BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 8 czerwca 2025, 07:37

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] MRUGA XENOX I GAŚNIE
PostNapisane: 2 lutego 2010, 22:10 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: E46
Kod silnika: M52TU
Witam! Mam problem tego typu, że po kilku minutach jazdy po włączeniu świateł mruga raz jedno raz drugie oko i po chwili gaśnie jedna strona. Na komputerze wybija błąd żarówki. Wyłączę i włączę światła i wszystko jest ok i po kilku minutach to samo. Proszę o podpowiedzi co robić?? W serwisie BMW nie kazali wymienić całe lampy..

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E46] MRUGA XENOX I GAŚNIE
PostNapisane: 3 lutego 2010, 08:08 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 & Passat B5
Moze przetwornice ?

PostNapisane: 3 lutego 2010, 10:28 
Częsty bywalec

Moje BMW: E36
Przetwornica do wymiany.

PostNapisane: 5 lutego 2010, 19:34 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46, e39
Kod silnika: M47, M57
i jak zrobiłeś?
u mnie jest podobnie tylko, że jak najadę na nierówność to wtedy mignie tylko jeden i po jakims czasie lubi zgasnąć na 3s.. kiedyś miałem juz taki problem, mechanik włożył tam ręce, gdy były włączone i zgasł, mowił że coś do wymiany ale juz nie pamietam co:( jak myślicie co to bedzie?

PostNapisane: 5 lutego 2010, 19:53 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 320d
Kod silnika: M47
U mnie mrugała jedna strona. Okazało się, że padał żarnik, wymiana na nowy i jest OK.

PostNapisane: 5 lutego 2010, 20:04 
Pierwsze kroki

powiedz jeszcze czy wymieniałeś od razu dwa? i czy na żarniku będzie napisane jaka to intensywność światła?

PostNapisane: 7 lutego 2010, 17:41 
Pierwsze kroki

Miałem bardzo podobny problem co Deny, po wymianie żarników (oczywiście 2 szt) jak ręką odjął. Mijają prawie trzy lata od wymiany i nadal wsszystko OK. Kupiłem żarniki o symbolu D2S ( do reflektorów soczewkowych) i temperaturze barwowej 4500K (bardzo zbliżonej do temperatury światła dziennego).
Pozdrawiam :)

PostNapisane: 7 lutego 2010, 17:49 
Zacna persona forum

Moje BMW: E 36 sedan
Kod silnika: M50b25v
Garaż: Posiada to , to
slaroz78 napisał(a):
U mnie mrugała jedna strona. Okazało się, że padał żarnik, wymiana na nowy i jest OK.

zgadzam sie w 100% przerabialem to samo ale wczeniej oddawalem przetwornice na gwarancje bo myslalem ze one padly i problem sie powtarzal ... zarniki kolego u mnie jeden zarniok HID 6000k to koszt ok. 50 zl

Byla -- viewtopic.php?f=6&t=86211
Obecna -- viewtopic.php?f=6&t=128243

PostNapisane: 7 lutego 2010, 19:09 
Pierwsze kroki

dziś ani razu nie mignęły ;/
Zmienię te żarniki na pewno, tylko problem taki że chciałbym wstawić identycznej mocy, a ciężko mi określić jakie mam założone. Zastawiam się nad 6000 a 8000, bo niby białe ale pod kątem delikatnie niebiesko. Mógłby ktoś doradzić?
Obrazek

PostNapisane: 7 lutego 2010, 22:59 
Zacna persona forum

Moje BMW: E 36 sedan
Kod silnika: M50b25v
Garaż: Posiada to , to
bierz 6000k albo nawet 5000k efekt ten sam z tym ze 6000k swieca bialym swiatlem ale gdy spojrzysz na nie z bliska .. bardzo bliska to mienia sie na niebieski i np pan policjant uzna ze zabierze ci za nie dowod rej .. a 5000k tez swieca na bialo jak 6000k z tym ze z bliska brak niebieskiej poswiaty . ja mialem 6000 k i policjant doczepil sie najpierw do kloszow ze sa nie takie a sa z soczewkami i spryskiwacze tez sa a gdy sie klocilem to zmienil zadanie i stwierdzil ze swiatlo wpada w zalamanie z niebieskim i mial racje,ale nie mogl mi zabrac dowodu za to bo zarniki 6000k i wszystkie ponizej sa dopuszczone do ruchu!!! [opinia kilku diagnostow w renomowanych salonach samochodowych -sam sprawdzalem i pytalem] (suma sumarum czepil sie innych kwesti w moim aucie np czarne szybki :] i dowod tak zatrzymal :dobani: z tym ze do dzis nie ma szczegolowego ani nawet ogolnego przepisu dotyczacego ksenonow ( jest tylko przepis jak swiatla maja swiecic ze musi byc widoczna granica swiatla i cienia a zarniki ksenonowe maja miec przystosowane klosze do nich , spryskiwacze lamp i ukl. samopoziomujacy ale oczywiste ze w autach np do 1999r nie spotka sie ukl.samopoziomujacego chyba ze sa wyjatki) ma wejsc nowelizacja co do ksenonow czyli odpowiedni przepis ale jeszcze go niema . a 8000k sa juz typowo niebieskie i przy kontroli od razu policjant podejdzie do lamp i lipa. sa tez wyzsze zarniki ktore swieca na rozowo czerwono zolto zielono itp ,, ale takie lampy od razu rzucaja sie w oczy a przy kontroli to juz wiadomo ...
co do tych zarnikow to wiem co pisze bo jestem instruktorem n.jazdy i z ciekawosci przelecialem wszystkie te papiery co do oswietlenia zewnetrznego pojazdu

Byla -- viewtopic.php?f=6&t=86211
Obecna -- viewtopic.php?f=6&t=128243

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1