BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 28 czerwca 2025, 18:46

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] buczenie z tyłu 330xd touring - rozwiązany- jednak opo
PostNapisane: 10 sierpnia 2009, 17:10 
Forumowicz

Witam serdecznie, od paru dni nęka mnie buczenie podczas przyśpieszania, dźwięk pojawia się na 4 biegu przy przyśpieszaniu od 80 do 90km/h . Wymieniłem olej w skrzyni i w dyfrze (w serwisie) i dalej to samo, na innych kołach też buczy, czekam na jakieś pomysły, może dyfer??
dodam że buczenie i delikatne drgania są tylko na 4 biegu przy przyśpieszaniu, czy możliwe że jakaś guma która mocuje dyfer poprostu padła i dlatego tak się dzieje?? jak by padał dyfer to na każdym biegu by tak było??

Ostatnio edytowano 29 sierpnia 2009, 09:32 przez barti, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 11 sierpnia 2009, 00:44 
Forumowicz

Moje BMW: 330xi
Kod silnika: M54B30
Wydaje mi się, że to jednak nie dyfer, a prędzej skrzynia biegów. Może dźwięk rezonuje i wydaje się że pochodzi z tyłu? Jeśli masz taką możliwośc podnieś auto na centralnym podnośniku i wprowadź w ruch. Myślę, że uslyszych skąd pochodzi halas.

Tytuł:
PostNapisane: 11 sierpnia 2009, 06:16 
Forumowicz

Nie da rady tak usłyszeć ten dźwięk wyrażnie występuje pod dużym obciążeniem, gaz w podłoge i buczy i delikatnie jakiś rezonans jest, ( wyraźnie z tyłu auta).
Jakub czy my mamy przełożenie 2.35 na dyfrze??
Obstawiam jakąś gumę która jak ma obciążenie to przenosi z dyfra w podłogę i dlatego tak się dzieje. Mam do kupienia dyfer za 400zł tylko muszę być pewny że to to.

Tytuł:
PostNapisane: 11 sierpnia 2009, 06:36 
Zacna persona forum

siem - sprawdz dokladnie -mocowanie walu - lozyska -tylne i przednie -mocowanie tlumnika -no ite opony czy nie maja schodkow-pzdr

Tytuł:
PostNapisane: 11 sierpnia 2009, 06:54 
Forumowicz

opony napewno ok, łożyska też zostaje podpora wału ,tylko nie wiem jak ją sprawdzić.

Tytuł:
PostNapisane: 11 sierpnia 2009, 07:21 
Forumowicz

Moje BMW: 330xi
Kod silnika: M54B30
Jak mi wył dyfer w e30, to odbywało się to w zakresie powiedzmy 110-130 km/h zawsze, niezależnie czy był gaz w podlodze czy nie. Sprawdźdokladnie mocowania dyfra, a także tak jak już wspominalem wydechu.

Wedlug realoem.com mam dyfer 3,07

Tytuł:
PostNapisane: 11 sierpnia 2009, 07:22 
Zacna persona forum

podnies auto na podnosniku-zdejmij oslone termiczna i masz podpore -w polowie walu poruszaj nia -ocen jej stan-pzdr

Tytuł:
PostNapisane: 18 sierpnia 2009, 16:22 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 330d
Kod silnika: M57
Odświeżam gdyż mam podobny problem. Otóż, podczas ostrego przyspieszania występuje, dźwięk gdy puszczam gaz aby zmienić bieg... I tak jak napisał autor - ten dźwięk wydobywa się wyraźnie z tyłu auta... (co więcej wersja Touring [tak jak autora]). Pewien mechanik mi powiedział, że to 'wada' tych samochodów, gdyż moja wersja silnika jest za mocna do blach nadwozia. Pierwsza myśl to taka, że mechanik robi sobie jaja... Dlatego postanowiłem zwrócić się o pomoc do Was, drodzy forumowicze.

Pozdrawiam.

Tytuł:
PostNapisane: 18 sierpnia 2009, 16:27 
Forumowicz

Zauważyłem że buczenie występuje również na 5 biegu tyle że od 100 do 110 dużo mniej je słychać ale jednal jest.
Obstawiam łącznik wału, zauważyłem że jak zmieniam z 1 na 2 to po puszczeniu sprzęgła taka zwłoka jest jakby luz na wale .

