BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 8 czerwca 2025, 12:28

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e46] 330D przedlift czy 330D polift?
PostNapisane: 30 września 2011, 11:04 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e39
Witam Was. Doradźcie mi bo mam na oku 2 bardzo ciekawe furki (i tylko touras wchodzi w grę) Obydwa czarne i manual! ...

330D touring z 2001roku 275kkm z pełnym fabrycznym M-Pack2, z navi, TV, alcantarą, fotele recaro podgrzewane, relingami.

330D touring z 2003roku 180kkm z zewnętrznym M-Pack2, reszta golas, fotele zwykłe, radio niby cd fabryczne, ale bez navi...

Swoją drogą nie widziałem chyba jeszcze na forum przedliftowej BMW e46 touring z pełnym wyposażeniem + M-pack2 :D ... Ile może być warta taka sztuka w bdb stanie technicznym i wizualnym?

Bo na razie z ceną jaką chce właściciel dowiem się jak osobiście oglądnę autko... Przez telefon nie chciał podać.

Mam na wydanie +-36tys zł...

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e46] 330D przedlift czy 330D polift?
PostNapisane: 30 września 2011, 11:25 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: e91
miałeś prawo nie widzieć z pełnym wyposażeniem bo takie nie istnieje

Moja była gruba 330cd
Moja była niebylejaka 530d

PostNapisane: 30 września 2011, 11:53 
Forumowy terrorysta

Zakładając, że obie są w podobnym stanie tech. wybrałbym polift i przy okazji kupił sportsitze.

PostNapisane: 30 września 2011, 11:57 
Przyjaciel forum

Jestem podobnego zdania co renoraines.
Tym bardziej przy takim budżecie jaki chcesz przeznaczyć na auto.Wyposażenie zawsze można dołożyć z czasem,a jeśli obydwa przebiegi są prawdziwe to tym bardziej stawiał bym na polifta :ok:

PostNapisane: 30 września 2011, 13:49 
Częsty bywalec

Moje BMW: E30 316+
Kod silnika: M52TUB28
polift wyposażenie można dołożyc :ok:

"Wiedza daje pokorę wielkiemu, dziwi przeciętnego, nadyma małego. Nic tak nie ogranicza prawdziwej wiedzy, jak przekonanie, że się wie to, czego się nie wie".

PostNapisane: 30 września 2011, 14:15 
Pierwsze kroki

Zobaczę po organoleptycznej obdukcji. Swoją drogą to nie wiedziałem że przedlift miał pełen M-pack 2, a może nie miał?

To że mam tyle na wydanie nie znaczy, że tyle aż muszę wydać...

Ile może być wart ten model przedliftowy z tym wyposażeniem co napisałem? W weekend jadę oglądać... Zrobię dobre foto i opiszę trochę na forum...

PostNapisane: 1 października 2011, 07:26 
Zacna persona forum

Moje BMW: BMW F10 M550D
Kod silnika: N57X
wziąłbym poliftową

EKSPRESY CIŚNIENIOWE DO KAWY JURA TO MÓJ ŚWIAT !!! www.primocaffe.pl

PostNapisane: 1 października 2011, 07:58 
Forumowicz

Moje BMW: E46 320D
Kod silnika: M47/TU
Jestem tego samego zdania jak już to w po liftowej budzie

PostNapisane: 9 października 2011, 16:44 
Pierwsze kroki

Jestem właśnie po organoobdukcji... No więc tak... w tygodniu oglądałem tego super poliftowego e46... Wizualnie ori 100% bezwypadek i wogóle... Mechanicznie natomiast porażka :/ Zawieszenie super, ale silnik się dusił... Mój obecny passat 1.9tdi go zjada w przyspieszaniu... Silnikiem trzęsło jak w traktorze przy gaszeniu i odpalaniu... na niskich obrotach też :/ Chmury czarnego dymu jakie on puszcza to się w p*** nie mieści!! Ponoć to dlatego że nie ma katalizatorów i zrobiony profesjonalny przelot. Błędów na kompie nie było o dziwo.

Jednymi słowy porażka...

