polsce stwierdzi tu bezprawie
interpretacja to wlasciwe slowo

https://picasaweb.google.com/100024553116878785483/Indochiny

PostNapisane: 4 października 2010, 13:23 
Forumowy terrorysta

qqiz napisał(a):
jeszcze mam taki konkretny przykład, o którym się wczoraj dowiedziałem. Wiele mówi o życiu w tym kraju. Obok mojego biura w piwnicy, koleś otworzył knajpę o profilu wóda,piwo i automaty. Na start zarabiał 3 lata za granicą, wziął do tego kredyt hipoteczny. Otworzył knajpę, a po 3 miesiącach zaczęła się zadyma antyhazardowa i jego biznes wziął w łeb. Nie wiem czy mu zakazali, czy nie mógł legalnie dostawić następnych, ale fakt, że przez nową ustawę biznes wziął w łeb nagle. Kolo się ogarnął, posprzedawał co mógł i ratując tyłek otworzył sklepy z dopalaczami. Pohandlował sobie ostatnie pół roku, a wczoraj panowie z sanepidu w asyście policji pozamykali jego sklepy. Jakby nie patrzeć, jego własny kraj, państwo prawa i wolności gospodarczej bandyckimi metodami zniszczyło człowieka.

Zniszczyło człowieka hahaha :rotfl:. Prowadzenie każdej dział.gosp. zawiera w sobie ryzyko, popyt, podaż, zmiana przepisów także podatkowych, kontrole skarbówki , inspekcji pracy, sanepidu itd.

maaaad napisał(a):
Jestem za, pod warunkiem, że sam sobie zasponsoruje łóżko w szpitalu, kroplówkę, kaczkę itd, albo jakąś rentę, na wypadek gdyby stał się warzywkiem.
http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/ ... rawie.html
To podsumował...

"Moi klienci to debile" :rotfl: i to jest puenta.

PostNapisane: 4 października 2010, 13:28 
Administrator

Moje BMW: mityczne
Kod silnika: tłuste konie
Garaż: Było: E36 318i sedan, E36 316i Compact, E39 528i sedan, E46 328Ci, E92 325Xi
Jest: F32 420i, F32 428i
qqiz napisał(a):
Widać też, że rządzący bez oporów posuwają się do metod rodem z komunizmu czy faszyzmu. Z tego to raczej trudno się cieszyć, bo nic dobrego z tego nie wynika :kwasny:

Nie prawda, działają w ramach obecnego dziurawego prawa, tak samo jak działały dopalacze :D

PostNapisane: 4 października 2010, 13:41 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e39 525d
Kod silnika: m57
Owad napisał(a):
ja też miałem kiedyś tyle lat i co jestem ćpunem czy kimś w ten deseń?? nie jestem. Wszystko zależy od wychowania, i odpowiedniego ukierunkowania małolaciny przez starych

I chwała Ci za to, ale wyobraź sobie - do ciebie, jak i do Filipa i Tomka - nie ZAWSZE i nie WSZYSTKO zalezy od wychowania. To, że WY czegos tam nie robiliście nie oznacza wcale, że Wasze dzieci będą równie rozważne.
Każde dziecko jest inne, każde jest w inny sposób podatne na wpływy otoczenia, jedno jest bardziej rozsądne, inne mniej.
Czasem choćbyś się zkichał z właściwym wychowaniem, to może być tak, że dzieciak i tak głupot narobi.
Naprawdę, życzę Wam chłopaki, żeby Wasze dzieci pod wpływaem Waszych metod wychowawczych zachowały się w życiu odpowiednio w każdej sytuacji i zgodnie ze schematem. Tylko nie zdziwcie się, że będziecie chować według najlepiej pojętej wiedzy, a tu nagle okaże się, że to tak nie działa, że zycie, a zwłaszcza dzieci z zasadami mają niewielu wspólnego i potrafią niekiedy baaardzo zaskoczyć :)

PostNapisane: 4 października 2010, 13:45 

Moje BMW: E46 325 CiA
Garaż: https://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=170039&start=0
anya napisał(a):
masakra :faint: :kwasny:
Ciekawe co by było, gdyby to TWOJE - powiedzmy 12-letnie dziecko taka "frajda" spotkała? Co wtedy? Tez powiesz, że masz na to wyje**ne, bo młode i durne było???

A jak twoje dziecko wejdzie na drzewo, spadnie i złamie nogę to będziesz za wycięciem wszystkich drzew ? Może czas się zająć dzieckiem i nabić mu do tej pustej bańki żeby takiego gówna nie brało bo chyba od tego jest rodzic żeby czegoś dziecka nauczyć ? Jak ty myślisz że cały świat ma się twoim dzieckiem opiekować i uważać żeby mu się krzywda nie stała to masz trochę złe założenia.

spider napisał(a):
Ale z tymi dopalaczami to cos jest nie tak bo ostatnio ludzie padaja po tym jak muchy

:rotfl: Jak muchy a to dobre ! ALE URWAŁ ! :rotfl:

PostNapisane: 4 października 2010, 13:55 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e39 525d
Kod silnika: m57
Bobby_Valentino, pieprzysz głupoty
Daruj sobie wypowiedzi odnośnie moich metod wychowania i tego czy czegos od kogokolwiek oczekuję, czy nie, bo mnie nie znasz i nic na ten temat nie wiesz.

Co do tego spadania z drzewa - kretyńskie porównanie i tyle.
Ale ok - powiedziałam co o tym myslę i wystarczy.
Ciekawa jestem trochę, jak na ten sam temat wypowiedzielibyście się mając trochę wiecej lat, doświadczenia i własne dzieci; pamiętając własne podejście do wielu spraw sprzed kilkunastu lat - przypuszczam, że Wasze zdanie nieco by się zmieniło..
Ode mnie tyle w tym temacie.

PostNapisane: 4 października 2010, 13:58 

Moje BMW: E46 325 CiA
Garaż: https://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=170039&start=0
anya napisał(a):
Bobby_Valentino, pieprzysz głupoty
Daruj sobie wypowiedzi odnośnie moich metod wychowania i tego czy czegos od kogokolwiek oczekuję, czy nie, bo mnie nie znasz i nic na ten temat nie wiesz.

Co do tego spadania z drzewa - kretyńskie porównanie i tyle.
Ale ok - powiedziałam co o tym myslę i wystarczy.
Ciekawa jestem trochę, jak na ten sam temat wypowiedzielibyście się mając trochę wiecej lat, doświadczenia i własne dzieci; pamiętając własne podejście do wielu spraw sprzed kilkunastu lat - przypuszczam, że Wasze zdanie nieco by się zmieniło..
Ode mnie tyle w tym temacie.

To nie pisz bzdur o dopalaczach jak nie wiesz i nigdy ich nie brałaś.

PostNapisane: 4 października 2010, 14:17 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E38
Kod silnika: M57
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f ... 08&start=0
Boby, nie trzeba wskakiwać w ogień żeby przekonać się jak bardzo można się poparzyć :/

PostNapisane: 4 października 2010, 14:50 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e31 850i
Kod silnika: M70B50
Ci co uważają, że rząd przegina, dopalacze biorą ludzie na własną odpowiedzialność itp. są hipokrytami najwyższych lotów

a Ci co wypisują o odszkodowaniach dla sprzedawców dopalaczy są naiwni do bólu

Obrazek

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 689 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 35  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1