BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 26 czerwca 2025, 21:40

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e46] Gaz spuszczony zaworem bezpieczeństwa ! POMOCY
PostNapisane: 4 czerwca 2010, 13:42 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 FL, E53 FL
Witam wszystkich. Posiadam BMW E46 320d po liftingu 150koni z 2002r. Mam dosc powazny problem, szukałem na forum ale jakos sie nie moge doszukać;) Problem dotyczy klimy. Rok klima działała bez zarzutu, no i nagle przestała, wiec uznałem ze po prostu gazu za mało, to pojechałem dopełnic. Okazało sie ze gazu nie było w ogole. Po napełnieniu gazem, jeździłem z godzinke w trasie i znowu po klimie. Okazało sie że zaworek bezpieczenstwa z dołu pojazdu jest cały upaćkany barwnikiem od gazu. Pojechałem z autem do elektryka, powiedział mi ze padł sterownik wiatraka, dlatego wytwarza sie za duze cisnie w układzie, i gaz wypuszczany jest własnie tym zaworkiem. I tu jest problem. To elektronika pozwoliła zrobic takie cisnienie w układzie zeby było potrzebne spuszczenie gazu przez ten zawór? Klima w ogole powinna sie włączyc z uszkodzonym sterownikiem wiatraka? Pozatym nie wiem czy moze byc to powiazane ale jak sie podłaczy moja beemke pod komputer, to ze wszystkim mozna sie połaczyc, oprócz silnika. Z góry dziękuje koledzy za pomoc

Ostatnio edytowano 17 czerwca 2010, 17:21 przez Maacios, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e46] Problem ze sterownikiem wentylatora
PostNapisane: 4 czerwca 2010, 17:23 
Forumowicz

Moje BMW: e46 320d + chip
Ja miałem uszkodzony sterownik od wiatraka i klime mogłem włączyć normalnie, ale czułem ją dopiero jak szybciej jechałem.
Zanim kupiłem nowy sterownik podłączyłem wiatrak na krótko i odpalałem z przycisku w samochodzie żeby nie przegrzać silnika w korkach

PostNapisane: 5 czerwca 2010, 00:35 
Pierwsze kroki

Dziekuje za odpowiedz:) Wiec wyglada na to ze to faktycznie jest ten sterownik? Mozesz mi jeszcze powiedziec ile zapłaciłes za niego? Ogolnie widze ze jestes z gdanska, takze powininenes kojarzyc taki warsztat ze straszyna który zajmuje sie tylko bmw. Tam za ten sam sterownik zawołali 600zł (za uzywke oczywiscie) :/

PostNapisane: 5 czerwca 2010, 09:40 
Forumowicz

Moje BMW: e46 320d + chip
Ja jak sie nie myle to znalazłem na allegro za 300zł z wysyłką.
Pewnie chodzi Ci o eurotrade w straszynie - skład części bmw. Ogólnie dużo części mają ale ceny strasznie wysokie.
Polecam allegro np. http://moto.allegro.pl/item1051969463_w ... anual.html

Jak mi padł sterownik to jedynym objawem było nie działanie wentylatora i przegrzewanie sie silnika w korkach - dlatego założyłem sobie przełącznik.
Z tego co sie orientowałem to ten sterownik reguluje tylko prędkością obrotu, przy włączonej klimie chodzi wolniutko, natomiast jak podłączyłem na krótko to zasuwał strasznie.

Tylko sprawdź dokładnie jaki u siebie masz sterownik bo u mnie jak szukałem to chyba 2 rodzaje były

PostNapisane: 17 czerwca 2010, 17:13 
Pierwsze kroki

Witam. Myśle iż należałoby zmienic temat tego wątka, gdyż:
zakupiłem na allegro komplet wentylator+czujnik. Ogolnie niezbyt mi się zgadzały objawy bo np w korkach w 30 stopniowym upale silnik miał normalna temperature, ale skoro 2 speców mówi ze klima nie działa od tego-to wyglada na to ze tak jest. Po wymianie częsci, udałem się napełnic klimke, wszystko pięknie-cacy. Aż do następnego dnia. Rano spreżarka sie nie włącza, szybkie sprawdzenie stanu gazu-pusto:/ Wyglada na to ze znowu popuścił ten zawór bezpieczenstwa. Czyli jak na moje robi sie za duze cisnienie w układzie, i cały gaz jest wypuszczany w eter:/ Ogolnie jakis czas temu uderzyłem królika i mam leciutko zagiętą chłodnicę od intercoolera. Ktos wie czy to moze miec jakikolwiek zwiazek? Pozatym myśle ze gdzies moze byc zwarcie, bo jeden z ksesonów czasem zgaśnie, zapal sie kontrolka ze jest przepalony ale po ponownym odpaleniu wszystko jest ok. No ale tu chyba to zwarcie nie ma nic do rzeczy co? Po prostu rece mi opadaja, bo wydałem kupe kasy, a jak klimy nie miałem tak nie mam:/ Ludzie ratujcie!! ;)

