BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 5 sierpnia 2025, 08:35

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] wskaźnik temperatury, kalibracja (?)
PostNapisane: 17 lutego 2010, 00:54 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e34
Kod silnika: M50TUB25
Hej, zaobserwowałem dziś w moim e46 (2001, M47N) dziwne zachowanie wskaźnika temperatury silnika. Otóż wydawałoby się, że auto normalnie się nagrzewa i po nagrzaniu pięknie trzyma temperaturę i wszystko jest ok. Zaniepokoiła mnie jednak wskazówka, która to zamiast wskazywać pion wychyla się odrobinkę w prawo, tak jak na zdjęciu:

Obrazek

Coś mnie tknęło, żeby sprawdzić odczyty czujnika temperatury, odpaliłem więc auto, uruchomiłem test 7.0 i ruszyłem w trasę. Rozgrzewałem auto tak jak zawsze czyli 1500-2000rpm, temperatura wewnątrz ustawiona na 19°C, na zewnątrz według BC -3,5°C, okolica luźna niezakorkowana. Wskazówka po kilometrze wysunęła się ponad niebieskie pole, temperatura na wyświetlaczu 52°C. Po kolejnym kilometrze wskazówka zaraz za pierwszą kreską, według czujnika około 60°C... coś mi się skala przestała podobać i wydało mi się dziwnie mało, no ale jadę dalej. Po około 3 kilometrach wskazówka jak zawsze osiągnęła takzwany 'pion' (jak na zdjęciu) patrzę na wskazania a tam trochę ponad 70°C :zdziwko: szok. Dopiero po kolejnych 2 kilometrach wyświetlacz pokazał 89°C i tak stanął, czasem tylko wahał się na krótkie chwile +/-1. W tym czasie kiedy temperatura pokazywana przez test wzrosła o prawie 20 stopni wskazówka nawet nie drgnęła. Zatrzymałem się, pozostawiłem silnik uruchomiony. Wypaliłem papieroska :cwaniak: minęło może z 5min komputer pokazywał 88°C i tak stał. Z ciekawości ustawiłem ogrzewanie na maksimum i opuściłem szyby - temperatura spadła do 84°C, wskazówka oczywiście stała jak wmurowana.

I tu pojawia się moje pytanie: co może być przyczyną tak dużych różnic wskazań? Czy jest to jedynie kwestia kalibracji komputera, czy może wskaźników na desce? Czy taka kalibracja jest mozliwa w domowych warunkach jak w przypadku wskazań średniego spalania? Miał ktoś podobny problem? Nie jest to może coś mocno poważnego, ale tez to nie jest chyba normalne zachowanie. No i na litość boską to jest BMW a nie jakiś francuski grat, wszystko ma chodzić jak w zegarku! :zdegustowany:

Dodam tylko, że płyn chłodniczy był ostatnio wymieniany, układ należycie odpowietrzony, termostaty sprawne i tak dalej. Zresztą auto bez zarzutu się nagrzewa i trzyma temperaturę.

Może coś mi doradzicie, pozdrawiam!
Marcin

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E46] wskaźnik temperatury, kalibracja (?)
PostNapisane: 17 lutego 2010, 08:10 
Pierwsze kroki

jest to normalne zachowanie się wskaznika temperatury od 70 do ? pokazuje pion. W moim dochodzi do 90 i waha się +/- 2 stopnie. Jedynie niepokojace sprawa w twoim samochodzie moze byc to przesuniecie w prawo o 1mm wskazowki

PostNapisane: 17 lutego 2010, 12:44 
Pierwsze kroki

_RAZOR_ napisał(a):
jest to normalne zachowanie się wskaznika temperatury od 70 do ? pokazuje pion. W moim dochodzi do 90 i waha się +/- 2 stopnie. Jedynie niepokojace sprawa w twoim samochodzie moze byc to przesuniecie w prawo o 1mm wskazowki

Aż mi się nie chce wierzyć...

