BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 21 czerwca 2025, 22:06

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: E46 320d 136KM 98' sterownik pompy wtryskowej
PostNapisane: 5 sierpnia 2012, 18:40 
Pierwsze kroki

Moje BMW: 320d 136ps
Kod silnika: ???????
Witam,

jakiś czas temu moja bm-ka zgasła i koniec, kręcenie nic nie dawało, okazało się że spalił się tranzystorek sterujący elektromagnetycznym zaworem przestawiacza wtrysku. Ze względów finansowych postanowiłem własnymi siłami naprawić auto i tak się stało. Dostanie się do sterownika pompy, wyjęcie sterownika, wizyta u elektronika i złożenie wszystkiego zajęło mi w sumie 2 dni, całkowity koszt to 50zł, a efekt był taki że auto odpaliło.

Niestety po 3-4 tygodniach znowu auto stanęło, jeszcze nie wpinałem kompa ale wszystko wskazuje że znowu padł tranzystorek, dodam że jechałem na głębokiej rezerwie, zastanawiam się czy jakiś brud z dna baku nie przyblokował tego zaworka.

Wyczytałem na forach że pada tranzystorek ponieważ zaciera się elektromagnetyczny zawór przestawiacza wtrysku (nr tego zaworka to 0 281 002 150) i przy kolejnym podejściu do naprawy zastanawiam się czy nie wymienić tego zaworka??

Czy jest możliwość kupienia tego zaworka? Bo jakoś nie mogę nigdzie go znaleźć.

Pozdrawiam.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: E46 320d 136KM 98' sterownik pompy wtryskowej
PostNapisane: 5 sierpnia 2012, 22:10 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 318Ci
Kod silnika: N42 B20
Kolega miał to samo
z tym że u niego zaworek padł przez zacieranie się pompy
gdy zaworek się przytnie to pali ten sterownik
i z doświadczenia swojego oraz ziomka z serwisu wiem że nie opłacalna jest naprawa tego sterownika
niestety trochę to kosztuje ale nowy sterownik i nowy zaworek są warte swojej ceny
co do zaworka to ludzie którzy regenerują te pompy mają dojścia do nowych ale niechętnie sprzedają osobno
na tych pompach nie ma co szukać oszczędności

PostNapisane: 6 sierpnia 2012, 18:34 
Pierwsze kroki

Sprawdziłem rezystancję na tym zaworze, wyszło po miedzy 10-13 oma, czy jest to prawidłowa wartość?

Pozdrawiam.

PostNapisane: 7 sierpnia 2012, 08:54 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 320d
Kod silnika: m47
Ja miałem podobny temat, tylko wydarzył mi się on za granicą w Niemczech :/ Serwis i wysyłka całej pompy ! nie samego sterownika ! do serwisu Boscha. Koszt 1510 euro z włożeniem i wyjęciem pompy. Otrzymałem z serwisu papiery i roczną gwarancję bez limitu kilometrów. Mechanik powiedział, że następne 200 000 mogę śmigać. Zaznaczę że pompa padła przy przebiegu 210 000 km i może to zbieg okoliczności ale miesiąc wcześniej wlałem preparat do czyszczenia wtrysków i obawiam się że on tak ładnie "wyczyścił" pompę.

PostNapisane: 7 sierpnia 2012, 09:09 
Forumowicz

Moje BMW: E36 328i
Kod silnika: M52B28
nottin napisał(a):
Witam,

jakiś czas temu moja bm-ka zgasła i koniec, kręcenie nic nie dawało, okazało się że spalił się tranzystorek sterujący elektromagnetycznym zaworem przestawiacza wtrysku. Ze względów finansowych postanowiłem własnymi siłami naprawić auto i tak się stało. Dostanie się do sterownika pompy, wyjęcie sterownika, wizyta u elektronika i złożenie wszystkiego zajęło mi w sumie 2 dni, całkowity koszt to 50zł, a efekt był taki że auto odpaliło.

Niestety po 3-4 tygodniach znowu auto stanęło, jeszcze nie wpinałem kompa ale wszystko wskazuje że znowu padł tranzystorek, dodam że jechałem na głębokiej rezerwie, zastanawiam się czy jakiś brud z dna baku nie przyblokował tego zaworka.

Wyczytałem na forach że pada tranzystorek ponieważ zaciera się elektromagnetyczny zawór przestawiacza wtrysku (nr tego zaworka to 0 281 002 150) i przy kolejnym podejściu do naprawy zastanawiam się czy nie wymienić tego zaworka??

Czy jest możliwość kupienia tego zaworka? Bo jakoś nie mogę nigdzie go znaleźć.

Pozdrawiam.

Usunąłeś skutek, a nie przyczynę. Gdzieś miałem cały opis co robić, ale nie mogę znaleźć. Tam się wymieniało zapieczony tłoczek i uszczelki, jak uda mi się odnaleźć ten artykuł to wrzucę.

Nie wiem czy pomogę, ale tu masz co nieco.
http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f ... 23&start=0

Ostatnio edytowano 7 sierpnia 2012, 09:27 przez Antonio3er, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 7 sierpnia 2012, 09:15 
Pierwsze kroki

Kolego Antonio3er, bardzo bym prosił o tą wrzutę bo rozgrzebałem auto a nie chciałbym tego robić ponownie za 2-3 tyg. Pozdr.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1