BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 9 czerwca 2025, 12:34

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: [Exx] Podrabiane części na Allegro !!
PostNapisane: 12 września 2009, 07:52 
Forumowicz

Witam

Zakupiłem na Allegro 2 łączniki stabilizatora do E30 firmy Lemforder.
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=720190698
Lemforder jest znany, ceniony, chwalony więc zależało mi na Lemforderze.

Paczka przyszła, w niej firmowe pudełeczka Lemforder. W pudełkach tych w woreczku śruba i nakretka, a sam łącznik leży luzem i na dodatek wygląda tak:

Obrazek

Obrazek

Jak widać, ktoś celowo zrobił nawierty na firmowym logo.
Prawdopodobnie kupują najtańsze badziewne części, usuwają logo bądź robią je nieczytelnymi, i sprzedają jako Lemforder. Jestem strasznie podku....ny, bo nie chodzi tylko o pieniądze, ale o czas. Zależało ma na dobrych podzespołach, a tu takie gówno.
Oczywiście wystawiłem od razu odpowiedni komentarz, napisałem e-mail z żadniem zwrotu kasy. A wy co myślicie ? Mieliście kiedyś taki przypadek ?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 12 września 2009, 08:22 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e36 328i cabrio
Kod silnika: M52B28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=49287
nidhhog napisał(a):
Oczywiście wystawiłem od razu odpowiedni komentarz, napisałem e-mail z żadniem zwrotu kasy. A wy co myślicie ? Mieliście kiedyś taki przypadek ?

I jak, jaki był odzew?

A może chciałabyś kupić
Ramki 3D z logo forum
albo
Smycze z logo forum?

Tytuł:
PostNapisane: 12 września 2009, 08:31 
Forumowicz

Na razie żaden, zobaczymy po weekendzie.

Tytuł:
PostNapisane: 12 września 2009, 08:58 
Forumowicz

I temu ja kupuje części w sklepie a nie na alledrogo :rotfl: to zaoszczędziłeś kaski przez neta :hyhy:

Tytuł:
PostNapisane: 12 września 2009, 09:20 
Forumowicz

to moze byc orginalny lemforder ! nieraz firmy nadmiar swojej produkcji dla producenta samochodu wysylaja na aftermarket ale musza usunac znak producenta ( w tym przypadku bmw )

Tytuł:
PostNapisane: 12 września 2009, 09:22 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46
Kod silnika: m47n
ja bym poszedł na policje,chyba ze odda kasę
od zeszłego roku jest to w Polsce przestępstwo,druknij mu to z netu i poproś o zadośćuczynienie

https://picasaweb.google.com/100024553116878785483/Indochiny

Tytuł:
PostNapisane: 12 września 2009, 09:53 
Uzależniony od forum :)

A skad pewnosc ze to nie Lemforder?Bo nie ma znaczka?A co jak starli napis lemforder a ty ich zbluzgales?

Tytuł:
PostNapisane: 12 września 2009, 09:56 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46 325Ci bez dach
Kod silnika: M54B25
spider napisał(a):
A skad pewnosc ze to nie Lemforder?Bo nie ma znaczka?A co jak starli napis lemforder a ty ich zbluzgales?

Potwierdzam...duzo razy kupowalem czesci na allegro...i znak byl w podobny, albo inny sposob zamazywany. Tak wiec moze to byc oryginal...

Tytuł:
PostNapisane: 12 września 2009, 10:02 
Pierwsze kroki

Kisiel24 napisał(a):
spider napisał(a):

Potwierdzam...duzo razy kupowalem czesci na allegro...i znak byl w podobny, albo inny sposob zamazywany. Tak wiec moze to byc oryginal...

Chyba będziesz musiał ładnie przeprosić.To jest oryginalny lemforder na 100%

spójrz tutaj http://webcat.zf-trading.com/index.asp?SPR=4

Zdjęcie z katalogu lemfordera:
Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 12 września 2009, 10:12 
Częsty bywalec

Moje BMW: E46
Kod silnika: M43TU
Tez potwierdzam ze na 99% ten co kupiles jest oryginalny lecz z usunietym logo producenta.

Co do samych ppodrobek na allegro ... zadarzaja sie ... jest to czasem na porzadku dziennie dlatego nalezy tez kierowac sie cena ... jak cos kosztuje 2 razy mniej niz normlanie to nalezy to omijac .. widzialem juz wahacze MEYLE ... takie ze byl wahacz i jakas badziewiasta pieczatka atramentowe logo na nich itd :) wiec roznie to bywa ... akurt w twoim przypadku trafil ci sie ori lecz bez loga.

