BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 28 czerwca 2025, 23:29

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e46] nawiew, klima, temp, czujnik?
PostNapisane: 30 lipca 2010, 21:53 
Forumowicz

Moje BMW: e46
Kod silnika: M47
Witam

A więc mam taki problem klimatronic po ustawieniu odpowiedniej temp. coś szwankuje wieje ciepłe później zimne...

Dodam, że jestem pow wymianie obu termostatów i silnik ładnie się grzeje moment i wskazówka w pionie..

Podobnie z klima wieje zimnym klima działa po jakimś czasie przestaje działać i leci cieplejsze powietrze..

Może mam zepsuty klimatronic na którym ustawia się temp ? jest tam w środku jakiś czujnika?

A może macie inne pomysły? Co to może być zepsute??

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e46] nawiew, klima, temp, czujnik?
PostNapisane: 31 lipca 2010, 00:48 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 323Ci
Kod silnika: M52TUB25
Moim zdaniem wszystko jest ok, przeciez wlasnie na tym polega działanie climatronika, najpierw wieje takim powietrzem aby jak najszybciej uzyskac zadaną temperature, a pozniej tylko takim ktore pozwoli utrzymac temperature we wnetrzu.
Przykładowo (zakładając właczenie funkcji AUTO - ale i bez niej jest chyba tak samo), ustawiasz sobie 20 stopni podczas gdy na zewnatrz jest 30, najpierw poleci takie powietrze ktore jak najszybciej schłodzi wnetrze auta (czyli przykładowo 5 stopni na kratce nawiewu bedziesz mial jesli klimatyzacja jest sprawna), a pozniej gdy auto osiagnie taka temperature jaka zadałes, nie bedzie potrzeby tak wydajnej pracy i z nawiewow poleci powietrze o temperaturze zblizonej do tej we wnetrzu auta ( zapewne bedzie troche nizsza bo wiadomo ze auto nadal bedzie sie nagrzewało od zewnatrz). Analogicznie w przypadku ogrzewania wnetrza auta w zimie.
Mam nadzieje ze w miare jasno to wytłumaczyłem :)

No chyba ze u Ciebie zaczyna wiac zimnym a pozniej gorącym, ale tego nie napisałes, wiec wnioskuje ze tak nie jest.

PostNapisane: 31 lipca 2010, 11:57 
Specjalista

Moje BMW: E46
Kod silnika: M57N
Garaż: www.sjnet.pl
mi z kratek leci najzimniejsze w granicach 10 stopni
w serwisie powiedzieli że powinno wiać od 8-14 wtedy klima jest sprawna

wam wieje zimniejsze ?

www.sjbud.pl Remonty domów mieszkań od A do Z
www.ania.sjnet.pl Biżuteria na każdą okazję
Mapy 2017, Softy do nawi , programy,
hasło: bmw
Obrazek

PostNapisane: 31 lipca 2010, 15:06 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 323Ci
Kod silnika: M52TUB25
10-14 to nie jest sprawna klima...
Ja na kratce miałem około 4 stopni, czy cos w tych okolicach, mierzone profesjonalnym termometrem zaraz po serwisie klimy. I mniej wiecej tyle 4-6 powinno byc w sprawnym układzie klimatyzacji. Oczywiscie mowie o temperaturze przy ustawieniu klimatyzacji na najnizsza temperature.

PostNapisane: 20 sierpnia 2010, 10:41 
Forumowicz

crcpl masz całkowita rację.. ale naprawdę u mnie ustawiając w zimie 25C na klimatronicu potrafi być zimno pewnie jakiś czujnik jest walnięty albo coś ale kompletnie nie wiem za co się zabrać..
czasem potrafi wiać zimnym dojadę na 32 stopnie przestawi się na cieple wracam na 25 i już jako tako wieje ciepłym

kupować klimatronic nowy cały panel podejrzewam, że tam jest jakiś czujnik temp. wewnętrznej..??

czy może zmienić rezystor dmuchawy tzw. jeż bo też wykazuje falowanie na lekkich obrotach wiec już na dojechaniu??

proszę o jakieś odpowiedzi bo to naprawdę denerwująca sprawa :)

PostNapisane: 13 października 2010, 10:36 
Forumowicz

Moje BMW: inny
Kod silnika: M47,M52,M57
Witam
Nie wiedziałem czy założyć nowy temat czy napisać tu. Mam problem z nawiewem, otóż kiedy jadę słychać z środkowego nawiewu takie dziwne świergotanie (nie ma żadnej zależności, raz świergocze a drugim razem nie), czy to może być jakiś wentylatorek, który trzeba przesmarować czy może coś innego? Macie jakieś pomysły?
Dodam, że strasznie mnie to irytuję. Samochód kupiłem niedawno (e46 320d m47). Pozdrawiam

PostNapisane: 13 października 2010, 19:12 
Forumowicz

mam to samo tylko ze u mnie świerszczyk słychać na małych obrotach i bardzo to denerwuje z tego co się dowiadywałem jest tam jakiś silniczek podobno na wyjechaniu już ale strasznie ciężko się do niego dostać..
sam nie wiem jak to zrobić ehh

PostNapisane: 26 września 2011, 19:49 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: E46 330d
Kod silnika: M57
Koledzy mam problem z nawiewami otóż działa mi tylko nawiew na nogi a pozostałe nie chodzą mimo tego że przełączam na panelu co to może być!

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1