BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 10 czerwca 2025, 06:25

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] Komputer pokładowy i ogólny stan 320ci.
PostNapisane: 23 lutego 2012, 13:22 
Pierwsze kroki

Witam,
Przed chwilą wróciłem z oględzin 320ci z 99roku i mam kilka pytań.
Samochód był oglądany przez mechanika, ale na jego opinii nie chcę w pełni się opierać, ponieważ sprzedający ma sklep z częściami samochodowymi, a jest to małe miasto.
Samochód ma oczywiście przejechane magiczne '199tys. km', chociaż wytarty, dość mocno, boczek w fotelu kierowcy [welurowy] o tym nie świadczy, gałka skrzyni biegów wygląda dobrze, tzn mało wytarta - podobnie jak kierownica. Bo obejrzeniu blach i silnika, mechanik powiedział, że przebieg powinien się zgadzać i że jest dobrze utrzymany.

Z tego co widziałem samochód mechanicznie i blacharsko jest OK, ale martwi mnie komputer pokładowy.

Na desce wyświetla się się temperatura zewnętrzna -29,5C, chociaż byliśmy w warsztacie
Mechanik podpiął się do komputera i sczytał błąd związany z wiatrakiem chłodnicy - uznał za mało istotny i skasował. Mówił, że z silnikiem łączy się bez problemu i jest ok. Miał natomiast problem z połączeniem się z ABS i wnętrzem kabiny. Na zewnątrz sprawdzaliśmy i ABS działa jak należy, kontrola trakcji włączona i wyłączona również. Wszystkie kontrolki przy włączaniu silnika się zapalają i gasną. W czym tkwi problem z połączeniem komputera? Mechanik użył też drugiego urządzenia, z którym znowu się nie powiodło. Czy tu zawodzi sprzęt mechanika czy ktoś tam naczarował i nie da się tego zrobić?

Chciałbym dodać, że lewy [przedni] błotnik był malowany (bodajże 3 śrubka nie ma oryginalnej farby pod sobą), kierunek lewy został zmieniony, od spodu widać 'przyklejenie' tego elementu. Brak osłony nadkola. Przedni zderzak oryginalny, raczej niemalowany, okolice błotnika niepogięte, drzwi nierobione. Uznaliśmy, że było to tylko delikatne puknięcie i raczej nie trzeba się tym przejmować, słusznie? [wg mechanika podłużnice są nieruszone]

Silnik był suchy, cały, niemyty. Jedynie olej ciekł na skrzyni. Mechanik uznał, że jest winna uszczelka simeringu. Jak mniej-więcej wygląda koszt takiej naprawy?

Nie działa także mechanizm podnoszenia i opuszczania prawej szyby. Gdy się wciśnie przycisk, słychać, że pracuje silniczek, ale ta ani drgnie. Kiedyś miałem podobną historię w mazdzie i trzeba było zmienić cały mechanizm. Czy jest to skomplikowana naprawa w przypadku coupe?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E46] Komputer pokładowy i ogólny stan 320ci.
PostNapisane: 23 lutego 2012, 14:40 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: e46
Garaż: bylo e36 320i coupe brokatrot - JEST E46 COUPE 330CI SMG VELVET BLUE
Powiem Ci tak, sam tydzien temu kupilem e46 i tez ma 200tys przejechane. To jest normalny przebieg co roku okolo 20tys to norma i niech ma te 200 tys, bo wtedy wiesz ze jest prawdziwy, a nie kombinowany. Sprawdz pedaly czy sa wytarte, uszczelki czy nie przedarte itp. A podlaczenie pod komputer pokaze Ci problem w danym ukladzie, a nie napisze co konkretnie i wtedy trzeba kombinowac. A co do szyb to powiem tylko tyle, ja zawsze odrazu wsiadam i patrze czy wszystkie szyby dzialaja. Jesli nie to dziekuje, bo raz tylko kupilem auto co z szybami byly problemy i potem zaczelo sie wszystko sypac w nim. Ktos kto nie naprawia szyb poprostu nie dba o auto i to Ci powie duzo osob. To zapewne drobnostka, ze nie dziala w nim szyba, ale to tylko pokazuje kto tym jezdzil.

PostNapisane: 23 lutego 2012, 14:59 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E36&E46&F30
Garaż: E36 316i Compact & E46 320CI Coupe & F30 320D Sedan
Poproś osobę sprzedająca czy nie da Ci zajrzeć do drzwi na tyle aby zdiagnozować usterkę, może być to mały drobiazg a ty przekreślisz może właśnie ciekawy egzemplarz do nabycia :] Wiem jak się szuka e46 bo z końcem roku ubiegłego sam to przerabiałem :P

PostNapisane: 23 lutego 2012, 17:23 
Ruten napisał(a):
temperatura zewnętrzna -29,5C

Ewidentnie uszkodzony czujnik tempetatury. Jakby go nie było w ogóle, wtedy wyświetlałaby się temp. -40C.

Ruten napisał(a):
Czy tu zawodzi sprzęt mechanika czy ktoś tam naczarował i nie da się tego zrobić?

Może być zarówno pierwsza jak i druga opcja.

Ruten napisał(a):
raczej nie trzeba się tym przejmować, słusznie?

Zależy od Twojego podejścia, moim zdaniem nie przekreśla to auta. Jedynie można skorzystać z tego faktu i trochę się potargować.

Ruten napisał(a):
Mechanik uznał, że jest winna uszczelka simeringu. Jak mniej-więcej wygląda koszt takiej naprawy?

Myślę, że powiedział prawdę. Simering sam w sobie jest tani, najgorzej, że trzeba wyciągnąć skrzynie biegów - tutaj koszt m.in. w zależności od stawek w danym regionie.

Ruten napisał(a):
Nie działa także mechanizm podnoszenia i opuszczania prawej szyby.

Najlepiej nastawić się zawsze na najgorsze, żeby ewentualnie później być miło zaskoczonym jak wyjdzie taniej. Ogólnie problemu większego nie ma.

mmmmm50 napisał(a):
A podlaczenie pod komputer pokaze Ci problem w danym ukladzie, a nie napisze co konkretnie i wtedy trzeba kombinowac.

Bzdura, oczywiście, że dobry program konkretnie pokaże w czym tkwi błąd.

mmmmm50 napisał(a):
Ktos kto nie naprawia szyb poprostu nie dba o auto

Pierwszy raz słyszę takie stwierdzenie i tekst
mmmmm50 napisał(a):
ja zawsze odrazu wsiadam i patrze czy wszystkie szyby dzialaja
trochę mnie rozbawił ;)

PostNapisane: 23 lutego 2012, 17:42 
Pierwsze kroki

Dzięki za odpowiedzi. Sprzedający po rozmowie się złamał i powiedział, że to 'tylko małe białe kółeczko jest połamane w mechanizmie', ale to znaczy, że cały mechanizm do wymiany bo oddzielnie się go nie dostanie.
Jak ktoś wiedział, że niedługo go sprzeda to pewnie nie robił bo to i tak szyba pasażera. Auto wygląda na zadbane

To co myślicie z tym komputerem zrobić? Szukać mechanika, który w końcu się podłączy ? Czy może miał kiedyś z czymś takim do czynienia lub wie o co z tym może chodzić? [nie da się połączyć z abs i innymi, z silnikiem łączy normalnie]

Czy ewentualnie da się to zrobić w zwykłym warsztacie, czy muszę płacić za ASO?

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1