BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 5 sierpnia 2025, 22:10

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E38] 730i Spryskiwacze nie działają
PostNapisane: 3 października 2009, 20:38 
Pierwsze kroki

Witam.

od jakiegoś czasu mam juz moją siodemeczke i mam problem ze spryskiwaczami...

Dziś sie w koncu zabrałem za rozbieranie nadkola i wsadzanie nowego silniczka (nie słychać żeby pracował jak chcę spryskać szyby), tzn zamienić chciałem z silniczkiem (chyba) ze spryskiwaczy reflektorów, który słychać ale jest zderzak bez spryskiwaczy wiec jest nieuzyteczny.

do tego momentu wszystko było OK, ale po sciagnieciu nadkołaokazuje sie ze przy zbiorniku są 3 silniczki, kazdy inny, zeby było łatwiej to jeszcze koło silnika jest jeden mały zbiornik i też ma silniczek(myślałem że ten jest od reflektorów)

I tu proszę o poradę...
przede wszystkim od czego poszczególne silniczki są??

ten najbliżej brzegu wydaje sie byc wiekszy i wezyk od niego idacy jest najgrubszy (spryskiwacze reflektorów??)
ten po środku jest taki sam jak ten z pod maski i śledząc wężyki wydaje mi sie że z obu idą wężyki w maskę

i ten najmniejszy nie ma nawet chyba żadnego wężyka?? jakiś miernik poziomu??

jeśli zgaduję (wnioskuję) dobrze to wychodzi że w szyby pryskają 2 silniczki z 2 zbiorników??
naprawde nie rozumiem po co ktoś by miał montować ten drugi, nie wiem czy tam 2L wody wejdą nawet...

w każdym razie myślałem że ten mały zbiorniczek to spryskiwacze lamp wiec zamieniłem z tym środkowym przy zbiorniku i ciagle nie słychac pracy przy spryskiwaniu ale jak włącze światła to słychac ten od lamp...

czy są na różnych bezpiecznikach??

juz konczą mi sie pomysły...

pozdrawiam

innego nie bedzie..

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 4 października 2009, 12:36 
Pierwsze kroki

jeszcze dodam ciekawostkę, że jak działa silnik ze spryskiwaczy reflektorów to nie widać żeby woda gdzieś uciekała ( nie mam spryskiwaczy w zderzaku, bo był wymieniony na Alpine, ale jakąś bez spryskiwacza...)
Wezyk idzie gdzieś w środek ale woda (płyn) nie ucieka...

innego nie bedzie..

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1