BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 6 maja 2025, 15:59

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 274 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: A co powiecie o... Alfie Romeo?
PostNapisane: 22 grudnia 2010, 20:08 
Uzależniony od forum :)

:08:

PostNapisane: 22 grudnia 2010, 20:09 
Zakov napisał(a):
valdorane napisał(a):
Ja uważam Audi < BMW.

A ja w pełni się z tym zgadzam :)

Tego by jeszcze brakowało, żeby było odwrotnie ;) .

Posiadałem kilka modeli Audi (m.in. A3,A6,TT)- samochody nie mają duszy.. jedzie się.. bo się jedzie, ale nie ma tej magicznej "Radości z jazdy", która pojawia się od razu, gdy przekręcam kluczyk w stacyjce w BMW.. ;)

PostNapisane: 22 grudnia 2010, 20:12 
Przyjaciel forum

Moje BMW: M3
Kod silnika: S65B40
VW ma dobrą technologię, ale BMW ma lepszą i to wystarczy, a jak do tego dodać sposób kunstruowania samochodów, wyjątkiem jest Q7 i R8 to już mamy 2 mocne powody aby jednak postawić Audi nieco ZA BMW/MB. :)

Bezpośredni link do galerii Audi S4 Łepka —> viewtopic.php?f=55&t=173434

Jeszcze nie witom, a już żegnom.:
WitoM napisał(a):
Ja póki co galerii M4 nie planuje bo jestem zajęty słuchaniem dziwieku silnika z głośników

Argumentum ad maiorem:
DamianTra napisał(a):
Kolego jestem inzynierem. Naukowcem. Nie bazuje na sci-fi, autobiografiach czy jakiejkolwiek nie naukowej literaturze w celu wyksztalcenia swiatopogladu...

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 22 grudnia 2010, 20:14 
Częsty bywalec

Moje BMW: E46
Kod silnika: N42B18
Obrazek

PostNapisane: 22 grudnia 2010, 20:14 
jiGsaw napisał(a):
VW ma dobrą technologię, ale BMW ma lepszą i to wystarczy, a jak do tego dodać sposób kunstruowania samochodów, wyjątkiem jest Q7 i R8 to już mamy 2 mocne powody aby jednak postawić Audi nieco ZA BMW/MB. :)

A co takiego ma Mercedes, że stawiany jest przed Audi? Gnijącą blachę czy padające CDIki?

PostNapisane: 22 grudnia 2010, 20:23 
Przyjaciel forum

MB to chyba najbardziej innowacyjna marka, no i buduje auta jak trzeba... a że miała 10 chudych lat, to fakt, który nieco osłabia jego renomę.

WitoM napisał(a):
Ja póki co galerii M4 nie planuje bo jestem zajęty słuchaniem dziwieku silnika z głośników

Argumentum ad maiorem:
DamianTra napisał(a):
Kolego jestem inzynierem. Naukowcem. Nie bazuje na sci-fi, autobiografiach czy jakiejkolwiek nie naukowej literaturze w celu wyksztalcenia swiatopogladu...

PostNapisane: 22 grudnia 2010, 20:39 
Forumowy terrorysta

valdorane napisał(a):
BMW - 245KM/540Nm
Audi - 225KM/440Nm i sekunda różnicy w przyśpieszeniu 0-100 na korzyść BMW.
Drugi punkt dla BMW

Masz przestarzałe dane kiedyś było w audi 224KM, tak jak w bmw było 218KM,231KM itd. Obecnie w bmw 245KM/540Nm, a w audi 250KM/550Nm np w A8, nowe A6 będzie miało również ten silnik. Generalnie to nie ma znaczenia, bo nie ważne jaka szpada, wazne jaki szermierz, albo na nic kierowcy pod maską KM i Nm kupa, jeśli z niego jest d.pa.

