Witam, pisze gdyz po raz kolejny wyjezdzajac do Holandii nie obylo sie bez problemow z moim E39. Moze zaczne od poczatku, podczas trasy z Polski do Holandii zatrzymalem sie na jeden dzien w Niemczech. Po przejechaniu okolo 700 km, zauwazylem podczas tankowania cos ala smar z tylu samochodu, siegajacy az do tablic. Pomyslalem ze moze do wydechu jakim cudem dostaje sie olej, wlozylem palec do rury brudno bo brudno ale w sumie sucho, wiec chyba wszystko ok. Przynajmniej tak slyszalem, wiec przestalem sie martwic. Po przejechaniu kolejnych 300 km i godzinnym postoju u mojej mamy, spostrzeglem pod autem mnostwo wyciekow, po sprawdzeniu okazalo sie ze to ropa. Nie wiele myslac pojechalem do mechanika, ktory znalazl przyczyne w jednym z 3 przewodow znajdujacych sie pod pokrywa. (sorki za forme opisu ale nie ukrywam ze dalej n00b ze mnie

) Przewod przycial i zalozyl, auto umyl

kombinowal cos jeszcze z olejem bo ubylo, wiec dolal.
Wzial 130 euro
Na drugi dzien rano, chce ruszac do Holandii wyjezdzam autem z garazu a tu wielka plama oleju ok 50 cm srednicy. Dzwonie do niego stwierdzil, ze pewnie jest za duzo oleju i splywa resztka ktora upuscil. Bagnet byl ok wiec ruszylem do Holadnii. Sprawdzalem codziennie poziom oleju i slady pod autem, okazalo sie ze olej juz wyciekl calkiem. Dzwonilem do znojomego dzieki ktoremu sie z nim kontaktowalem, koles stwierdzil ze pewnie chodzi o uszczelke

Wszystko wskazuje na to, ze zalozyl stara uszczelke i tamtedy cieknie olej
Poradzil mi kupic jakis uszczelniacz plynny w tubie i jakos to zrobic, czekam na jego maila z instrukcjami, ale pomysl mi sie nie podoba gdyz trzeba wchodzic chyba pod auto a nie mam takiej mozliwosci

Mysle ze lepiej pojechac do niego spowrotem z nowa uszczelka, lub zrobic to jakos na miejscu
Mam wobec tego pytanie
- co najlepiej zrobic w takiej sytuacji, kombinowac z uszczelniaczem czy zakladac nowa uszczelke
- jaki numer seryjny ta uszczelka moze posiadac i czy jest to tylko jedyna uszczelka, chyba chodzi o miske oleju
- czy szukac innego miejsca gdzie moze uciekac olej ?
Aha tempo wyciekania oleju, w 3 dni spadlo z max do min
Prosze o jakie porady
pozdrawiam serdecznie