BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 24 czerwca 2025, 08:38

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 57 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Co wybrał byś na moim miejscu?
Valvolone MaxLife 10W-40 12%  12%  [ 8 ]
Liqui Moly Super Leichtlauf 10W-40 0%  0%  [ 0 ]
Liqui Moly MoS2 Liechtlauf 10W-40 6%  6%  [ 4 ]
Syntetyczny Valvoline/Liqui Moly 15%  15%  [ 10 ]
Syntetyczny Valvoline/Liqui Moly + płukanie silnika przed wymianą 24%  24%  [ 16 ]
Półsyntetyczny olej innej marki 4%  4%  [ 3 ]
Syntetyczny olej innej marki 26%  26%  [ 18 ]
Pozostał bym przy oleju Castrol Magnatec 10W-40 13%  13%  [ 9 ]
Liczba głosów : 68
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: [E46] Dylematy olejowe...
PostNapisane: 6 lutego 2010, 18:54 
Może się na niego skusze. Z kolei syntetyczny LM jest cholernie drogi, nie wiem czy on się opłaca... Będę musiał też pomyśleć nad Shell'em (chociaż tani nie jest w porównaniu z Valvoline...) bo widzę, że koledzy mocno go tutaj rekomendują i czytałem o nim dobre opinie.

A tak na marginesie, co sądzicie o tym sklepie? > http://moto-aleja.pl < Korzystał ktoś może z jego usług? Chętnie zakupił bym tam olej...

PostNapisane: 9 lutego 2010, 01:13 
dolar$ napisał(a):
zalej 5w40 valvoline syn power

A może Valvoline Max Life 5W-40 lepiej by się nadawał przy tym przebiegu? Wyszukiwarka Valvoline tak właśnie zaleca...

Jeszcze jedno pytanko - Czy jest jakaś znacząca przewaga oleju 5W-30 nad 5W-40, lub na odwrót? Gdzieś wyczytałem, że oleje z węższym zakresem lepkości są lepsze. Wg. mnie, to ten 5W-40 powinien znosić wyższe temperatury.

Ostatnio edytowano 15 marca 2011, 21:44 przez Zakov, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 9 lutego 2010, 11:21 
Częsty bywalec

Moje BMW: E90 335d M-Pakiet
Kod silnika: M57N2
Kup jakis syntetyk 5w-40/0w-40 i nie kombinuj. 190tys to nie jest przebieg by przechodzić na polsyntetyk. Gdyby to bylo 490 to bym sie moze zaczal zastanawiac. Poza tym jak juz ktos wspomnial silniki te sa przystosowane do pełnego syntetyka.
Kumpel ma 320ci (2.0 R6) z przebiegiem 330 tys i bez przerwy jezdzi na 5w-30 a 10W-40 to wlewam do fiesty 1.8D o przebiegu niewiadomym (cos ponad 400tys).

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 9 lutego 2010, 12:20 
No to chyba Valvoline Max Life 5W-40, jest olejem syntetycznym. Przynajmniej tak go określa producent...

Ostatnio edytowano 15 marca 2011, 21:43 przez Zakov, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 9 lutego 2010, 14:40 
Częsty bywalec

Moje BMW: E90 335d M-Pakiet
Kod silnika: M57N2
Jest to syntetyk, ale bral bym jakis longlife. Ja przy nastepnej wymianie zaleje total quartz 9000 5w40 albo nowy mobil 1 0w-40.

Zauwazylem ciekawa zaleznosc. Oleje longlife-04 maja nizszą calkowita liczbe zasadowa (TBN) niz LL-01. Pewnie wynika to z tego, ze sa one przeznaczone do silnikow z filtrami czastek stalych (klasa C3), a im wyzsze TBN tym lepiej dla endżina ale pewnie dla spalin nie :luka:

Z tym 30 a 40 to tez juz sam nie wiem, ale wole zalac 40. 30 pasuje mi bardziej do krajow skandynawskich gdzie w lecie zimniej. 30 to sa oleje "lekko bieżne" ktore maja duża plynnosc i maja zmniejszac spalanie, ale czy beda dobrze smarowac w wiekszych temp? raczej watpie, w koncu wyczynowe oleje maja to 50 albo 60...

