Hej, zaobserwowałem dziś w moim e46 (2001, M47N) dziwne zachowanie wskaźnika temperatury silnika. Otóż wydawałoby się, że auto normalnie się nagrzewa i po nagrzaniu pięknie trzyma temperaturę i wszystko jest ok. Zaniepokoiła mnie jednak wskazówka, która to zamiast wskazywać pion wychyla się odrobinkę w prawo, tak jak na zdjęciu:

Coś mnie tknęło, żeby sprawdzić odczyty czujnika temperatury, odpaliłem więc auto, uruchomiłem test 7.0 i ruszyłem w trasę. Rozgrzewałem auto tak jak zawsze czyli 1500-2000rpm, temperatura wewnątrz ustawiona na 19°C, na zewnątrz według BC -3,5°C, okolica luźna niezakorkowana. Wskazówka po kilometrze wysunęła się ponad niebieskie pole, temperatura na wyświetlaczu 52°C. Po kolejnym kilometrze wskazówka zaraz za pierwszą kreską, według czujnika około 60°C... coś mi się skala przestała podobać i wydało mi się dziwnie mało, no ale jadę dalej. Po około 3 kilometrach wskazówka jak zawsze osiągnęła takzwany 'pion' (jak na zdjęciu) patrzę na wskazania a tam trochę ponad 70°C

szok. Dopiero po kolejnych 2 kilometrach wyświetlacz pokazał 89°C i tak stanął, czasem tylko wahał się na krótkie chwile +/-1.
W tym czasie kiedy temperatura pokazywana przez test wzrosła o prawie 20 stopni wskazówka nawet nie drgnęła. Zatrzymałem się, pozostawiłem silnik uruchomiony. Wypaliłem papieroska

minęło może z 5min komputer pokazywał 88°C i tak stał. Z ciekawości ustawiłem ogrzewanie na maksimum i opuściłem szyby - temperatura spadła do 84°C, wskazówka oczywiście stała jak wmurowana.
I tu pojawia się moje pytanie: co może być przyczyną tak dużych różnic wskazań? Czy jest to jedynie kwestia kalibracji komputera, czy może wskaźników na desce? Czy taka kalibracja jest mozliwa w domowych warunkach jak w przypadku wskazań średniego spalania? Miał ktoś podobny problem? Nie jest to może coś mocno poważnego, ale tez to nie jest chyba normalne zachowanie. No i na litość boską to jest BMW a nie jakiś francuski grat, wszystko ma chodzić jak w zegarku!
Dodam tylko, że płyn chłodniczy był ostatnio wymieniany, układ należycie odpowietrzony, termostaty sprawne i tak dalej. Zresztą auto bez zarzutu się nagrzewa i trzyma temperaturę.
Może coś mi doradzicie, pozdrawiam!
Marcin