Tytuł:
PostNapisane: 18 sierpnia 2009, 20:16 
Zacna persona forum

siem - ten mechanik ma slabe lachy -ale w glowie - sprawdzcie wal -podpory itp -jest zawsze jaks przyczyna tego co sie pojawia -sprawdzcie tylne lozyska i opony -opony czy sa rowne bez zabkow - poza tym nalezy obsluchac tylny most -pzdr

Tytuł:
PostNapisane: 24 sierpnia 2009, 17:38 
Forumowicz

Rozkręciłem dzisiaj wszystko i dostałem się do wału.

Podpora przy podłodze jest oberwana, wał jakby leży niżej i co ciekawe bez większej siły mogę ruszać wałem góra dół nawet powodując odgłos uderzenia wału w podłogę.

Czy ktoś z Was montował nową podporę?? Jak twarda powinna być ta guma w podporze??

Wydaje mi się że u mnie jest zbyt gumowata ta guma.

Ruszając wałem góra dół z wału wydobywał się metaliczny odgłos - pewnie to delikatny luz na wieloklinie,

Tytuł:
PostNapisane: 29 sierpnia 2009, 09:29 
Forumowicz

Problem był w oponach założyłem zimowe też 205/50/17 tyle ze na stalowych felgach 7 calowych i problem zniknął.
Może coś inaczej się rozkłada w napędzie, mocowaniu dyfra, i innych podobnych. Nie mam pojęcia co ma opona do buczenia przy przyśpieszaniu w dodatku tylko na 4 biegu, ale fakt jest faktem że już nie buczy.

Tytuł:
PostNapisane: 29 sierpnia 2009, 09:30 
Forumowicz

Dzięki wszystki za pomoc :D

Tytuł: Re: [E46] buczenie z tyłu 330xd touring - rozwiązany- jednak opo
PostNapisane: 7 kwietnia 2013, 02:56 
Forumowicz

Moje BMW: E91
Kod silnika: M57T2D30
Odświeżę kotleta.

Mam problem z nieznośnym buczeniem, rezonansem z tyłu auta. Zaczyna buczeć od ok 80km/h i narasta w miarę przyspieszania. Apogeum występuje przy 140km/h, wtedy jest nie do zniesienia, powyżej zaczyna cichnąć ale pojawiają się wibracje o dużej częstotliwości. Dźwięk tego buczenia podobny jest do tego gdy wjedziemy kołem na tarkę pasa pobocza, tylko dziesięć razy silniejszy i bardziej basowy.

Ważna rzecz, że buczenie występuje tylko i wyłącznie pod obciążeniem, gdy tylko puszczę nogę z gazu nastaje cisza.
Chyba równie ważna rzecz - buczy najbardziej jak jadę sam. Z pasażerami na tylnej kanapie lub załadowanym bagażnikiem jest o wiele ciszej.

Co zaobserwowałem :

luz na dyfrze, czyli wał w stosunku do półosi
obudowa dyfra sucha, olej w prawidłowej ilości
podpora wału nie wykazuje śladów zużycia
łącznik gumowy nie wykazuje zużycia
amortyzatory 75%
w wydechu wszystko prawidłowo, sprężyście, stan zawiesi dobry
stan tulei mocowania dyfra i sanek dyfra nie do oceny - nie wyglądają jak nowe ale luzów też nie mogłem wymusić

Bardzo proszę o pomoc.

PostNapisane: 7 kwietnia 2013, 06:10 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46
Kod silnika: m52tub25
Grzegorz76, na łukach buczenie też występuje czy zmienia barwę lub ustępuje? Sprawdź łozyska na tylnej osi, bo mam wrażenie że tam tkwi problem.

PostNapisane: 7 kwietnia 2013, 14:53 
Forumowicz

Moje BMW: E91
Kod silnika: M57T2D30
Trochę ciężko mi było znaleźć zakręt do prędkości 120-140 aby móc stwierdzić na pewno ale wczoraj akurat jechałem do Bydgoszczy była ta możliwość. No i niestety lub stety w zakrętach też buczy, nic się nie zmienia. Sprawdzałem też temp opon i wydaje mi się, że wewnętrzne krawędzie opon są rozgrzane.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1