PostNapisane: 22 grudnia 2010, 20:57 

Kod silnika: BCY+
Czy Q7 można nazwać autem porządnym :wstyd:

PostNapisane: 22 grudnia 2010, 21:50 
renoraines napisał(a):
valdorane napisał(a):
BMW - 245KM/540Nm
Audi - 225KM/440Nm i sekunda różnicy w przyśpieszeniu 0-100 na korzyść BMW.
Drugi punkt dla BMW

Masz przestarzałe dane kiedyś było w audi 224KM, tak jak w bmw było 218KM,231KM itd. Obecnie w bmw 245KM/540Nm, a w audi 250KM/550Nm np w A8, nowe A6 będzie miało również ten silnik. Generalnie to nie ma znaczenia, bo nie ważne jaka szpada, wazne jaki szermierz, albo na nic kierowcy pod maską KM i Nm kupa, jeśli z niego jest d.pa.

Ojjj już nie wciągajmy w to czynnika ludzkiego. Większość z tych aut posiada automatyczne skrzynie, gdzie nie sztuką jest wdepnąć pedał w podłogę i czekać... czekać... :spi: Poza tym moc osiągana przez diesla to żaden argument. W silniku wolnossącym osiągniecie pewnej mocy może być wyzwaniem, a w przypadku turbo diesla, to tylko kwestia oprogramowania...

PostNapisane: 22 grudnia 2010, 22:09 
Przyjaciel forum

stones1 napisał(a):
Gallardo nie ma sprzęgła Haldex. Przedni napęd jest dołączany za pomocą sprzęgła wiskotycznego (jak pisałem w poprzednich postach). Natomiast przekładnia główna jest wyposażona w mechanizm różnicowy o zwiększonym tarciu.
Układ ten w niezmienionej postaci przejęło R8.

Masz racje, rzeczywiscie nie widze nigdzie aby Haldex podpisywal sie pod tym rozwiazaniem, jednak dziala ono na takiej samej zasadzie. Haldex firmuje juz uklad napedowy do Yoty.

Znalazlem za to rysunki przedstawiajace uklady napedowe

Diablo VT

Obrazek

R8

Obrazek

zobacz jak umieszczony jest silnik i skrzynia biegow, skad wychodzi wal napedowy przedniej osi.

jiGsaw napisał(a):
VW ma dobrą technologię, ale BMW ma lepszą i to wystarczy

Ciekaw jestem jak do tego doszedles, ktora marka ma lepsza technologie? Bylbym bardzo ostrozny z takimi porownaniami, bo oba koncerny maja rozne technologie, ktorych nie posiada konkurent.

PostNapisane: 22 grudnia 2010, 22:26 
Przyjaciel forum

W autach seryjnych, niszowych, że tak to ujmę? Co rozumiesz pod pojęciem technologia? Bo dla mnie to też technologia produkcji, a nie tylko "patenty".

WitoM napisał(a):

Argumentum ad maiorem:
DamianTra napisał(a):

PostNapisane: 22 grudnia 2010, 22:31 
Przyjaciel forum

jiGsaw napisał(a):
W autach seryjnych, niszowych, że tak to ujmę? Co rozumiesz pod pojęciem technologia? Bo dla mnie to też technologia produkcji, a nie tylko "patenty".

Obie marki nie maja niszowych samochodow, R8 to model wielkoseryjny, popatrz na sprzedaz :D Niszowa to moze byc w tej klasie Zonda.

Ok technologia produkcji? Chyba masz malo doczynienia z nowymi egzemplarzami BMW, ktore sa strasznie awaryjne i kaprysne (zreszta Audi ma ten sam problem), bylbym jednak daleki od porownywania co jest lepsze. Chyba, ze dla Ciebie technologia produkcji to jakosc plastikow we wnetrzu, ktore sa w obu markach tak samo tandetne i plastikowe, usiadz kiedys w dobrze wyposazonym 911 to mnie zrozumiesz ;) Patenty? Obie firmy rozwijaja zupelnie rozne technologie i maja inne priorytety, wytkniesz brak jakiegos rozwiazania Audi, ja pokaze Ci cos, czego brakuje BMW, itd.

