BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 23 czerwca 2025, 14:57

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 91 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: [E46] 330d remont kapitalny silnika prosze o pomoc
PostNapisane: 26 listopada 2015, 21:21 
Forumowicz

Moje BMW: e46 330d 184KM
Kod silnika: M57
Garaż: Było: e39 530d 184KM, e39 520i 150KM
wandii napisał(a):
W 1 poście piszesz o wymianie popychaczy, śrub a finalnie składasz na starych uszczelkach i używanych częściach :rotfl:

o jakich uszczelkach i "uzywanych" czesciach masz na mysli??? rozwiń wypowiedz, bo wystrzeliles jak Filip z konopii, ze swoimi złotymi myslami i nie wiem o co ci biega
zyziekm napisał(a):
I jak wywaliles te wszystkie kąty? zmienił się dźwięk silnika ?

wywalilem tylko katalizator wstepny, ale te 2 male niestety tez musze wywalic, bo lekko muli (tak jakby mial turbo-dziurę na początku), dzwiek auta sie nie zmienil, moze lekko glosniej go slychac, ale to nie jest jakos znacząco odczuwalne

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 26 listopada 2015, 22:09 
Zacna persona forum

Moje BMW: e60 f25
Kod silnika: m54b30 n52b30
pawsss18 napisał(a):
wandii napisał(a):
W 1 poście piszesz o wymianie popychaczy, śrub a finalnie składasz na starych uszczelkach i używanych częściach :rotfl:

o jakich uszczelkach i "uzywanych" czesciach masz na mysli??? rozwiń wypowiedz, bo wystrzeliles jak Filip z konopii, ze swoimi złotymi myslami i nie wiem o co ci biegae

O tych wtryskach co to je tylko kolegom łatwisz używane ale sobie regenerujesz :cwaniak:
Skoro zdejmowałeś i planowałeś głowicę to pewnie ściągałeś kolektor dolotowy, wydechowy, jakiś króćce wodne etc a to wszystko też posiada swoje uszczelki no ale silikon tańszy od nowej uszczelki a koszta trzeba ciąć :ok:
Dobrze, że chociaż głowicę planowałeś a nie tarłeś papierem ściernym :luka:

PostNapisane: 26 listopada 2015, 22:32 
Forumowicz

wandii napisał(a):
posiada swoje uszczelki no ale silikon tańszy od nowej uszczelki a koszta trzeba ciąć :ok:

co ty pierd**sz mi tu gosciu za smieci, wszystkie uszczelki dawałem nowe łącznie z krućcem, jak jestes slepy i nie umiesz czytac ze zrozumieniem to do szkoły, gdzie niby czytales ze uszczelki dawałem stare? wkurzasz mnie od poczatku tego postu, najlepiej odbij i idz posiedz na facebooku "znawco"
a wtryski owszem dawałem uzywane z polifta i co z tego??? zal ci dupe sciska ze nie kupilem nowych? H** ci do tego co ładuje do auta, w koncu mój a nie twoj

PostNapisane: 26 listopada 2015, 22:52 
Forumowicz

Moje BMW: e46 320td
Kod silnika: m47n
Dobrze zrobiłeś ze włożyłes używane wtryski szkoda pieniędzy na regenerację , oczywiście jeśli są ok te które kupiłeś , regeneracja to zawsze zamienne czesci to nie to samo co ba fabrykę nawet jeśli wymieniają całe środki to są zamienniki boscha.

PostNapisane: 26 listopada 2015, 23:07 
Zacna persona forum

Moje BMW: e60 f25
Kod silnika: m54b30 n52b30
pawsss18 napisał(a):
wandii napisał(a):
posiada swoje uszczelki no ale silikon tańszy od nowej uszczelki a koszta trzeba ciąć :ok:

co ty pierd**sz mi tu gosciu za smieci, wszystkie uszczelki dawałem nowe łącznie z krućcem, jak jestes slepy i nie umiesz czytac ze zrozumieniem to do szkoły, gdzie niby czytales ze uszczelki dawałem stare? wkurzasz mnie od poczatku tego postu, najlepiej odbij i idz posiedz na facebooku "znawco"
a wtryski owszem dawałem uzywane z polifta i co z tego??? zal ci dupe sciska ze nie kupilem nowych? H** ci do tego co ładuje do auta, w koncu mój a nie twoj

Wstawiłeś wyszczególnioną listę rzeczy które kupiłeś i żadnego z powyższych tam nie ma, chyba, że przegapiłem w takim wypadku proszę zacytuj i zobaczymy kto jest ślepy lub czytać nie potrafi.

Mi cały czas chodzi o jedno, że opisujesz jak to dbasz o auto i jak to remontować chcesz bo zadbany motor a w rzeczywistości jest odwrotnie.
Pierwszy post o remoncie "na bogato" ostatni o remoncie "po kosztach", kilka stron wcześniej bronisz się, że używki o których pisałeś łatwisz kolegom, teraz jednak sam też pchasz używki.