Tytuł:
PostNapisane: 12 września 2009, 10:47 
Zacna persona forum

Moje BMW: 530d e39
Kod silnika: M57
spider napisał(a):

ale się kanał zrobił :hyhy: :hyhy: :]

Tytuł:
PostNapisane: 12 września 2009, 12:40 
Forumowicz

Moje BMW: w trakcie zakupu
Ale z drugiej strony co miał na myśli sprzedawca usuwając ogyginalny znak..
Ja też bym sie zdenerwowal jak bym taką czesc dostał.

Ostatnio edytowano 12 września 2009, 16:32 przez Jasiu 1979, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 12 września 2009, 12:44 

Moje BMW: E46 325 CiA
Garaż: https://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=170039&start=0
Jasiu 1979 napisał(a):
Ale z drugiej strony co miał na myśli sprzedawca usuwając ogyginalny znak..
Ja też bym sie wkurwił jak bym taką czesc dostał.

Producent nie sprzedawca.

Tytuł:
PostNapisane: 12 września 2009, 13:00 
Forumowicz

Moje BMW: w trakcie zakupu
Soby Bobby ale zastanawiam sie poco??? bo kto to niewarzne...jeśli producent to morze to część która nie przeszła kontroli jakości i zamiast utylizować ktoś wpadł na pomysł sobie dorobić i prosze...ale lipa to jak dla mnie.. :wstyd:

Tytuł:
PostNapisane: 12 września 2009, 13:24 
Pierwsze kroki

Jasiu 1979 napisał(a):
Soby Bobby ale zastanawiam sie poco??? bo kto to niewarzne...jeśli producent to morze to część która nie przeszła kontroli jakości i zamiast utylizować ktoś wpadł na pomysł sobie dorobić i prosze...ale lipa to jak dla mnie.. :wstyd:

Niektórzy producenci części zamiennych(w tym przypadku lemforder) mają tak skonstruowane umowy że nie mogą sprzedawać swoich produktów poza ASO.To jest tylko obejście przepisów żeby zwykły śmiertelnik nie musiał w ASO płacić za taką samą część 2-3 razy więcej tylko dlatego że ma logo i żeby pan X mógł bez konsekwencji prawnych handlować w/w np.na allegro lub w każdym sklepie z częściami.Firma sprzedaje więcej (nie)swoich produktów a co za tym idzie mnoży zyski.Czysta ekonomia.Panimajesz? ;)

Ostatnio edytowano 12 września 2009, 13:38 przez gierobiala, łącznie edytowano 2 razy

Tytuł:
PostNapisane: 12 września 2009, 13:33 
Zacna persona forum

Moje BMW: e32
Kod silnika: m60b40
dokładnie i to nie jest tak tylko z bmw bo w mitshubishi też tak miałem wiec raczej nikt cię nie oszukał

Bo najważniejsza jest Pasja

Tytuł:
PostNapisane: 12 września 2009, 14:09 

Albo to rzeczywiście oryginał albo cfany sprzedawca których dużo na Allegro. Ja kupowałem łączniki do E28 i mam na nich normalnie wytłoczone logo Lemfordera, nic nie jest zeszlifowane.

Jeżeli chodzi o kupowanie części na Allegro to już miałem kiedyś nauczkę jak kupowałem łącznik elastyczny wału. Na aukcji było zdjęcie JURIDA takiego jak jest ory więc zapytałem się czy na pewno dostanę Jurida takiego jak na zdjęciu i dostałem odp. że oczywiście tak. Dostałem zwykłą podróbę NO NAME a jak napisałem o co chodzi przecież miał być JURID a jest jakiś Chiński szit sprzedający odparł że co ja bym chciał za takie pieniądze :zdziwko: Części i oleje z Allegro no more.