Wczoraj oglądałem w okolicach Wa-wy przedliftową e46, tak przez Was zniechęcaną. Była lekko malowana, bez szpachli! ma nabite dużo, ale od spodu sucho. Nawet turbo ori jeszcze siedzi i nie poci się prawie (?). Przyspieszenie, kultura pracy silnika, zawieszenie - bajka :oczami:

Jedno co mnie zdziwiło, to nic nie dymi (?)

Zimny silnik - odpalanie - zero dymu (?) (wiadomo przeźroczyste powietrze, ale to nie dym)
Zimny silnik - dodanie gazu - zero dymu
Rozgrzany silnik - 2..3..4 bieg - but w podłodze - zero dymu

Jechałem swoim autem za, bo nie wierzyłem.

Wchodziłem pod kanał, bo może gdzieś jednak ten dym ucieka, albo coś go blokuje, ale nic... Mechnik powiedział, że to niemożliwe, że każdy dieasel puszcza dym, szczególnie przy takich przebiegach... A tu nic...

Możliwe to?

Mam teraz porównanie dwóch jakże innych aut... "golas" polift i "wypas" przedlift. Z zewnątrz lekka przewaga wersji poliftowej (różnica tylko maska i światła zagięte w górę). Wiem natomiast jedno i nikt mnie już nie przekona - podstawowy środek to PORAŻKA! Za to w tej drugiej wersji - bajka :serce: Moje zdanie jest takie, że 100 razy wolę bogatą wersję przedliftową, niż pustaka poliftowego...

Cena obydwu modeli podobna ~ 34tys zł.

Warto za tą cenę przedliftową wersję?

PostNapisane: 9 października 2011, 16:56 
Zacna persona forum

Moje BMW: F10 550i
Best_Thomas, musiał czyścić egr, kolektor itd. no i miał sprawne wtryski i elektronike tj przepływke i elektrozawory :) czyli chłop dbał o ropniaka, także niema się czego obawiać

PostNapisane: 9 października 2011, 19:03 
Zacna persona forum

Moje BMW: e34
Kod silnika: m30b35
Garaż: się rozje....ł po zimie :/
polift mi się bardziej podoba wizualnie ale wybrałbym przedlifta :)

BMW miłością .. szpera radością a spalanie.??? a ch... ze spalaniem :D
moja wisienka zmiany nowe koło malowanko str7 => viewtopic.php?f=6&t=38330&p=1206767#p1206767
Moja Czarna Mamba => viewtopic.php?f=60&t=103928

PostNapisane: 9 października 2011, 19:21 
Pierwsze kroki

Tomek-E46 napisał(a):
Best_Thomas, musiał czyścić egr, kolektor itd. no i miał sprawne wtryski i elektronike tj przepływke i elektrozawory :) czyli chłop dbał o ropniaka, także niema się czego obawiać

Czyli chcesz mi powiedzieć, że ropniak nie powinien puszczać dymu? A co z tymi, co twierdzą, że każdy ropniak z przebiegiem powyżej 50tys km dymi?

Mój obecny passat odkąd pamiętam przy ostrym dodaniu gazu, albo przy odpalaniu kopci...

A co z turbiną? Jeżeli jest faktycznie jeszcze ori w tym aucie, to czy jej żywot nie dobiega końca? Przypomnę że przebieg prawie 300kkm...

Na co jeszcze zwrócić mam uwagę? Bo w tygodniu jestem umówiony do ASO na głęboki przegląd...

Cena 34tys zł to dobra cena za ten model? Przypomnę że 2 elementy miał malowane, bo czujnik wykazał (bez szpachli). Wnętrze bardzo zadbane jak na swój wiek i przelot kilosów...

PostNapisane: 9 października 2011, 21:11 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E87 120d+
Kod silnika: M47N2
Garaż: E46 320d Touring '03
biorąc aspekt ekonomiczny - zbij do 30tys zl i łykaj. Każdy mechanik znający się na dieslach bmw potwierdzi, że silnik 330D 184KM (były montowane też w wersjach poliftowych) jest mnie awaryjny niż jego młodsza odmiana.

