bierz 6000k albo nawet 5000k efekt ten sam z tym ze 6000k swieca bialym swiatlem ale gdy spojrzysz na nie z bliska .. bardzo bliska to mienia sie na niebieski i np pan policjant uzna ze zabierze ci za nie dowod rej .. a 5000k tez swieca na bialo jak 6000k z tym ze z bliska brak niebieskiej poswiaty . ja mialem 6000 k i policjant doczepil sie najpierw do kloszow ze sa nie takie a sa z soczewkami i spryskiwacze tez sa a gdy sie klocilem to zmienil zadanie i stwierdzil ze swiatlo wpada w zalamanie z niebieskim i mial racje,ale nie mogl mi zabrac dowodu za to bo zarniki 6000k i wszystkie ponizej sa dopuszczone do ruchu!!! [opinia kilku diagnostow w renomowanych salonach samochodowych -sam sprawdzalem i pytalem] (suma sumarum czepil sie innych kwesti w moim aucie np czarne szybki
![Kwadratowy :]](./images/smilies/splash.gif)
i dowod tak zatrzymal

z tym ze do dzis nie ma szczegolowego ani nawet ogolnego przepisu dotyczacego ksenonow ( jest tylko przepis jak swiatla maja swiecic ze musi byc widoczna granica swiatla i cienia a zarniki ksenonowe maja miec przystosowane klosze do nich , spryskiwacze lamp i ukl. samopoziomujacy ale oczywiste ze w autach np do 1999r nie spotka sie ukl.samopoziomujacego chyba ze sa wyjatki) ma wejsc nowelizacja co do ksenonow czyli odpowiedni przepis ale jeszcze go niema . a 8000k sa juz typowo niebieskie i przy kontroli od razu policjant podejdzie do lamp i lipa. sa tez wyzsze zarniki ktore swieca na rozowo czerwono zolto zielono itp ,, ale takie lampy od razu rzucaja sie w oczy a przy kontroli to juz wiadomo ...
co do tych zarnikow to wiem co pisze bo jestem instruktorem n.jazdy i z ciekawosci przelecialem wszystkie te papiery co do oswietlenia zewnetrznego pojazdu