Witam
Wlasnie mialem wysylac zamowienie na oponki letnie do mojej E46 330d Touring (185KM), ale w ostatniej chwili dla pewnosci zmierzylem szerokosc felg i okazalo sie, ze tylne sa szersze od przednich. Zamowienie mialo byc na Bridgestone Potenza S001 225/45 R17 91 Y FR (komplet przod+tyl), ale teraz nie mam pewnosci, czy nie lepiej wziac na tyl 245/40 R17? Nie wiem jakiej szerokosci dokladnie sa felgi, bo mierzylem z zalozonymi oponami, wkladajac tasme miedzy ramiona felgi, tyl tak na oko to 10 cali, przod 9 cali (ok. 255 i 230mm, mierzone do zewnetrznych scianek) - w kazdym razie jest 1 cal roznicy. Obecnie mam zimowki 225/45 R17, jakie byly wczesniej nie wiem, bo auto posiadam od pol roku. Felgi sa z M-Pakietu i wygladaja dokladnie jak te:
LINK (chociaz zawieszenie jest zwykle, mysle, ze felgi byly zmienione przez poprzedniego wlasciciela, bo na wydruku z ASO widnieje inny numer felg). W linku rowniez podane opony sa rozne na przod i tyl.
Generalnie jezdze spokojnie, na codzien raczej przepisowo, ale w lato chce zabrac moja Becie na Nordschleife, wiec dodatkowa przyczepnosc bedzie bardzo mile widziana. Roznica w cenie na sztuce to 150zl wiecej za 245/40, wiec niemalo. Ale jesli to bedzie lepszy wybor, to jestem w stanie dolozyc.