|
Odświeżę kotleta.
Mam problem z nieznośnym buczeniem, rezonansem z tyłu auta. Zaczyna buczeć od ok 80km/h i narasta w miarę przyspieszania. Apogeum występuje przy 140km/h, wtedy jest nie do zniesienia, powyżej zaczyna cichnąć ale pojawiają się wibracje o dużej częstotliwości. Dźwięk tego buczenia podobny jest do tego gdy wjedziemy kołem na tarkę pasa pobocza, tylko dziesięć razy silniejszy i bardziej basowy.
Ważna rzecz, że buczenie występuje tylko i wyłącznie pod obciążeniem, gdy tylko puszczę nogę z gazu nastaje cisza. Chyba równie ważna rzecz - buczy najbardziej jak jadę sam. Z pasażerami na tylnej kanapie lub załadowanym bagażnikiem jest o wiele ciszej.
Co zaobserwowałem :
luz na dyfrze, czyli wał w stosunku do półosi obudowa dyfra sucha, olej w prawidłowej ilości podpora wału nie wykazuje śladów zużycia łącznik gumowy nie wykazuje zużycia amortyzatory 75% w wydechu wszystko prawidłowo, sprężyście, stan zawiesi dobry stan tulei mocowania dyfra i sanek dyfra nie do oceny - nie wyglądają jak nowe ale luzów też nie mogłem wymusić
Bardzo proszę o pomoc.
|