BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 23 czerwca 2025, 00:21

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [F10] bez xenonów z samopoziomowaniem???
PostNapisane: 20 października 2015, 21:36 
Pierwsze kroki

Moje BMW: 330i
Witam,
Mam pytanie w sprawie F10, czy jest możliwość żeby xenonów nie było a żeby było samopoziomowanie jak w xenonach?
Przy pokrętle do włączania świateł w wersjach bez xenonów są dwa pokrętła, jedno od regulacji wysokości świateł i jedno od ściemniania/rozjaśniania podświetlania deski, i właśnie u mnie jest tylko jedno, to od ściemniania/rozjaśniania podświetlenia i wydawałoby się że xenony powinny być, ale jak sprawdzałem naklejkę na lampie to jak byk pisze H7.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [F10] bez xenonów z samopoziomowaniem???
PostNapisane: 20 października 2015, 22:00 
Zacna persona forum

Moje BMW: e60 f25
Kod silnika: m54b30 n52b30
Rozkoduj sobie vin i będziesz pewny czy wyszła tak z fabryki

PostNapisane: 20 października 2015, 23:04 
Zacna persona forum

Moje BMW: BMW
Kod silnika: 007
Garaż: Taki tam stary rupieć.
Regulacja świateł jest tylko w autach wyposażonych w silniczek świateł (jest w reflektorze w środku - jak odkręcisz zaślepkę to go widać). Jeśli takowego nie posiadasz to nie ma regulacji świateł. Światła musisz wtedy regulować ręcznie pokrętłem (najlepiej jechać na stację diagnostyczną).
Jeśli po uruchomieniu świateł nie masz testu to nie masz silniczków. Silniczek podnosi światła i obniża przy każdym ich uruchomieniu.

PostNapisane: 20 października 2015, 23:27 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e91
Kod silnika: N52B25
Bauer napisał(a):
Silniczek podnosi światła i obniża przy każdym ich uruchomieniu.

wydaje mi się że test jest tylko przy samopoziomowaniu, przy ręcznej regulacji silniczki nie ruszają dopóki nie ruszy się pokrętła na desce, jaki byłby sens ruszania reflektorów od tak sobie, przy samopoziomowaniu za każdym razem reflektor się ustawia do odpowiedniej pozycji. Ale F10 i brak regulacji świateł? przecież to 20 lat temu w golfach już było :rotfl: samopoziomowanie przy xenonie to obowiązek, może w tym konkretnym przypadku jest samopoziomowanie a nie ma xenonów, inna sprawa - w F10 było nivo? w autach które miały nivo nie było samopoziomowania reflektorów bo był samopoziomujący się zawias

PostNapisane: 21 października 2015, 07:31 
Pierwsze kroki

Końcówka vinu to C742627.
Wcześniej miałem E46 330i, xenonów nie miała, samopoziomowania nie miała, ale przy odpaleniu lampy szły do dołu, w górę i później ustawiały się na wprost. Pokrętło do regulacji góra dół było.
Niwo nie mam, to jest sedan.

PostNapisane: 21 października 2015, 08:47 
Specjalista

Moje BMW: Vectra B
Kod silnika: X20XEV
Bauer napisał(a):
Regulacja świateł jest tylko w autach wyposażonych w silniczek świateł (jest w reflektorze w środku - jak odkręcisz zaślepkę to go widać). Jeśli takowego nie posiadasz to nie ma regulacji świateł. Światła musisz wtedy regulować ręcznie pokrętłem (najlepiej jechać na stację diagnostyczną).
Jeśli po uruchomieniu świateł nie masz testu to nie masz silniczków. Silniczek podnosi światła i obniża przy każdym ich uruchomieniu.

Regulacja wysokości świateł była już od czasów E34/E32.
E39/E38 miała zawsze silniczki w lampach. Różnica była taka, że przy lampach halogenowych regulacja była ręczna z wnętrza, a przy xenonie była automatyczna na podstawie czujników.

W F10 nie spotkałem się osobiście z inną opcją jak wspomniana z E39/E38

trollu napisał(a):
wydaje mi się że test jest tylko przy samopoziomowaniu, przy ręcznej regulacji silniczki nie ruszają dopóki nie ruszy się pokrętła na desce, jaki byłby sens ruszania reflektorów od tak sobie, przy samopoziomowaniu za każdym razem reflektor się ustawia do odpowiedniej pozycji.