Tytuł:
PostNapisane: 12 września 2009, 14:36 

Moje BMW: 535i
Kod silnika: N55
Akurat w wypadku tego łącznika stabilizatora to może być Lemforder. Dlaczego tak jest? Niestety tak długo jak producenci samochodów będą kłamać iż części dla nich dostarczane są produkowane przez np. Lemforder w oparciu o inne standardy i na innych liniach, tak długo firmowe znaki BMW lub numery części wg BMW (a nie Lemfordera) będą musiały znikać z podzespołów trafiających na aftermarket. Na większych częściach sprawa jest jasna, bo np. na wahaczu do jakiegoś BMW Lemforder jest tak samo zeszlifowane logo BMW ale obok jest wybite logo firmowe Lemforder (np. na dole sworznia, na tulei wahacza itd). Oczywiście jest możliwe że ktoś wkłada najtańszy syf i robi akurat w tym miejscu ślady niby po logo BMW.. ale mi ta część wygląda na łącznik Lemforder (kolor, miejsce w którym są ślady po numerze BMW, sposób ich wykonania). Proponuje żebyś porównał ten łącznik ze swoim starym, o ile jest jeszcze OE BMW. Jeżeli w tym samym miejscu będziesz miał logo BMW i 7-cio cyfrowy nr BMW to chyba sprawa się wyjaśni.

(sposób spakowania jaki opisałeś również jest odpowiedni dla tej części)

http://webcat.zf-trading.com/

w wyszukiwarce wpisz 10670 i zobaczysz zdjęcie (to jest oficjalna strona grupy ZF, właściciela marki Lemforder). Tylko wybierz aktualny indeks - 10670 02 ("10670 Ersetzt durch: 10670 02"), bo dla starego numeru części jest inne zdjęcie.

Swoją drogą ciekawe czy BMW AG również nazywa "zamiennikiem" skrzynie biegów i dyfry ZF :D

Ogólnie zasadą jest logo Lemforder na każdej części (a oprócz tego zeszlifowany znak BMW), jednak na niektórych małych rzeczach są tylko wybijane znaki BMW i wtedy jest tak jak tu - brak logo BMW, brak logo Lemforder.

Bobby_Valentino napisał(a):
Albo to rzeczywiście oryginał albo cfany sprzedawca których dużo na Allegro. Ja kupowałem łączniki do E28 i mam na nich normalnie wytłoczone logo Lemfordera, nic nie jest zeszlifowane.

Jeżeli chodzi o kupowanie części na Allegro to już miałem kiedyś nauczkę jak kupowałem łącznik elastyczny wału. Na aukcji było zdjęcie JURIDA takiego jak jest ory więc zapytałem się czy na pewno dostanę Jurida takiego jak na zdjęciu i dostałem odp. że oczywiście tak. Dostałem zwykłą podróbę NO NAME a jak napisałem o co chodzi przecież miał być JURID a jest jakiś Chiński szit sprzedający odparł że co ja bym chciał za takie pieniądze :zdziwko: Części i oleje z Allegro no more.

Każdą nieuszkodzoną część/rzecz (jakąkolwiek) kupioną wysyłkowo sprzedawca ma obowiązek przyjąć do zwrotu w ciągu 14 dni od daty jej otrzymania przez kupującego. Nie musisz podawać nawet przyczyny zwrotu.

Inaczej rzecz się ma w sklepach "stacjonarnych". Wtedy sprzedawca nie ma obowiązku przyjąć zwrotu i jest to jego dobra (lub jej brak) wola.

Tytuł:
PostNapisane: 12 września 2009, 18:36 

stones1 napisał(a):
Każdą nieuszkodzoną część/rzecz (jakąkolwiek) kupioną wysyłkowo sprzedawca ma obowiązek przyjąć do zwrotu w ciągu 14 dni od daty jej otrzymania przez kupującego. Nie musisz podawać nawet przyczyny zwrotu.

Inaczej rzecz się ma w sklepach "stacjonarnych". Wtedy sprzedawca nie ma obowiązku przyjąć zwrotu i jest to jego dobra (lub jej brak) wola.

No tak ale jak to wyegzekwować ? Totalnie martwy przepis.

Tytuł:
PostNapisane: 12 września 2009, 19:19 
Zacna persona forum

Moje BMW: X5 G05 40i
Kod silnika: B58
Bobby_Valentino napisał(a):
No tak ale jak to wyegzekwować ? Totalnie martwy przepis.

Idziesz do UOKiK, skladasz tam skarge i wniosek do sadu polubownego...sprzedajacy otrzymuje list z wezwaniem do sadu polubownego (co glupie moze odmowic i sadu nie bedzie, jak sama nazwa wskazuje sad polubowny) czyli zostaje ci sprawa cywilna...czyli jak to okresliles totalnie martwy przepis :cool:

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1