PostNapisane: 9 lutego 2010, 19:09 
Specjalista

Moje BMW: E60
Kod silnika: M54b25
Garaż: www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=60&t=137687 Днепр
bastaz napisał(a):
Z tym 30 a 40 to tez juz sam nie wiem, ale wole zalac 40. 30 pasuje mi bardziej do krajow skandynawskich gdzie w lecie zimniej. 30 to sa oleje "lekko bieżne" ktore maja duża plynnosc i maja zmniejszac spalanie, ale czy beda dobrze smarowac w wiekszych temp? raczej watpie, w koncu wyczynowe oleje maja to 50 albo 60...

Pierwsza cyferka ma wpływ na klimat (a w zasadzie odwrotnie :P ) tzn.: 0W- są dobre jak ostro piździ, a 5w w klimacie umiarkowanym są już wystarczająco OK. Druga cyfra podatność na temperaturę maksymalną, czyli: 20- bardzo delikatna jazda wolnossącym dieselkiem. 30- delikatna jazda normalnym samochodem. 40- normalna jazda z chwilowymi brakami opamiętania. 50 i wiecej to oleje dla sportu oraz dla tych co duszą do końca zawsze i wszędzie. Osobiście jeżdżę na LL 5w-30 castrol edge, ale nie mam zamiaru zmianiać go w trybie LL. Max 15tyś.

E38 740i (I 2011 - XII2017)

PostNapisane: 9 lutego 2010, 21:48 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: e39
Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p ... 0#p2043810
Ja leje Valvoline MST 5w30 i jestem zadowolony. Wczesniej byl carlube 5w40, roznic w zasadzie brak ale przy obecnych, raczej niskich temperaturach, olej jest duzo zadszy niz carlube o tej samej gestosci. Co do valvoline to polecam szukac w katalogu intercars bo np durablend 5w40 przeznaczony do diesla jest polsyntetykiem a na allegro mozna go znalezc w dziale full syntetyk z opisam aukcji "syntetyczna baza olejowa". Na MST robie ok 15 tys i zmieniam, w takim tempie tez gasna cegielki.

PostNapisane: 9 lutego 2010, 22:03 
Zacna persona forum

ful syntetyk valvoline to syn power

PostNapisane: 9 lutego 2010, 23:29 
Przyjaciel forum

Moje BMW: F34 / CLA
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=143460
możesz także zalać motula 5w40, np. x-cess lub x-clean

PostNapisane: 9 lutego 2010, 23:43 
mroova81 napisał(a):
Druga cyfra podatność na temperaturę maksymalną, czyli: 20- bardzo delikatna jazda wolnossącym dieselkiem. 30- delikatna jazda normalnym samochodem. 40- normalna jazda z chwilowymi brakami opamiętania. 50

Druga wartość to lepkość kinetyczna i określa jak lepki będzie olej w temperaturze 100 stopni.

dolar$ napisał(a):
ful syntetyk valvoline to syn power

Max life to jakiś półsyntetyk, czy HC?

ppatryk napisał(a):
możesz także zalać motula 5w40, np. x-cess lub x-clean

Słyszałem, że dobre na wysokie obroty są :hyhy:

Ostatnio edytowano 15 marca 2011, 22:44 przez Zakov, łącznie edytowano 4 razy

PostNapisane: 9 lutego 2010, 23:53 
Częsty bywalec

Moje BMW: e46 328ci
A ja zalałem moją olejem Castrol TWS MotorSport 10W/60.
podobno bardzo dobrze się sprawdza :)

PostNapisane: 27 października 2010, 15:51 
A co lepszy vavoline 5w30 mst czy Valvoline Max Life 5W-40 ?

PostNapisane: 15 marca 2011, 22:43 
Witam! Odświeżam kotleta. W moim silniku niedawno zagościł Valvoline Max Life 5W-40, poprzedzony płukanką marki Valvoline, czyli 5 od góry z ankiety :D Jak na razie przejechałem tylko 200 km i wydaje się być wszystko ok. Jednak intryguje mnie jedna kwestia. Poniżej mój cytat z innego tematu. Niestety względem tamtego wątku, dyskusja zaczęła zbaczać z tematu. Ta kwestia była również poruszana w tym temacie, więc to w zasadzie nic nowego...