Już w E38/E39 nawet przy zwykłych lampach, po włączeniu świateł następuje ruch świateł na dół i dopiero się ustawia.
Chodzi przede wszystkim o kalibrację silniczków, żeby pracowały równo

trollu napisał(a):
w autach które miały nivo nie było samopoziomowania reflektorów bo był samopoziomujący się zawias

E39, E65 mając ksenon i poziomowanie tyłu i tak miało czujniki po samopoziomowanie ksenonu.
E53 miał opcję obu osi poziomowanych, a mimo to ksenon i tak poziomował się automatycznie.

Gixxer napisał(a):
Końcówka vinu to C742627.

Wzmianki o ksenonie w wyposażeniu nie ma.
Nie ma też żadnej dodatkowej informacji o samopoziomowaniu.
Jedyne co możliwe to to, że jest to amerykan i z racji tego poziomowanie było standardem. Należałoby poszukać głębiej w jakiś biuletynach technicznych.

PostNapisane: 21 października 2015, 09:28 
Pierwsze kroki

No to niezły misz masz:)
Żeby sprawdzić czy jest samopoziomowanie, można by po vinie sprawdzić czy są czujniki przy wahaczach, albo w sumie wejść pod samochód i samemu zobaczyć, tylko że nie mam kanału, będą widoczne bez kanału? Może ktoś podpowiedzieć jak wyglądają? (czego szukać).
A w sprawie lamp, czy takie zwykłe H7 od Europejczyka podejdą? Czy w Stanach raczej zamawiać?
Na mojej są takie numery: 0101310500375281, 7 203 243-09, mają jakieś silniczki w środku??

PostNapisane: 21 października 2015, 10:02 
Specjalista

Moje BMW: Vectra B
Kod silnika: X20XEV
Gixxer napisał(a):
A w sprawie lamp, czy takie zwykłe H7 od Europejczyka podejdą? Czy w Stanach raczej zamawiać?

H7 to H7. Jeśli masz ten typ żarówki to nie ma znaczenia czy to będzie kupione u nas, czy ściągane ze stanów. Mocowanie i sposób świecenia jest ten sam.
Inna sprawa czy masz tam H7 czy inny typ żarówki

PostNapisane: 21 października 2015, 13:13 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 320Ci Coupe
Kod silnika: M54B22
Dużo po VINie się nie dowiedziałem (czy w FXX dekodery dają mniej info niż dla EXX?), ale wyszło, że to wersja USA. Z tego co wiem, nie wiem czy to zasada, zdarzają się auta z USA bez regulacji wysokości świateł w kabinie. Więc niestety masz spory problem.

PostNapisane: 23 października 2015, 19:35 
Zacna persona forum

Moje BMW: BMW
Kod silnika: 007
Garaż: Taki tam stary rupieć.
trollu napisał(a):
Bauer napisał(a):
Silniczek podnosi światła i obniża przy każdym ich uruchomieniu.

wydaje mi się że test jest tylko przy samopoziomowaniu, przy ręcznej regulacji silniczki nie ruszają dopóki nie ruszy się pokrętła na desce, jaki byłby sens ruszania reflektorów od tak sobie, przy samopoziomowaniu za każdym razem reflektor się ustawia do odpowiedniej pozycji. Ale F10 i brak regulacji świateł? przecież to 20 lat temu w golfach już było :rotfl: samopoziomowanie przy xenonie to obowiązek, może w tym konkretnym przypadku jest samopoziomowanie a nie ma xenonów, inna sprawa - w F10 było nivo? w autach które miały nivo nie było samopoziomowania reflektorów bo był samopoziomujący się zawias

Mylisz sie. Normalnie się włącza test przy uruchomieniu.

mikimisz napisał(a):
Dużo po VINie się nie dowiedziałem (czy w FXX dekodery dają mniej info niż dla EXX?), ale wyszło, że to wersja USA. Z tego co wiem, nie wiem czy to zasada, zdarzają się auta z USA bez regulacji wysokości świateł w kabinie. Więc niestety masz spory problem.

Jaki niby problem? Są przecież auta, które nie mają poziomowania. Pojedzie sobie na stację diagnostyczną i mu ustawią ręcznie tak jak powinno być i po kłopocie.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1