Czekałem jak się ten Twój remont zakończy i się niestety nie zaskoczyłem

PostNapisane: 27 listopada 2015, 00:26 
Forumowicz

dobra facet ale naprawde w dupie mam co ty myslisz i czy jestes pozytywnie czy negatywnie zaskoczony, naprawde.
Mozesz pisac bzdury, wymądrzac sie i sledzic kazde moje slowo na forum, ale naprawde odpusc sobie pisanie w tym poscie, bo zaczelo sie od tego ze szukalem rady lub pomocy, a skonczylo sie na tym ze znalazl jakis gosc jak ty od wymądrzania sie na kazdy temat a najważniesze jest ile wydam, a nie ile zrobie. Pisalem od samego poczatku ze nie wydam astronomicznych, w ogole dla mnie nie zrozumialych kosztów jak na 16 letnie auto i TYLE i oczywiscie juz dowiedzialem sie, ze albo wydam min. 3000zl (czyli 1/3 wartosci) albo lepiej mam auto zezłomowac :szok: . Wiecej z tematu nie wycisne, bo nawet jakbym wszystko zrobil wg ''ksiazki'' to i tak, taki gosc jak "wandii" napisałby, ze kleje wszystko na silikon, co w ogole jest jakąś parodią forum, bo forum jest od pomagania. A okazuje sie, ze trzeba wydać minimum 4000zl zeby na forum ktos napisal ze "jest ok, zrobiles dobry remont". Wnioskuje po prostu, że żal ci dupsko ściska, że mnie remont wyszedl 1300zl i motor chodzi tak jak twój, albo lepiej (pewnie zaraz przeczytam ze "na pewno nie, bo nie") a ty wydalbyś 2600 zl, dlatego tak namietnie łapiesz mnie za słowa i starasz sie udowodnić bez powodzenia, że masz rację.
Poczytaj sobie zachodnie, PRAWDZIWE fora, tam wszystko naprawiają recznie, nawet przelutowują głupie przekazniki w modułach komfortu, mimo ze stać takiego angola na 100 takich nowych, ale chodzi o to zeby zrobic jak najwiecej samemu, a tutaj trzeba wszystko kupic nowe bo regenerowane (jak wyzej napisales) to na pewno na zamiennikach i to bedzie 100% shit, pózniej "wandii" nazywa sie miłosnikiem marki :wstyd: . To jest forum, wiec nie pier*ol mi tu, albo przestan sie wypowiadac jak nie potrafisz pomoc.
Temat uwazam za zamkniety
pozdro

PostNapisane: 27 listopada 2015, 01:23 
Forumowicz

wandii napisał(a):
Wstawiłeś wyszczególnioną listę rzeczy które kupiłeś i żadnego z powyższych tam nie ma

nie wiedzialem, ze mam pisac AŻ tak szczegółową listę typu, wymienione podkladki wtryskiwaczy, no nie wiem... jakaś nakrętka na śrubę M5 czy M6 bo stara sie obrobiła, śmiech na sali...
napisałem listę zeby był zarys czynnosci jakie zrobilem, nie bede pisał każdej pierdoły wartej 2 zł zeby sie dowartościować. Jak o to ci chodzi to gratulacje dla ciebie

PostNapisane: 23 listopada 2016, 16:46 
Forumowicz

od remontu głowicy minął roczek, dzisiaj odwiedziłem hamownie DYNA-MITE w Katowicach. Wyniki 175 KM i 411 Nm momentu.
Dowód --> http://imagizer.imageshack.us/v2/1280x1 ... yhYmlu.jpg
Jak na 16 lat myślę, że przyzwoicie ;)
Koszt remontu po odjęciu sprzedanych katalizatorów wyszedł równo 1000 zł, nie wliczam pracy, która została włożona.
Także "najwiekSZY znawca" wandii niech dalej płacze, że zrobilem kapitalny remont głowicy za 1000 zł, choc w jego mniemaniu jest to skrajnie NIEMOŻLIWE :oczami: . Jak widać panowie MOŻNA , wszystko chodzi i auto zapier**la aż miło juz rok bez awarii :cwaniak:
pozdro dla prawdziwych miłośników

PostNapisane: 23 listopada 2016, 20:56 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E39 2002
Przeczytalem caly watek, brawo za remont. Sa ludzie ktorym mechanik powie 1500 za naprawe, a CI - nieee panie, za taki piniondz to bedzie lipa, dolicz jeszcze tysiac i wtedy sie bede chwalic ze dalem 2500 a nie 1000 jak inni, przeciez mam BMW... Sam ostatnio mialem awarie chlodniczki oleju, wymiaszala mi olej z plynem chlodniczym na maxa, sam robilem i zeby go przeplukac na pierwsze 100km wlalem najtanszego polsyntetyka - pewnie tez na forum by mnie zjechali za takie praktyki. po 100km zlalem i zalalem taki jak powinien byc z nowym filtrem. pozdro

PostNapisane: 24 listopada 2016, 09:15 
Forumowicz

Po wycieciu katalizatorów moment wzrosl o 21 Nm.

PostNapisane: 25 listopada 2016, 14:42 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 330D
Kod silnika: M57N
Również przeczytałem cały temat i przyznaję rację dla kolegi pawsss18
Gdyby każdy oddawał 15-letnie auto do serwisu, dział "Mechanika" na forum byłby zbędny.

Dobra robota pawsss18!

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 91 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1