BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 11 lipca 2025, 15:05

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E39] Pomocy z ASB 530d - ASO Sikora bezradne
PostNapisane: 4 kwietnia 2010, 22:15 
Witam
Juz kiedys pisalem tutaj ale nie mialem zadnego odezwu w sprawie mojej ASB w 530d z 1999, po czym oddalem auto do ASO sikora ufajac specjalista BMW.

A mianowicie chodzi o to ze skrzynia szarpie przy zmienie i redukcji kazdego biegu, a takze przy wrzuceniu D i R z P jest szarpniecie tak jakby auto nagle na gazie chcialo sie wyrwac do przodu.

Auto oddalem do ASO Sikora i tu zaczely sie schody, wymienili przeplywomierz, wgrali nowy program do silnika, zrobili adaptacje skrzyni i silnika. To wszystko nie pomoglo po tym zaczeli wymieniac poduszki pod skrzynia biegow, wszystkie polaczenia gumowe na wale i moscie.
Po czym to tez nie pomoglo Kierownik ASO pojechal do ASB Ratka w mikolowie i razem uznali ze to uklad hydrauliczny w ASB, po zaplacie ponad 5000zl pojechalem naprawiac skrzynie.

W jendnym z bardziej renomowanych Serwisow ASB na slasku zaczeli naprawiac mi ASB, wymienili konwenter, tarczki sprzeglowe, wszystkie tloki na ukladzie hydraulicznym, uszczeliki olej i filtr, po czym to tez nie pomoglo.
Aby wyeliminowac uszkodzenie mojej skrzyni wsadzili ponownie calkowicie nowy uklad hydrauliczny i komputer ASB, i po tym szarpanie bylo nadal wyczuwalne tak jak przed naprawa skrzyni. Czyli zaplacilem 4500zl i nadal mam zepsute auto. Serwis ASB powiedzial ze wyeliminowal wszystkie mozliwe wady i ze skrzynia jest w 100% ok.

I teraz zaczyna sie wojna ASO Sikora diagnozowala wszystko i powiedzieli ze mozliwosc jest jedna ASB, Serwis ASB zarzeka sie ze ASB jest w 100% sprawna i ze to wina silnika.
Po czym pojechalem do niezaleznego Serwisu BMW w katowicach i na kompie wyskoczyly mu bledy - Tlok wysokiego cisnienie w ASB i dodatkowy w Instrument kluster - Brak komunikacji ATS.

Acha napisze jeszcze jak mi skrzynia zmienia biegi :
Mianowicie wrzuca je momentalnie bez zadnego wysprzeglenia lub opadniecia obrotow poprostu je wbija jakby nie bylo sprzegla i wtedy szarpie, to samo jest przy redukcji szarpie tak jakby mialo blokowac kola, lecz gdy przy redukcji dodaje gazu np. przy wyprzedzaniu nie ma zadnego szarpniecie.

Prosze was o pomoc moze ktos zna sie na elektronice Silnik ASB lub podobne, prosze jezeli mozecie napiszcie podpowiedzcie mi w czyms lub dzwoncie 510 673 222, jezeli ktos wie co jest zepsute - zaplace
Wydalem juz na naprawy ponad 10 000zl i nic nadal zepsute i ASO oraz serwic ASB nie chce juz mnie widziec bo twierdza ze swoje zrobili .

Ponizej zamieszam zdjecia bledow jakie wyszly na kompie w niezaleznym serwisie BMW - bledy po wykasowaniu powracaja zaraz przy starcie i wlacza sie tryb awaryjny skrzyni.

http://w703.wrzuta.pl/obraz/6YjuJwEeXbr/dsc00354
http://w703.wrzuta.pl/obraz/3YxDuRo24pj/dsc00355
http://w703.wrzuta.pl/obraz/6dgMzAwMOqJ/dsc00357
http://w703.wrzuta.pl/obraz/1o6XhnziOvT/dsc00358
http://w703.wrzuta.pl/obraz/5VIk17ClbIl/dsc00359
http://w703.wrzuta.pl/obraz/7gsAaCIXxbH/dsc00360

Witam ponownie

Tutaj zamieszczam bledy jakie wyszly w Carsofcie 6.5 - jakos ani ASO Sikora i ASB Serwis nie ma tego programu.\
W Carsoft ewidentnie widac ze komputer ASB nie ma komunikacji ale nie wiem z czym czy, z Komputerem Silnika czy z innym.

Przy skanowaniu Instrument Cluster - jest blad
8D - EGS Data lead Disturbed

Przy skanowaniu EGS - ASB komputer
1 Relays of the EGS Control Unit.

The relay in the EGS Control Unit is defective.
Verifity the EGS Control Unit
Gear Box Program - Mechanical Emergency Program

Przy skanowaniu komputera DME / DDE 4.0 - nie ma bledow ( czysto )

Czyli nie ma komunikacji komputera skrzyni biegow ale nie wiem z czym jezeli ktos rozumie co moze to byc to prosze o pomoc.

Tytuł: Re: [E39] Pomocy z ASB 530d - ASO Sikora bezradne
PostNapisane: 5 kwietnia 2010, 07:36 
Forumowicz

Na temat ASO Sikory wypowiadać się nie będę bo nie ma sensu,zadzwoń do p.Piórkowskiego z Wojkowic to naprawdę bardzo kumaty mechanik jeśli chodzi o BMW i tak samo on regeneruje skrzynie.Natomiast ja domagałbym się od ASO zwrot kosztów naprawy:podjeli się naprawy auta,zainkasowali za to pewną sumę $ natomiast auta nie naprawili...

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E39] Pomocy z ASB 530d - ASO Sikora bezradne
PostNapisane: 5 kwietnia 2010, 10:18 
Forumowicz

Moje BMW: e90 M3
Kod silnika: S65B40 V8-32v
Również domagał bym się zwrotu kosztów w przypadku nie wykonania naprawy. Podjeli się konkretnej naprawy, naciągneli na spory wydatek, a auta nie naprawili. Oczywiście zwrot kosztów jak najbardziej zasadny i tu nie ma dwóch zdań. Powiem nawet dosadniej - w sądzie wygrasz. Niestety (a może dobre i to) zwrot jaki Tobie przysługuje to wszystkie koszta robocizny, bo za części nie dostaniesz, bo je użytkujesz obecnie. Myślę, że koszta robocizny to od 30-60% całości. Masz fakturę to sam zobacz ;)

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1