PostNapisane: 9 października 2011, 21:29 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E36&E46&F30
Garaż: E36 316i Compact & E46 320CI Coupe & F30 320D Sedan
Nie chce mi się wierzyć iż w tych pieniądzach jakie masz do wydania nie znalazł byś tego auta z mniejszym przebiegiem :] ale skoro hula jak należy to czemu nie :P Myślę że 4 tysi to nie zbije za chiny bo jak gość jest pewny co ma to będzie trzymał się ceny.

PostNapisane: 9 października 2011, 21:34 
Zacna persona forum

Moje BMW: e61
Kod silnika: M57X
Garaż: były dwie e46 328Ci i 330d a teraz jest e61 535d http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=141217
ja mam polifta 184 kuce, jak dla mnie turas to tylko po fl :) ale w tym wypadku też bym się zastanowił i chyba skłonił na przed lifta

PostNapisane: 9 października 2011, 21:48 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 535d++
Kod silnika: N57S
ja bym poszukał polifta który jest sprawny mechanicznie. Mocy brakowało, może dziura w dolocie dlatego taki dym.. ale no szukałbym dalej polifta.

PostNapisane: 9 października 2011, 22:09 
Zacna persona forum

Moje BMW: e39 530dAt
Kod silnika: M57
34tys? za taka kwotę to bym szukał e39 z końca produkcji - tam większość tych rzeczy, które w e46 są w "wypasie" są na porządku dziennym... a komfort podróżowania nieporównywalnie wyższy...

PostNapisane: 10 października 2011, 01:58 
Zacna persona forum

Moje BMW: L2PH2
Kod silnika: F4R
Garaż: Volvo 340 DL
bierute napisał(a):
34tys? za taka kwotę to bym szukał e39 z końca produkcji - tam większość tych rzeczy, które w e46 są w "wypasie" są na porządku dziennym... a komfort podróżowania nieporównywalnie wyższy...

Nie mówiąc już o tym, że koszta utrzymanie prawie takie same jak E46.
Ja bym wziął na Twoim miejscu wersję poliftową.

W ogóle to w Dieslach też się urywała podłoga w miejscu mocowania tylnych sanek do 2001r - jak to miało miejsce w benzynie?

PostNapisane: 12 października 2011, 12:18 
Zacna persona forum

Moje BMW: F10 550i
Best_Thomas, Niedawno kupiłem 3.0 M57. Kopcił normalnie jak diesel-tak jak mówi Twój mechanior, jak się go przypiłowało to zakopcił. Wyczyściłem wszystkie czujniki, elektrozaworki, kolektor,egr , przepływke delikatnie i zmieniłem odme i zero dymu... nawet jak piłowałem do odcięcia. Narazie zrobiłem nim dopiero z 700km i też niewidze by coś oleju ubyło. Niczym się nie martw :ok:

Jest jeszcze druga opcja, żę zaślepił egr, wtedy to napewno żadnego dymu nie będzie :)

W poprzednim M47 2.0d wykonałem dokładnie te same czynności i również zero kopcenia. Silnik nie brał ani grama oleju, lałem tylko bp ultimate i podejrzewam, żę tam jeszcze przez kilka lat nic się nie zepsuje.

PostNapisane: 12 października 2011, 12:27 
Zacna persona forum

Moje BMW: e61
Kod silnika: M57X
Garaż: były dwie e46 328Ci i 330d a teraz jest e61 535d http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=141217
Tomek-E46 napisał(a):
Best_Thomas, Niedawno kupiłem 3.0 M57. Kopcił normalnie jak diesel-tak jak mówi Twój mechanior, jak się go przypiłowało to zakopcił. Wyczyściłem wszystkie czujniki, elektrozaworki, kolektor,egr , przepływke delikatnie i zmieniłem odme i zero dymu... nawet jak piłowałem do odcięcia. Narazie zrobiłem nim dopiero z 700km i też niewidze by coś oleju ubyło. Niczym się nie martw :ok:

Jest jeszcze druga opcja, żę zaślepił egr, wtedy to napewno żadnego dymu nie będzie :)

W poprzednim M47 2.0d wykonałem dokładnie te same czynności i również zero kopcenia. Silnik nie brał ani grama oleju, lałem tylko bp ultimate i podejrzewam, żę tam jeszcze przez kilka lat nic się nie zepsuje.

wszystkie czujniki tzn jakie i gdzie? też bym wszystko wyczyścił :)

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1