BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 1 maja 2025, 07:18

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] dziwne mocne stukanie (film)
PostNapisane: 24 czerwca 2015, 20:58 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: E46
Kod silnika: M52B25TU
Witam Wszystkich forumowiczów, z racji tego iż jestem nowy chciałbym wszystkich goprąco powitać:) i prosić o pomoc przy zdiagnozowaniu usterki w mojej bawace:) a więc problem wygląda tak: po zapaleniu auta tylko na zupełnie zimnym silniku występuje taki oto problem : https://www.youtube.com/watch?v=MMpkWYJ ... e=youtu.be silnik dusi się dławi, faluje na obrotach po dodaniu gazu nie wychodzi na obroty ( obr w granicach 500-800obr). Po niecałej minucie od zapalenia auta tak jak widać w końcówce filmiku silnik nagle wychodzi na obroty ( sam bez dodania gazu) i stukot ustaje. Dzieje się tak tylko i wyłącznie na zupełnie zimnym silniku :zalamany: ktoś może spotkał sięz czymś podobnym albo ma jakieś sugestie? Mechanik mówi że to napinacz rozrządu, ale to stukanie dochodzi od kolektora ssącego lub jego okolic ( nawet gdy w czasie stukania dotknę kolektor to czuć ten stuk na dłoni i to dosyć mocno. Sprawa jest dal mnie mocno dziwna, skąd taki stukot nie zgrany z obrotami silnika tylko coś tak jakby na chwilę poobijało się w silniku i nagle przestało się tłuc. :niepewny: Pomożecie?:) z góry dzięki :ok:

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E46] dziwne mocne stukanie (film)
PostNapisane: 24 czerwca 2015, 22:59 
Częsty bywalec

Moje BMW: e39 523i Touring 99r
Kod silnika: M52TUB25
Garaż: Jestem uzależniony od garażu.
DEŁUu TICO
Na początek odkręć i sprawdź zawór "DISA"-to na czym trzymasz palce w 29-34 sekundzie filmu.
Co to za wężyk idzie do kolektora ssącego obok bagnetu?
Mechanikowi powiedz żeby sobie palcem sprawdził swój napinacz zwieracza odbytu, albo niech się napije bo ma chyba objawy abstynencji i koniecznie chce z kogoś durnia zrobić i na nim zarobić.

PostNapisane: 25 czerwca 2015, 13:23 
Poszukaj zanim zapytasz

Mnie też to nie wygląda na rozrząd właśnie. Disa może aż tak napie...lać? :szok: :szok:

PostNapisane: 25 czerwca 2015, 14:42 
Zacna persona forum

Garaż: E39 523iT, E46 318i, E36 328iA Individual, E61 530xD
odłącz wtyczkę od DIS'y i odpal zimny silnik. Sprawdz czy z odpiętą również słychać ten stuk.

PostNapisane: 25 czerwca 2015, 14:56 
Poszukaj zanim zapytasz

Przed chwilą odpaliłem auto po 24 godzinach stania i zero klepania ale auto chodziło od początku w miarę równo a disy nie odłączałem. Mam ją wyciągniętą klapka chodzi ze znacznym oporem, otwiera się i zamyka do końca. W kolektorze ssącym jest troche oleju z syfem;/ Zastanawia mnie co tak tam może walić i to nie za każdym razem. Dopiero wtedy jak silnik wpadnie a taki swoisty rezonans i dławi się, obroty skaczą, jak chodzi równo nic nie klepie. To jest naprawde głośny stukot jakby rurki metalowej walącej także o coś metalowego. :zalamany:

PostNapisane: 25 czerwca 2015, 21:11 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46 330ci
Kod silnika: m54
Kurcze ale tam nic niema poza rozrusznikiem i zbiorniczkiem podciśnienia dla tylnej klapki w w wydechu

No chyba ze to wspomaganie tak ci stuka dziwnie.

A skrzynia automat czy manual ?

PostNapisane: 25 czerwca 2015, 21:43 
Poszukaj zanim zapytasz

skrzynia manual. Dodam że auto kupiłem ostatnio i okazało się trochę "poczarowane". Dyfer jest z 2.0, tak mi się przynajmniej wydaje. Nie ma tyle mocy ile powinno być. Miałem już e36 M52 ale B20. Seryjnie w e46 jest dyfer 3.07. Przy 220 paru km/h 6,5 tys i koniec skrzyni, dokladnie jak w poprzedniej. Za autko dałem mało, naprawdę mało i aż się dziwiłem czemu aż tak tanio ale już chyba wiem...liczyłem się z tym że będzie trzeba trochę włożyć ale coraz bardziej się boję że problem może okazać się...kooosztowny. Muszę sprawdzić ten rozrząd, może jest przeskoczony delikatnie i auto nie chodzi tak jak ma, ale czy rozrząd może tak stukać? :kwasny: :kwasny: ...a jak kupowałem ją to silnik był nagrzany;/ masakra

PostNapisane: 18 lutego 2021, 23:01 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: e46
Kod silnika: M52TUb25
Witam czy problem rozwiązany walczę z tym samym i nie mogę dojść o co tam chodzi proszę o pomoc

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1