BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 3 maja 2025, 13:24

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 136 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: [e46] Zasłonić nerki na zime???
PostNapisane: 15 grudnia 2010, 22:24 
Specjalista

Moje BMW: F07 535dx
Kod silnika: n57
Witam

Panowie ja w ogóle jestem w szoku że taki temat się ciągnie i ciągnie i końca nie widać..........
I w szoku jestem że właśnie Ty Bobby Vintage,
napisałeś coś takiego.
Bobby Vintage napisał(a):
W żadnym wypadku nie zasłaniać wlotów ! Chyba że ma się odłożoną grubą gotówkę na naprawy.

Trzeci raz w tym temacie piszę......... zasłaniam nerki. Auto się szybciej nagrzewa, dłużej i lepiej trzyma temperaturę.
I nie sądzę żeby była potrzebna gruba gotówka na naprawę.Oczywistą sprawą jest że to jest dobre w ruchu miejskim.
Na autostradę jest raczej nie potrzebne .
Bez urazy ale Ci którzy piszą że to niebezpieczne .........albo nie mają wiedzy albo wyobraźni.

Załamka ;)

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 15 grudnia 2010, 22:31 
Uzależniony od forum :)

Roger-Nysa, nieistotne są Twoje argumenty. Na forum często ważniejsze są teorie, usłyszane historie, a także stwierdzenia że niemożliwe bo u mnie jest inaczej.
:ok:

PostNapisane: 15 grudnia 2010, 23:31 

Moje BMW: E46 325 CiA
Garaż: https://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=170039&start=0
haha Roger ja to napisałem dla jaj bo też nie wiem ile można ciągnąć tą bzdurę...

PostNapisane: 16 grudnia 2010, 00:13 
Myślę, że w przypadku benzyniaka można traktować ten patent jako ciekawostkę i trzeba trochę uważać. Ale w przypadku diesla, może się on okazać przydatny.

PostNapisane: 16 grudnia 2010, 11:37 
Zacna persona forum

Moje BMW: E90 LCI
Kod silnika: N47D20C
Roger-Nysa napisał(a):
Witam

Panowie ja w ogóle jestem w szoku że taki temat się ciągnie i ciągnie i końca nie widać..........
I w szoku jestem że właśnie Ty Bobby Vintage,
napisałeś coś takiego.
Bobby Vintage napisał(a):
W żadnym wypadku nie zasłaniać wlotów ! Chyba że ma się odłożoną grubą gotówkę na naprawy.

Trzeci raz w tym temacie piszę......... zasłaniam nerki. Auto się szybciej nagrzewa, dłużej i lepiej trzyma temperaturę.
I nie sądzę żeby była potrzebna gruba gotówka na naprawę.Oczywistą sprawą jest że to jest dobre w ruchu miejskim.
Na autostradę jest raczej nie potrzebne .
Bez urazy ale Ci którzy piszą że to niebezpieczne .........albo nie mają wiedzy albo wyobraźni.

Załamka ;)

Dokładnie po raz x3... Poza tym temat toczył się odnośnie nerek w e46 gdzie mamy dedykowane zaślepki na nerki te wewnętrzne plastikowe, a przerodził się w to, że ktoś wkłada płytę kartonową na chłodnicę w e34 i e36 :wstyd: :wstyd: :wstyd:

PostNapisane: 21 grudnia 2010, 19:48 
Częsty bywalec

Moje BMW: E46 Touring
Kod silnika: N42B20
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=88077
Koledzy kto mi podpowie jaka powinna być prawidłowa (maksymalna) temperatura pracy silnika N42B20? Dodam, że przed zasłonięciem nerek temperatura jaką zaobserwowałem wynosiła 70-80st. a po zasłonięciu (nie całkowitym) doszła nawet do 110st. przy temperaturze zewnętrznej od -10 do -7. Tak czy siak po Świętach sprawdzę termostat bo i tak coś długi mi się grzeje.

PostNapisane: 22 grudnia 2010, 23:33 
Zacna persona forum

Moje BMW: M3 e46
Kod silnika: S54
Teraz dla tych co uważają że zasłonięcie nerek ugotuje samochód:
Temp. ok 0, rondo pod siekierkami (te nowe ostrobramska, marsa, płowiecka), noc, mokro (zero lodu czy śniegu). Kilka okrążeń pełnym bokiem (duże obciążenie, kiepski przepływ powietrza). Temp podskoczyła do 92 stopni i tak się utrzymywała. Wskazówka oczywiście stała prosto. Po zjeździe z ronda temp. spadła do 77 (termostat potrzebował chwili na zamknięcie się).

Przy sprawnym układzie chłodzenia zasłonięcie samych nerek nie powinno zagotować silnika.

PostNapisane: 26 grudnia 2010, 01:00 
Zacna persona forum

Moje BMW: M3 e46
Kod silnika: S54
DaRo25 napisał(a):
kostek_ja napisał(a):
Ja się spotkałem z opinią że lepiej ruszać od razu po odpaleniu tylko jechać spokojnie, gdyż silnik pod obciążeniem się szybciej nagrzeje, a co za tym idzie mniej się zużyje.

szybciej sie zagrzeje i mniej sie zuzyje .. hmm a popatrz z innej strony -jak silnich chodzi na biegu jalowym a jego rpm sa w granicach 1000 (zimny) to jest pod obciazeniem tym bardziej ze jest zimny ..a jak jedziesz na zimnym to wskazowka obrotow silnika przekroczy 1000 wiec obciazenie jest wieksze .. (ok zagrzeje sie szybciej o 3-4 minuty ale dostanie tak samo albo i wiecej po dupie wiec? ..

mnie uczyli jak i w szkole jak i na warsztatach jak i w pracy ze silnik na biegu jalowym ma ogromne obciazenie jak podnoszone sa obroty (gazowanie) bez przekazywania mocy (naped) ale jak jest zimny i chodzi na biegu jalowym przez pare minut to nic mu nie bedzie - poczekac az olej sie zagrzeje jak i w silniku tak i w skrzyni .

