BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 5 maja 2025, 15:47

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E60] 525d - Dymi na niebiesko po regeneracji turbiny.
PostNapisane: 15 marca 2014, 17:55 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E60 525d
Witam,

Szukam pomocy tutaj, bo już sam nie mam pojęcia co może się dziać.

Samochod: E60 525D 2005r. 163KM, 240tys. km.

Turbina: garrett GT2056V

Wszystko zaczęło się od awarii turbosprężarki - przestała działać - wirnik się zaklinował, auto bez mocy, zaczęło dymić + olej w dolocie. Prawdopodobnie turbinę zniszczyła odma - była całkowicie szczelnie zaklejona. Budowało się duże ciśnienie pod korkiem wlewu oleju.

Turbina została zregenerowana. Odma wymieniona na nowa. Plus oczywiście wszystkie filtry uszczelki i olej.
Po zmontowaniu wszystkiego turbina wyrzuca olej na obie strony. Dymi z wydechu makabrycznie i wyrzuca olej do dolotu. (na pewno nie jest to olej z odmy). Pierwsza myśl - źle zregenerowana turbina. Jednak na moich oczach została podłączona na maszynie testowej, rozkręcona do wysokich obrotów z podłączonym olejem (5bar) i ani kropelki po żadnej stronie. Wiec kolejna myśl - albo za duże ciśnienie oleju albo przytkany spływ oleju z turbiny.

Ciśnienie oleju sprawdzone (i to nie pod czujnikiem ciśnienia oleju tylko na przyłączu turbiny) ok. 2 bar na wolnych obrotach do maks ok 4 bar w całym zakresie obrotów. Spływ oleju tez wydaje się być ok. Podpinając dłuższego węża do króćca na bloku raczej swobodnie można wdmuchać powietrze. Na pracującym silniku również nie ma żadnego dodatniego ciśnienia powietrza na tym króćcu.

Wszystko zostało jeszcze raz sprawdzone na używanej turbinie ale w pełni oryginalnej - bez zmian - samochód dymi jak oszalały. :(

Ja nie mam już kompletnie pomysłów co to może być. Jakieś sugestie? Rady? Pomysły co jeszcze można sprawdzić?

Będę wdzięczny za każdą pomoc :)

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E60] 525d - Dymi na niebiesko po regeneracji turbiny.
PostNapisane: 15 marca 2014, 18:33 
Specjalista

Moje BMW: Vectra B
Kod silnika: X20XEV
Dolot wyczyszczony, włącznie z intercoolerem?
Olej z turbo powinien spływać swobodnie. Spływ jest drożny? To, że ciśnienia nie ma, to jedno, ale jeszcze swobodnie musi olej spływać do miski.
Tak samo przy za dużym poziomie oleju będzie taki problem

Tytuł: Re: [E60] 525d - Dymi na niebiesko po regeneracji turbiny.
PostNapisane: 19 marca 2014, 17:35 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E60 525d
Cała droga od turbiny do silnika wyczyszczona.
Poziom oleju prawidłowy. Jezeli chodzi o spływ to powiem tak - przewod idacy od turbiny do bloku jest idealny. Pytanie brzmi jak wyglada droga oleju za kroccem w bloku. Udalo mi sie wlozyc w ten krociec rurke o srednicy jego otworu i weszla na 10-15 centymetrow bez żadnych oporow. Wiec wnioskuje, ze chyba jest ok. Moge sie mylic?

Przezucajac weza od splywu turbo do korka wlewu oleju jest dokladnie tak samo. Jedna wielka chmura dymu...

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1