BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 5 lipca 2025, 10:43

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: E46 BMW 2002. Wybór żarówek przednich świateł - problem!
PostNapisane: 23 stycznia 2011, 22:53 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 320d 2002
Witam. Najpierw zakupiłem żarówki Osram Night Braker. Pojezdzilem na nich troche czasu po czym zdecydowalem sie na żarówki xsenon 55w niby 7500K. Efekt odcienia błękitnego okazał sie raczej nie zadowalający dla mnie i teraz postanowiłem zakupic żarówki HID Xenon o barwie 10000K albo 12000K. Nie wiem własnie o co tam chodzi. Lampki z jakimis kablami i dotego jakieś przetworniki 35w, czy ja to bedę umiał sam podłaczyć??? Pomużcie prosze w wyborze które lepsze 10000K czy 12000. Wiem ze rożnią się one barwą koloru ale czy mają one dużą róznice?

Z góry dzięki za odpowiedzi!

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: E46 BMW 2002. Wybór żarówek przednich świateł - problem!
PostNapisane: 23 stycznia 2011, 23:03 
Zacna persona forum

Moje BMW: e91,e39
Niekupuj tego chinskiego go......a zainwestuj w zarowki.

PostNapisane: 24 stycznia 2011, 11:13 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E87
Kod silnika: M47S / M47T2
HID-y tylko i wyłącznie wtedy jak masz soczewkę. Jak nie masz to nie kupuj bo po pierwsze będzie raził wszystkich z naprzeciwka, a po drugie szybko dostaniesz mandat i stracisz dowód. Jeśli chodzi o HID-y to tylko 6000k lub 8000k. Te pierwszą są w bardzo mocno białej barwie z niebieską poświatą, a te drugie już są praktycznie niebieskie. W swoim samochodzie przez 2 dni miałem 6000k i świeciły naprawdę ładnie ale z racji tego, że nie mogłem na nich jeździć, wymontowałem je. 8000k natomiast ma mój znajomy, świecą bardzo mocno na niebiesko. On też nie ma soczewki, a jeździ na nich jak szalony. Raz stracił już dowód ale wcale go to nie zniechęciło :dobani:

Ogólnie proponuję oryginalne żarówki ale musisz się liczyć z tym, że nigdy nie dadzą one takiej barwy jaką zapewne oczekujesz (efekt światła xenonowego). Miałem też ori Philipsa Xenon Effect 4300k i całkiem przyjemnie to wygląda ale widoczne dopiero wieczorem lub... na śniegu. Za dnia sprawiają wrażenie normalnej barwy. Nie mniej jednak jakbyś włożył jedną normalną żarówkę, a jedną Philipsa xenon effect to różnica jest widoczna. Komplet tych żarówek kosztuje ok. 80 zł.

Decyzja należy do Ciebie. Jakbyś miał jeszcze jakieś pytania to pisz. Jeśli będę w stanie to pomogę :ok:

PostNapisane: 24 stycznia 2011, 11:52 
Zacna persona forum

Moje BMW: F10 550i
pozwólcie że podepne się do tematu, bo szkoda zakładać nowy...
jezeli mam e46 przed liftem i lapmy bez soczewki to można zamontowac/dokupić tą soczewke? czy trzeba całe lampy kupować z soczewka?
i czy za ringi tez zabierają dowód? bo miałem to w planach.. :)

a co do kolegi, to barwa 10000k to masz piękną niebieską poświate, natomiast 12000k to juz barwa fioletowa... przestrzegam tylko Kolego że jeżeli chcesz poprostu widzieć dobrze oświetloną droge to tylko 6000-8000k, powyżej to tylko ładny niebieski kolor :)

PostNapisane: 24 stycznia 2011, 12:02 
Forumowicz

Moje BMW: E46 Tour
Kod silnika: M47N
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=86130
Niby przerobić się da, jednak najlepszym rozwiązaniem byłoby kupienie nowych lamp.
Gdybyś jednak miał ochotę, to możesz próbować, a tutaj masz link
w którym jest trochę na ten temat (soczewka w miejsce długich)
http://forum.e46fanatics.com/showthread.php?t=595110

Za ringi dowodu nie zabierają, w bmw montowane są fabrycznie.

PostNapisane: 24 stycznia 2011, 12:10 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E87
Kod silnika: M47S / M47T2
Tomek-E46 napisał(a):
a co do kolegi, to barwa 10000k to masz piękną niebieską poświate, natomiast 12000k to juz barwa fioletowa... przestrzegam tylko Kolego że jeżeli chcesz poprostu widzieć dobrze oświetloną droge to tylko 6000-8000k, powyżej to tylko ładny niebieski kolor :)

Z jednym się zgodzę, a z drugim niekoniecznie. Zgadzam się z tym, że jeśli chcemy mieć dobrą widoczność to nie więcej jak 8000k, a odpowiednie i optymalne moim zdaniem jest 5000-6000k. Nie zgodzę się z tym, że 10000k daje piękną niebieską poświatę ponieważ lekko, a nawet bardziej niebieską już daje 6000k, 8000k to bardzo niebieskie światło. Osobiście nie polecał bym więcej jak 8000k ale to już jest decyzja każdego z osobna :)

PostNapisane: 24 stycznia 2011, 19:53 
Zacna persona forum

Moje BMW: F10 550i
racja binta, niebieska poświata zaczyna się juz od granicy 6500k czyli tzw zimna biel. Chodziło mi o porównanie tych hidów o które pytał Jareo_25 :)

Szczerze mówiąć, z tego co zauważyłem to od HIDów bardziej na drodze oślepiają samochody które mają powrzucane do lamp, żarówki 100W typu xenon...

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1