Czasami warto zajrzeć do instrukcji. Z instrukcji M3 e46:
Cytuj:
Do not let the engine warm up in idling position. Instead, begin to drive at moderate engine speeds.

Dlaczego? Nie wiem, ale chyba głupi ludzie tego nie pisali.

PostNapisane: 26 grudnia 2010, 08:50 
Zacna persona forum

Moje BMW: 530iAT
Kod silnika: M54B30
kostek_ja napisał(a):
Przy sprawnym układzie chłodzenia zasłonięcie samych nerek nie powinno zagotować silnika.

24.12.2010 - temperatura w Bialymstoku +6C, przysloniete nerki i dystans 30 km w miescie, potem 20 poza miastem - wskazowka nawet na chwile sie nie wychylila, ale za to w koncu otworzyl mi sie termostat i przemielil plyn i to pierwszy raz od listopada .... moj normalny dystans to okolo 20 km na dzien w odcinkach po 3-6 km. Po zakryciu nerek auto grzeje sie szybciej, silnik szybciej pracuje w odpowiedniej temp. Acha, przed zakryciem sprawdzilem temp na INPIE - normalnie rano pojechalem do pracy 6 km - silnik uzyskal pion w okolo 4,5 km, podlaczylem na placu lapka i patrze a tam temp 75 stopni ..... nastepnie ta sama operacja z zakrytymi nerkami, silnik zagrrzal sie juz po prawie 3,5 - wskazowka na pion i potem na placyku patrze i INPA pokazuje 85 stopni. Czyli jednak jakas roznica jest. Inna temperatura plynu jest kiedy wlaczy sie ogrzewanie, a inna kiedy jedzie sie na nadmuchu 16 stopni. Mimo wszystko, uwazam na wskaznik - taka choroba po 5 latach z przyjaznia z TDSem ;-)

PostNapisane: 14 listopada 2011, 09:43 
Zacna persona forum

Moje BMW: E39 525d Touring
Kod silnika: M57D25
Witam!
Wrócę do tematu, gdyż zasłoniłem u siebie chłodnice kartonem, tzn włożyłem pomiędzy chłodnicę klimy i chłodnicę cieczy. Zrobiłem to dlatego, że nie miałem czasu na wymianę termostatu a chciałem mieć zagrzany silnik. Problem wyszedł na dłuższych odcinkach drogi, powyżej 20 km. Mam skrzynię automatyczną która ma chłodnicę oleju. Okazało się, że z jakiegoś powodu skrzynia przechodzi w tryb awaryjny jeżeli mam włożoną przesłonę. Więc zmniejszyłem przesłonę do 1/3 tak aby był przepływ powietrza przez chłodnicę skrzyni biegów. Tak więc w zimę przesłonięcie da efekt, ale na dalszych trasach przy automacie należy uważać.
Pozdrawiam.

PostNapisane: 9 lipca 2012, 12:44 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46
Przez przypadek wygooglowało mi ten temat i z zaciekawieniem go czytam :szok: .

NIe weim jak to jest w innych modelach, ale w e46 za chłodnicą jest żaluzja. Komputer steruje tą żaluzją. Jak jest silnik zimny to zasłania silnik przed zimnym powietrzem. Jak się rozgrzeje to otwiera. Ale przez chłodnice zawsze przypływa zimne powietrze ! Jak są zamknięte żaluzję powietrze przechodzi przez chłodnice i idzie prosto pod silnik. Chłodnica i tak wtedy jest odłączona więc zimne powietrze nic jej nie zrobi.

Więc jak widać e46 jest automatyczne zasłanianie silnika przed zimnym powietrzem. Powtarzam automatyczne.
Więc zasłanianie w e46 chłodnicy jest zbędne a w innych modelach też bardzo ryzykowne i niepożądane.

A jeśli już chcesz na siłę zasłonić (e46 zbędne, bo są żaluzje) silnik przez zimnym powietrzem to nie zasłaniaj chłodnicy !!!
A po drugie era Żuka i Stara już minęła. Jeśli silnik się Ci długo grzeje albo jest nie dogrzany wasz walnięty termostat.

PostNapisane: 9 lipca 2012, 14:54 

Poczytaj dokładniej temat.

Żaluzja w E46 benzynowym?

PostNapisane: 9 lipca 2012, 15:01 
Forumowicz

Moje BMW: E46 330Ci
Kod silnika: M54B30
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=144584
Moja była
http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=113087
przy obecnych upałach bardzo aktualny problem ;)

PostNapisane: 9 lipca 2012, 15:04 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46
NIe wiem w moim 320D jest. Rozumiem jeśli w benzynie nie ma to tak musi być i fabryki nie poprawiać ! BMW to akurat produkcja i myśl niemiecka więc klimat taki sam jak w Polsce. Chyba że ktoś jedzie na Syberię wtedy takie robótki ręczne może jeszcze przejdą.

PostNapisane: 9 lipca 2012, 15:05 

bender, a może jednak przeczytaj temat o dp oczątku do końca, wtedy wyczytasz co można kupić w ASO do E46. :ok:

PostNapisane: 9 lipca 2012, 16:27 
Zacna persona forum

Garaż: było 320d Touring 2004r.
http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=72312
bender napisał(a):
Komputer steruje tą żaluzją.

Nie ma tutaj żadnego komputera czy elektroniki - tylko wężyk podciśnieniowy :)

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 136 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1