Zakov napisał(a):
od pewnego czasu podejrzewam, że Valvoline Max Life 5W-40 (czyli taki jaki mam w silniku) może nie być olejem w pełni syntetycznym i ktoś mi to już na forum kiedyś napisał. Przy okazji obecnej polemiki z ciekawości wszedłem na amerykańską stronę Valvoline (Valvoline to chyba amerykański producent, prawda?) i jak się okazuje tam pełnym syntetykiem jest Max Life w białej butelce z wielkim napisem "Full Synthetic". Tutaj link

MaxLife w czerwonej butelce nie posiada takiego podpisu, więc najprawdopodobniej jest półsyntetykiem. Pytanie tylko czy tak samo jest w Europie? Jeśli tak, to jestem trochę zawiedziony ... Jednak na polskiej stronie Valvoline, Max Life 5W-40 jest określany jako - "W pełni syntetyczny olej silnikowy" i lepiej żeby tak było, skoro wyskakuje w wyszukiwarce Valvoline na pierwszym miejscu jako polecany do mojego m52. Znając dzisiejszą politykę producentów olejów, wcale bym się nie zdziwił gdyby tylko produkty Synpower i VR1 były pełnymi syntetykami, niezależnie od tego co jest napisane na opakowaniu, podobnie jak u innych producentów. Jeśli wierzyć informacjom z polskiej strony producenta, to niema się czego obawiać pod tym względem, ale głowy za to nie daję... Co o tym sądzicie?

Po przeanalizowaniu sprawy sądzę, że to jednak pełen syntetyk, choć głowy za to nie daję. Tym bardziej, że olej ten chyba nie spełnia normy BMW... A Wy jak sądzicie?

PostNapisane: 15 marca 2011, 23:02 
Częsty bywalec

Moje BMW: Perełka
Kod silnika: M52TUB28
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=93554
Ja sprobuje odpowiedziec Ci na powyzszego posta jak tylko przejade na nowym oleju troche wiecej niz nic ;)

Kupilem Valvoline VR1 5W50 i jutro jade go zalac, co jak i dlaczego napisze jak potestuje ;)

PostNapisane: 15 marca 2011, 23:04 
Bardzo proszę, ankieta nadal aktualna :ok:

PostNapisane: 15 marca 2011, 23:12 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46 Coupe +Mustang
Nie znam parametrów oleju, może być to olej na bazie III grupy(wg API) co oznacza, że nie jest to tak do końca olej syntetyczny, chociaż w Polsce jest sprzedawany jako syntetyk.

Cytuj:
Groups I and II are commonly referred to as mineral oils, group III is typically referred to as synthetic (except in Germany and Japan, where they must not be called synthetic) and group IV is a synthetic oil.

Tutaj masz ciekawe opracowanie nt. baz olejowych.
http://www.zddplus.com/TechBrief10%20-% ... Stocks.pdf

Wlewanie, który nie spełnia norm producenta silnika jest nieco lekkomyślne.

PostNapisane: 15 marca 2011, 23:46 
Dzięki.

theDAMIstrzu napisał(a):
Wlewanie, który nie spełnia norm producenta silnika jest nieco lekkomyślne.

Cóż mogę napisać... :wstyd:

PostNapisane: 16 marca 2011, 00:50 
Częsty bywalec

Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=79102
Ja ciągle leje castrol 5w30 / 0w40 edge sport, jak wlałem valvo to trochę więcej mi podpijał :|

Obrazek

PostNapisane: 16 marca 2011, 22:13 
Forumowicz

Moje BMW: e46 328Ci
Kod silnika: M52B28TU
Moge sie wypoweidziec ze mam identyczny silnik, z podobnym przebiegiem i zalany jest Valvolone MaxLife 10W-40, jak dotad jestem zadowolony. Olej wyczyscil dodatkowo brudy po starym oleju ktory byl wlany przez poprzedniego wlasciciela

PostNapisane: 17 marca 2011, 21:42 
Forumowicz

Robik napisał(a):
Ja ciągle leje castrol 5w30 / 0w40 edge sport, jak wlałem valvo to trochę więcej mi podpijał :|

Rowniez polecam CASTROL 0W40 EDGE SPORT, wymieniam co 15kkm i przez ten czas ubywa mi go ok. 300ml, wiec jest to norma i mozna zalozyc, ze w ogole go nie ubywa. Jak kupilem auto, nie bylem pewien co bylo wlane, zalalem pelen syntetyk i nic nie cieknie, chodzi cichutko. Wbrew szerzacej sie opini o Castrolu to nie jest on wcale przereklamowany, wazne jest zeby kupic orginalny. Tak samo jak z przechodzeniem na polsyntetyk po jakims tam przebiegu, lub jesli nie jest sie pewnym co lal poprzedni wlasciciel. Olej to nie jest element uszczelniajacy.

Best Machine (on) Wheels!

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 57 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1