Sam fakt że wskazówka nie stoi w pionie świadczy o tym że coś jest rozregulowane. Tylko co i jak to wyregulować? Ma ktoś jakiś pomysł?

PostNapisane: 17 lutego 2010, 16:28 
Forumowicz

Moje BMW: E46 & E36
Miales moze wymieniany termostat? jak mialem e36 to mialem na 88stopni a omylkowo kupilem na 92 i tez tak sie odchylała

Obecna niedługo

PostNapisane: 17 lutego 2010, 22:13 
Pierwsze kroki

Termostat nie był zmieniany, aktualny pracuje bez zarzutu.

Myślisz, że może mieć z tym coś wspólnego?

PostNapisane: 17 lutego 2010, 22:21 
Zacna persona forum

Moje BMW: Sędziwy Paździerz
_RAZOR_ napisał(a):

Dziwna sprawa, u mnie w aucie wskazówka stoi sztywno jak po viagrze, czyli prawidłowo, chyba nie mam nic zepsutego... :zdziwko:

PostNapisane: 17 lutego 2010, 22:27 
Specjalista

Moje BMW: F07 535dx
Kod silnika: n57
Witam
Może się przyda ?

Coolant-temperature sensor DDE 5.0/5.1

The coolant-temperature sensor is screwed into the cylinder head and registers the coolant temperature by means of its variable resistor (NTC= Negative Temperature Coefficient).

The coolant temperature serves as a measured variable for the following functions:

* Exhaust-gas recirculation
* Injection volume calculation
* Control condition for air conditioning system
* Activation condition for radiator shutter (only M47TU)
* Activation condition for electric auxiliary heater (only M47TU)
* Charge-air-pressure control
* Preheater time control
* Activation of electric fan
* Activation of swirl flaps (only M47TU and M57TU)
* Idle speed control
* Rail pressure control

Troubleshooting

If the coolant-temperature sensor is defective, faults 3EE0, 3EE1 ”Coolant-temperature sensor” can be stored.
Test note

The coolant-temperature sensor is destroyed in the case of short circuit to positive.
Setpoints for resistance check

* Resistance at 20°C: 2.5 - 3.0 kOhm
* Resistance at 50°C: 0.7 - 0.9 kOhm
* Resistance at 100°C: 0.12 - 0.17 kOhm

Pozdrawiam Krzysiek

PostNapisane: 17 lutego 2010, 22:46 
Forumowicz

Moje BMW: E36
Kod silnika: M50B20
witam mam identyczny problem termostat wymieniłem wczoraj i mam to samo ze wskazówką co meskal tzn milimetr w prawo poza środkiem. dodam że termostat oryginalny, wszystko odpowietrzone i płyn nowy. czy w e36 też mogę dla pewności zrobić taki test na BC? jak tak to jak? pozdro

PostNapisane: 17 lutego 2010, 22:50 
Pierwsze kroki

Z tego co pisze ROGER-NYSA wynika, że przyczyną może być padnięty czujnik temperatury znajdujący się w głowicy, nie wiem jak sprawa testów wygląda w e36 ale sądzę, że przy pełnym BC powinno być to możliwe. Poszukaj na forum na pewno było coś o tym.

PostNapisane: 17 lutego 2010, 23:05 
Forumowicz

Moje BMW: E36
Kod silnika: M50B20
no ja mam pełne BC to powinno być, może ktoś podpowie co i jak :looka:

PostNapisane: 17 lutego 2010, 23:40 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e 46
Kod silnika: M47TU
niestety nie pomogę rozwiązać problemu ponieważ nie mam pojęcia co może być przyczyna, ale muszę przyznać ze temat dobry bo mam identycznie tak samo, z tym ze po dłuższej jeździe około 20 km wskazówka wraca do pionu i już tak zostaje, a następnego dnia gdy rozgrzewam auto jest to samo czyli milimetr w prawo i po nagrzaniu znowu pion, zastanawiałem się już od dnia kiedy kopiłem to auto dlaczego tak się dzieje, ale pomyślałem ze ten typ tak ma :) (e46,320d,2002)

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1