Tytuł: Re: [e46] Gaz spuszczony zaworem bezpieczeństwa ! POMOCY
PostNapisane: 17 czerwca 2010, 18:07 
Forumowicz

Moje BMW: e39 523i
Moim zdaniem masz uszkodzony presostat. To on jest odpowiedzialny za rozłączenie sprężarki i załączenie II biegu wentylatora gdy ciśnienie w układzie przekroczy daną wartość (zdaje się że ok 30Atm).
Maacios napisał(a):
chłodnicę od intercoolera

Masło maślane. Albo chłodnica powietrza albo intercooler. Nie ma czegoś takiego jak chłodnica chłodnicy. Jak w coś uderzyłeś to warto było by zajrzeć pod auto czy coś więcej się nie zagięło (może rurka układu klimatyzacji...) to samo halogen - samo się nie naprawi.

PostNapisane: 17 czerwca 2010, 18:33 
Pierwsze kroki

Pierwszy raz w ogole słyszę o czyms takim jak presostat. Faktycznie objawy mogłby się zgadzać. Kojarzysz moze gdzie jest zamontowany, gdzie go dostane i mniej wiecej jaki moze byc koszt?

Przepraszam, faktycznie chodziło mi o intercooler. Jest lekko wygięty, ale wydaje sie byc szczelny a poza nim wszystko z podspodu jest całe, ale intercooler chyba nie ma tu nic do rzeczy nie?

PostNapisane: 17 czerwca 2010, 19:40 
Forumowicz

Numer 13 http://www.realoem.com/bmw/showparts.do ... g=64&fg=60
Przed wymianą jednak zasugeruj w serwisie żeby go sprawdzili.

PostNapisane: 17 czerwca 2010, 20:37 
Pierwsze kroki

Wielkie dzieki, jak sprawe załatwie napewno napisze co i jak:) Pozdrawiam

PostNapisane: 18 czerwca 2010, 22:33 
Pierwsze kroki

Witam. Dziś rozmawiałem z jednym z fachowców z trojmiasta, i raczej wykluczył opcje presostatu. Powiedział ze gdyby ten czujnik byłby uszkodzony po prostu nie załączał by spręzarki. Raczej stawiałby na padnieta spręzarke(ale niestety nie ma czasu sprawdzic słusznosci swojej teorii), ale po ostatnio wydanych 600zł na wymiane wentylatora ze sterownikiem zastanowie sie 2x:/ Zna ktoś może jakiegoś naprawde dobrego elektryka z trojmiasta który byłby mi to w stanie sprawdzic? Po ostatniej wizycie w firmie Auto-klimat w Gdyni jestem lekko poirytowany. Nie dość że czekałem na pana specjaliste 2,5h. Umawiałem sie na 9ta, pan z łaski swojej koło 11.30 poswiecił mi 5min (bo predzej był strasznie zajety), popatrzał na auto, powiedział ze to napewno sterownik wiatraka bo to standard w nich, skasował kase i dowidzenia. Ehhhh. Tym razem nie chciałbym znowu nakupować niepotrzebnych rzeczy. Polecicie mi kogos?

PostNapisane: 19 czerwca 2010, 07:30 
Forumowicz

Baaardzo "mądrą" teorię dotyczącą uszkodzonej sprężarki wysnuł pan mechanik. Jest tak uszkodzona że ciśnienie aż otwiera zwór upustowy :zabawa: Niestety nie znam nikogo w tamtych rejonach godnego polecenia.

PostNapisane: 21 czerwca 2010, 21:32 
Pierwsze kroki

W sumie nie dawały mi spokoju te wentylatory, a jako ze mam dostep do taniego napełniania, to napełniłem dzis rano klime jeszcze raz. Narazie od rana trzyma ciśnienie ale jedno mnie zastanawia. U wyjscia do chłodnicy są 2 weże. HP i LP (wysoko i nisko ciśnieniowy). No i jeden z nich powinien byc lodowaty, a drugi gorący. A obydwa są gorące :mur: Ale klima chłodzi naprawde bardzo dobrze. Moze mi ktos wytłumaczyc dlaczego tak sie dzieje?

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1