BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 28 czerwca 2025, 10:48

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e46] 320d M47 problem z silnikiem, dalsza diagnoza
PostNapisane: 18 czerwca 2013, 12:51 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46
Kod silnika: M52TUb28
Czesc,

Prosze o pomoc w diagnozie, problem z autem wyglada tak. Auto stracilo pp czesci troche mocy, zaczelo kopcic na czarno szczegolnie przy mocniejszym przycisnieciu zostawia az slad z sadzy na drodze, do tego silnik nie rowno chodzi po zagrzaniu na biegu jalowym, obrory utrzymuja sie na poziomie 1100 i rytmicznie rzuca silnikiem, przy podjezdzie do swiatel na biegu jalowym do czasu az auto sie zatrzyma silnik nierowno pracuje i obroty spadaja ponizej 700.

Co juz sprawdzilem. Rozrzad jest dobrze ustawiony, zostal sprawdzony blokadami Wtryski nie leja, sa dobre, sprawdzone w serwisie bosch. Na kompie 0 bledow od silnika.

Dodam ze temat odzyskiwania mocy w tym silniku znam dobrze, egr ograniczony disem dobminimum, dodam ze w miare czysty, zaworek z turbiny wymieniony na prawie nowke, wezyki tez itp.

Ekonomizer tez z casem na 4 i 5 biegu przestal dochodzic do max 20l, gdzies na 18 jest stop

Co.mnie zastanawia czy sztanga od turbiny moze tez dawac takie.objawy, tzn zapieczona albo gruszka walnieta ? Csy jednak to bedzie vp44 ?

Jakies pomysly ?

Za wszystkie odpowiedzi z gory dziekuje.

Pisze z tel wiec sory za bledy

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e46] 320d M47 problem z silnikiem, dalsza diagnoza
PostNapisane: 18 czerwca 2013, 15:51 
Częsty bywalec

Moje BMW: e91 touring ///M
Kod silnika: N47
Czarny dym - zła mieszanka paliwowo powietrzna.
Kolego za mało powietrza auto dostaje, stąd ten dym i utrata mocy.
Przyczyn może być wiele, ale zacznij od sprawdzenia szczelności kolektora ssącego, wszystkich rur od turbo.
Prawdopodobnie coś jest nieszczelne. Sprawdź przy okazji stan turbiny, bo może to ona za małe ciśnienie daje...
Jeżeli w 100% wyeliminujesz nieszczelność, to przepływomierz do sprawdzenia. Aha aby na 100% sprawdzić szczelność trzeba zdemontować.

PostNapisane: 20 czerwca 2013, 22:03 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46 320d
domniemywam ze odma wymienione na nowy typ? ja mam slabsza moc w dolnym zakresie i to oznacza przeplywke. leca wszystkie przy przebiegach okolo 200000

niby niemycy na wojnie sie wycwiczyli a nie ogarneli niezniszczalnego auta, tylko non stop cos trzeba wkladac..
ale mialem wczesniej mondeo mk2 tam to dopiero bylo hehehe. wygodne i wielkie ale co chwila cos odpadalo, wiec niebo a ziemia miedzy bmw. ''teraz to maja komputer, on sie nigdy nie myli'' - cytat z Misia.
nie ma co oczekiwac od auta ''..czterdziestolatka..'' ze bedzie smigac bez serwisow ale cos za cos. komfort z jazdy i banan na ustach na zakretach i rondach za dziure w budzecie. pozdrawiam Tom

PostNapisane: 21 czerwca 2013, 09:15 
Zacna persona forum

Moje BMW: E60
Kod silnika: M57d25
Wystarczy podjechać do kogoś co ma DISa i zrobić 2-3 testy. Po 15 min kumaty będzie wiedział gdzie szukać, a po 30 min znajdzie przyczynę. Więc jedź do kumatego, będzie taniej.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1