ICEman01 napisał(a):
no to ciekawe bo jeżdżę już ponad rok na zaślepionym EGR i silnik ma wyrazistego kopa, na podłączonym EGR tak nie wyrywa niema tej zrywnej reakcji na gaz. EGR miałem sprawny, ale jak raz go na próbę odłączyłem tak już przy tym zostałem. Polecam wywalić klapki, umyć kolektor z nagaru, dać nowy komplet uszczelek kolektora, umyć IC i zaślepić EGR, auto po takim zabiegu ciągnie jak głupie, zwłaszcza w wysokim zakresie obrotów czuć poprawę
W moim odczuciu im wiecej czystego tlenu dostaje silnik tym wiecej odczuwalnej mocy, owszem ECU jest zaprogramowane na wbijanie spalin przez EGR i po zaślepieniu pokazuje mi błąd AIR MASS to BIG, czyli zbyt dużo powietrza
ale nie ciagnie do 2500 tak jak powinno dopiero potem ma kopa i jedzie z tym kopem co mowisz od 2300/2500 do 4000 obr, oczywiscie żwawsze jest przy ruszaniu do 1600
jak zaslepisz to od 1600 do 2300 czy tam do 2500 jest odczuwalny mul bo komp nie nadaza za tlenem
jak dasz nowe zawory pierburga po krossie od OEM-u BMW z hologramem z niemiec po 2 banki kazdy i dasz egr do jakiegos kwasu/srodka + nowa uszczeleczka to auto jezdzi lepiej niz z wylaczonym egr chodzi mi o moment przyspieszania od 60 do 100 czyli wtedy kiedy auto przechodzi przez turbo dziure ktora zawiera sie w 1600-2300
caly czas rozpatruje przypadek z programowo przymknietym dzialajacym egr na stroke 40mg w dde5.0 e46, zdaje sie ze troszke otwarty musi byc
sprawdzalem oba przypadki do 180km/h z zaslepieniem i bez tego samego dnia, jak zaslepilem to tez wydawalo mi sie ze auto fajnie rusza itd niestety ta reakcja na gaz jest do 1600 obr czyli cos za cos
oczywiscie klapki zaslepione i zestaw uszczelek elring do kolektora i egr plus czyszczenie wszystkiego i nowe wezyki