BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 30 kwietnia 2025, 12:56

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E39] M52B25 remoncik po usterce
PostNapisane: 12 marca 2025, 17:45 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: 523i E39
Kod silnika: M52B25 - 256S3
Cześć,
Jestem na etapie remonciku w moim M52B25 na chwilę obecną rozebrane wszystko w mak, jeszcze przed pomiarami.
Średnicówkę mam u rodziców muszę w końcu zgarnąć.

Wstępne rozpoznanie zrobione, pękła głowica, uszczelka bez wad Victor Reinz z napisem 2.5 czyli chyba pierwszy rozmiar uszczelki 1.75 mm ale obstawiam że Victor Reinz z napisami to nie pierwszy montaż.

Podejrzewam że usterka związana z gazem i korektami z którymi długo walczyłem.
Podczas jazdy autostradą stała prędkością ok 140 km/h zauważyłem że temp uciekła na 122 stopnie (odczyt na radiu)
Na pierwszym stopie zerwany korek odpowietrzania chłodnicy, myślałem że to moja wina i dlatego go urwało (za mocno dokręcony jakiś czas wcześniej) zdrutowalem, uzupełniłem płyn (fakt że błąd bo silnik nie wystygł) odpaliłem nagrzała się i trzymała temp na radiu ruszyliśmy dalej, za kilkanaście - dziesiąt kilometrów znowu temp strzeliła i stąd już auto lawetowane.
Po jakimś czasie ok miesiąc jak próbowałem ożywić auto po nagrzaniu zaczął się telepać silnik i zaczęło kopcić z wydechu wiedziałem że silnik do otwarcia.

I teraz wracamy do aktualnie rozebranego stanu.
Mam firmę która mi sprawdzi blok (szczelność płaszcza wodnego, bo gdzieś się woda do oleju dostała) przygotują powierzchnię montażu głowy i będę musiał pogadać o zrobieniu gwintów żeby wytrzymały na nowej głowicy.

Głowicy szukam drugiej, są fajne oferty zregenerowanej od razu gotowej do montażu i chyba 2600 za taką przyjemność wydaje się być w miarę normalną opcją.

Ale mam problem nikt mi nie zrobi honowania nikasilu,
Z drugiej strony na zagranicznych forach mówią żeby scotchbritem zaczyścić lub tzw flex hone, że chodzi tylko o zerwanie zeszklenia czy zarysowania zeszklenia a nie realne honowanie (oczywiście jeżeli cylindry się będą nadawać)

I teraz chciałbym wymienić pierścienie na tłokach jeżeli będzie się wszystko nadawać, pytanie się pojawia co zrobić z cylindrami przy zmianie pierścieni?
Faktycznie samemu ręcznie "honować"?
Czy staliście przed takim dylematem?
Co zrobiliście o ile remontowaliście blok z Nikasilem?
Wstępnie tuleje się nadają, muszę pomierzyć żeby potwierdzić
Że faktycznie jest co reanimować.

Druga sprawa, wiele czytam że łańcuch rozrządu jest tu wieczny tylko ślizgi i napinacz wymieniać, zestawy INA nie są najdroższe ale słyszałem że zamienniki łańcuchów wypadają różnie.
Silnik ma nastukane 415k km jakoś, słychać po nagrzaniu delikatny grzechot który podejrzewam że pochodził z łańcucha pompy oleju, ten luźny masakrycznie jest, będę chciał go wymienić i dać napinacz z VW

Łapcie link do galerii z mojej motorownii dla ciekawych i tych co mogą dorzucić jakieś słowo po zdjęciach co i jak:
https://photos.app.goo.gl/vDTYctgX59aRi9gz5

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E39] M52B25 remoncik po usterce
PostNapisane: 12 marca 2025, 18:10 
Specjalista ds osiągów

Moje BMW: M5
Kod silnika: S62/S63
Powiem Ci, że jakieś 3 lata temu kupiłem M52TUB25 ze skrzynią za 1500zl, oleju nie brał, szedł jak trzeba, nie wiem czy warto pchać się w takie remonty...
W tym silniku nie ma czasem Alusilu? Który rok?
Edit Właśnie spojrzałem na cylindry - już je ręcznie honowałeś, czy tak wyglądały?

II wicemistrz GPP 2015 Street RWD
Wicemistrz GPP 2016 Street RWD
Mistrz Polski PZM 2024 Street RWD

PostNapisane: 12 marca 2025, 20:18 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: 523i E39
Kod silnika: M52B25 - 256S3
Tak, to jest Nikasil, rocznik 1997
Cylindry tak wyglądają po demontażu, czyściłem jedynie
Progi przed wybiciem tłoków żeby pierścieni nie połamało, chociaż był miękki nalot a nie nagar zjarany.

Kiedyś faktycznie silniki były tanie, teraz za używane m52b25 (nawet nie tu)trzeba położyć 3k i nie wiesz co masz i ile przejeździ, nie mam siły ani ochoty na zabawę w swapy (zmiana na tu to zmiana sterowania a nie wiem jak lcm i zegary bo to jest przed liftem elektroniki z 1998 nawet), tym bardziej że jest tu ładnie położony gaz i nie chce mi się tego wszystkiego ruszać.

Wolę naprawić serię i dalej cieszyć się jazdą, w moich rękach zrobiła 50k km a ogólnie 415k km więc dobrze zrobiony remont to minimum 100k obróci kolejne a przedtem wykończy to auto albo rdza albo unijne bzdury

PostNapisane: 12 marca 2025, 20:22 
Specjalista ds osiągów

Moje BMW: M5
Kod silnika: S62/S63
Uszczelka na 99% nie jest ori, cylindry wyglądają naprawdę dobrze, sprawdzenie szczelności, używana głowica i jazda. Chyba przez trzy lata tam mocno nie zdrożały silniki :kwasny:

II wicemistrz GPP 2015 Street RWD
Wicemistrz GPP 2016 Street RWD
Mistrz Polski PZM 2024 Street RWD

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1