PostNapisane: 22 grudnia 2010, 22:38 
Przyjaciel forum

Kapryśna jest elektronika głównie, bo nie ma czasu/środków aby to zrobić porządnie, a to moja branża poniekąd i nad tym ubolewam, ale trudno, tak widocznie musi być. Plastkiki to też jakaś technologia, tylko, że raczej dobrze znana, przynajmniej dość dobrze aby nie sknocić tego w samochodzie jak się chce, z resztą 20 - 30 lat temu były lepsze plastiki w BMW, więc ten temat chyba można już zamknąć. Co do patentów - poniekąd masz rację. Co do technologii produkcji - tutaj w wielu sprawach właśnie górę bierze BMW, robi np. najsprawniejsze silniki, przy tym bardzo trwałe, tak było przynajmniej odkąd pamiętam. :)

WitoM napisał(a):

Argumentum ad maiorem:
DamianTra napisał(a):

PostNapisane: 22 grudnia 2010, 22:42 
Przyjaciel forum

jiGsaw napisał(a):
Co do technologii produkcji - tutaj w wielu sprawach właśnie górę bierze BMW, robi np. najsprawniejsze silniki, przy tym bardzo trwałe, tak było przynajmniej odkąd pamiętam. :)

Nadal twierdze, ze zbyt uogolniasz i ciagle starasz sie pokazac jeden element na plus, z ukladanki pod nazwa "technologia", ktora jest potezna. Najsprawniejsze silniki? Ok maja najbardziej zaawansowane 6-cylindrowe diesle, reszta jest taka sama jak wszedzie i nie ma sie czym chwalic. Trwalosc? Zalezy od uzytkowania i serwisu, nie powiedzialbym, ze BMW jakos wyprzedza tutaj konkurencje.

PostNapisane: 22 grudnia 2010, 22:52 
Forumowy terrorysta

jiGsaw napisał(a):
Co do technologii produkcji - tutaj w wielu sprawach właśnie górę bierze BMW, robi np. najsprawniejsze silniki, przy tym bardzo trwałe, tak było przynajmniej odkąd pamiętam.

W wielu czyli jakich? "Bardzo trwale'' bo co? Bo jeżdzą pełnoletnie bmw z przebiegiem kilkuset tysięcznym? MB, inne marki też takie poruszają sie po drogach.

PostNapisane: 22 grudnia 2010, 23:12 
Przyjaciel forum

Reno - czytaj ze zrozumieniem, a nie są bardzo trwałe? :)

Vermilion - generalnie robią najsprawniejsze silniki, sprawność - pojęcie dobrze Ci znane z fizyki pewnie. Nie mówię, że każdy jeden model, ale jednak ogół (większość) i nie tylko 6cylindrowe diesel'e.

WitoM napisał(a):

Argumentum ad maiorem:
DamianTra napisał(a):

PostNapisane: 22 grudnia 2010, 23:57 

renoraines napisał(a):
Obecnie w bmw 245KM/540Nm, a w audi 250KM/550Nm np w A8, nowe A6 będzie miało również ten silnik. Generalnie to nie ma znaczenia, bo nie ważne jaka szpada, wazne jaki szermierz, albo na nic kierowcy pod maską KM i Nm kupa, jeśli z niego jest d.pa.

Wybacz, ze zaneguję Twoje słowa, ale nie zgadzam się z tym kompletnie.
Po pierwsze mówimy o A6 vs. 5er. Po drugie mówimy o serii, która istnieje, a nie która się pojawi, a po trzecie, nie interesuje mnie to, jak kierowca ogarnia auto, bo to czynnik zewnętrzny. Ja porównuję tutaj produkt w laboratorium, nie w warunkach normalnych. To nie dział kille, żeby rozkminiać przez pięć tygodni, czy kierowca przysnął na starcie i czy ogarnia automat. :)

A co do trwałości świeżych BMW, Audi, czy MB - nasze dzieci sobie o tym pogadają. Można ocenić produkt, jakim go widzimy teraz, a nie teoretyzować, jak będzie się sprawował za 5, 10 czy 20 lat. :)

PostNapisane: 23 grudnia 2010, 00:40 
Zacna persona forum

Ale co z Alfą? :niepewny:

PostNapisane: 23 grudnia 2010, 01:00 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e91
Kod silnika: N52B25
WąskiMaciek napisał(a):
Ale co z Alfą?

zepsuła się i stoi w warsztacie

PostNapisane: 23 grudnia 2010, 01:00 

Kod silnika: BCY+
trollu napisał(a):
WąskiMaciek napisał(a):
Ale co z Alfą?

zepsuła się i stoi w warsztacie

156 bo 159 trzymie się dobrze :rotfl:

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 274 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1