BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 9 czerwca 2025, 22:19

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] Opony do 330d Touring
PostNapisane: 9 kwietnia 2012, 12:45 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: E46 330d Touring
Kod silnika: M57
Witam
Wlasnie mialem wysylac zamowienie na oponki letnie do mojej E46 330d Touring (185KM), ale w ostatniej chwili dla pewnosci zmierzylem szerokosc felg i okazalo sie, ze tylne sa szersze od przednich. Zamowienie mialo byc na Bridgestone Potenza S001 225/45 R17 91 Y FR (komplet przod+tyl), ale teraz nie mam pewnosci, czy nie lepiej wziac na tyl 245/40 R17? Nie wiem jakiej szerokosci dokladnie sa felgi, bo mierzylem z zalozonymi oponami, wkladajac tasme miedzy ramiona felgi, tyl tak na oko to 10 cali, przod 9 cali (ok. 255 i 230mm, mierzone do zewnetrznych scianek) - w kazdym razie jest 1 cal roznicy. Obecnie mam zimowki 225/45 R17, jakie byly wczesniej nie wiem, bo auto posiadam od pol roku. Felgi sa z M-Pakietu i wygladaja dokladnie jak te: LINK (chociaz zawieszenie jest zwykle, mysle, ze felgi byly zmienione przez poprzedniego wlasciciela, bo na wydruku z ASO widnieje inny numer felg). W linku rowniez podane opony sa rozne na przod i tyl.
Generalnie jezdze spokojnie, na codzien raczej przepisowo, ale w lato chce zabrac moja Becie na Nordschleife, wiec dodatkowa przyczepnosc bedzie bardzo mile widziana. Roznica w cenie na sztuce to 150zl wiecej za 245/40, wiec niemalo. Ale jesli to bedzie lepszy wybor, to jestem w stanie dolozyc.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E46] Opony do 330d Touring
PostNapisane: 9 kwietnia 2012, 13:04 
Zacna persona forum

Moje BMW: e60 f25
Kod silnika: m54b30 n52b30
szerokość felg to 7.5" przód i 8.5" tył. Z tyłu możesz założyć 245 lub ewentualnie 235 jeśli różnica w cenie jest znacząca

PostNapisane: 9 kwietnia 2012, 13:06 
Zacna persona forum

Moje BMW: G30 520d M-pakiet
Kod silnika: B47
Jeśli masz te felgi co na fotce to oryginały występowały w rozmiarach tył 8,5 cala i przód 7,5 cala i prawidłowe opony do nich to na tył 245/40 R17 i przód 225/45 R17

Obrazek

PostNapisane: 9 kwietnia 2012, 13:52 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: E46 330d Touring
Kod silnika: M57
Dokladnie takie jak na fotce, dzięki. Zamawiam więc 225/45 na przód i 245/40 na tył.
Przy okazji jeszcze jedno pytanie. Moje felgi wygladaja okropnie, sa matowe zapylone od klocków i maja sporo rys, w porównaniu do Twoich są tragiczne. Jak ja doprowadzić do stanu podobnego do Twoich? Jakimiś środkami do czyszczenia? Zwykłe mycie nic nie pomaga. Tak wyglądają moje:
Obrazek

PostNapisane: 9 kwietnia 2012, 14:00 
Zacna persona forum

Moje BMW: G30 520d M-pakiet
Kod silnika: B47
Fotke zaczerpnąłem z neta, ale możesz oddać je do piaskowania i pomalowania na nowo.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1