BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 4 lipca 2025, 18:30

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] 320d 136KM pytanie o silnik
PostNapisane: 25 lutego 2011, 22:13 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e90 320d
Kod silnika: m47n2
Witam, mam zamiar kupić to auto ale mam jedno nurtujące mnie pytanie czy charakterystyka silnika jest podobna do TDSa, czyli że auto zaczyna jeździć dopiero od ok. 2tys./obr a wcześniej prawie nic się nie dzieje. Pytam się o to bo jeździłem 318TDS i źle mi się tym jeździło właśnie z powodu tej turbodziury. Jeździłem też Passatem B5 z silnikiem 1.9TDI 110KM i tam silnik ładnie ciągną od samego dołu więc mam nadzieję że w 320d jest podobnie. Z góry dzięki za odpowiedzi użytkowników tego auta ;)

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E46] 320d 136KM pytanie o silnik
PostNapisane: 26 lutego 2011, 10:21 
Zacna persona forum

Moje BMW: 535i/330xd
Kod silnika: M57
U mnie dziura występuję, ale od około 1800(?)obr./min wyrywa do przodu. Takie moje subiektywne odczucie. Nie przeszkadza w jeździe. Przecież i tak jak masz wbitą 4 i dajmy na to 1400rpm to nie wciśniesz do dechy, bo szkoda podzespołów, tylko zredukujesz.

330xd
Obrazek

PostNapisane: 26 lutego 2011, 11:22 
Częsty bywalec

Moje BMW: Audi
Kod silnika: AVJ
QKi89 napisał(a):
Witam, mam zamiar kupić to auto ale mam jedno nurtujące mnie pytanie czy charakterystyka silnika jest podobna do TDSa, czyli że auto zaczyna jeździć dopiero od ok. 2tys./obr a wcześniej prawie nic się nie dzieje. Pytam się o to bo jeździłem 318TDS i źle mi się tym jeździło właśnie z powodu tej turbodziury. Jeździłem też Passatem B5 z silnikiem 1.9TDI 110KM i tam silnik ładnie ciągną od samego dołu więc mam nadzieję że w 320d jest podobnie. Z góry dzięki za odpowiedzi użytkowników tego auta ;)

O to ze ten silnik nie ciagnie to nie musisz sie martwic, pasat 110 nie ma szans, ale silnik 136ps nie nalezy do udanych jednostek troche jest tutaj na forum poczytaj...

PostNapisane: 26 lutego 2011, 11:32 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 535d++
Kod silnika: N57S
Adam093 napisał(a):
Nie chciał bym się kłócić ale passaty nie mają chyba zmiennej geometrii łopatek? Jeśli nie mają to jadą podobnie tak jak BMW czy inne turbo diesle czyli turbawka zaczyna pompować przy ok 2 tys obrotów (plus minus)

W zależności od oznaczenia silnika.. Jeśli AFN to ma VTG a takie są zazwyczaj. Auta grupy VAG mają to do siebie że mają sporo Nm od samego dołu, już nie pamiętam ale bierze to się chyba z konstrukcji układu dolotowego, dlatego w mieście VAG fajnie daje rade.

PostNapisane: 26 lutego 2011, 13:07 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 320d
136ps mam i nie polecam :rotfl: . nie to że bym o nią nie dbał ,bo o żadne sie tak nie troszczyłem . ogólnie nie nażekam bo pali niezbyt wiele , jest wygodniejsza do jazdy niż B5 według mnie . z tym 150ps jak najbardziej . a gdybym teraz kupował to napewno była by to 330d pozdrawiam

PostNapisane: 26 lutego 2011, 18:09 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46
Witam.
Też mam 320D i nie narzekam :))
Turbodziura jest najczęstszą usterką w tych silnikach :)
Rozbierasz turbinę na pół czyścisz łoptaki i śmigaszz dalej :)
Ja też tak miałem :)
Wyczyściłem to co napisałem wyżej i nic mi się nie dzieje :)
Pozdro

PostNapisane: 26 lutego 2011, 21:10 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 535d++
Kod silnika: N57S
sados111, Turbodziura to nie usterka.

PostNapisane: 26 lutego 2011, 23:49 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E36&E46&F30
Garaż: E36 316i Compact & E46 320CI Coupe & F30 320D Sedan
Turbo dziura to naturalne zjawisko :]

PostNapisane: 27 lutego 2011, 00:32 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46Coupe
Garaż: /E46Turbo
320Cd @ 2.5 M50Turbo.
http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=86&t=94261
... chyba, że wygląda tak:

http://images20.__prosze_uzyc_innego_hostingu_do_zdjec_/18/fd2df60711ced832.jpg

:rotfl:

PostNapisane: 28 lutego 2011, 12:28 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e90 320d
Kod silnika: m47n2
No ja właśnie najwięcej śmigam po mieście więc turbodziura będzie bardzo odczuwalna. Myślałem nad kupnem 330d ale po lekturze forum dowiedziałem się że ewentualne naprawy mogą być bardzo kosztowne to dałem sobie spokój. Ja wychodzę z założenia że nie problem kupić auto tylko jeszcze trzeba je utrzymać. A że z e46 raczej nie zrezygnuje bo mi się bardzo podoba to chyba będę musiał się przerzucić na jakieś 323i ze sekwencją ;)

PostNapisane: 28 lutego 2011, 12:39 
Częsty bywalec

Moje BMW: e46 320d Touring '00
jeśli 320d to już tej wersji 150km szukaj. Natomiast jeśli masz wszystko sprawne to od samego dołu autko jedzie dobrze i jest bardzo elastyczne. Tylko teraz szkoda czasu pieniędzy i nerwów na doprowadzenie tego silnika (136KM) do poprawnego stanu.

PostNapisane: 28 lutego 2011, 12:55 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 6 coupe
QKi89 napisał(a):
Myślałem nad kupnem 330d ale po lekturze forum dowiedziałem się że ewentualne naprawy mogą być bardzo kosztowne to dałem sobie spokój

jak każdego diesla, najlepiej to kup sobie benzynę, a jak koniecznie diesel to ja bym brał 330d a jeśli 150KM ci wystarcza to 320d.

silnika M47 136KM nie kupuj, bo to kupa.

PostNapisane: 28 lutego 2011, 14:34 
Forumowicz

Moje BMW: 320 D 136hp
a ja nie polecam silnika 136hp sam takowy posiadam lecz juz nie dlugo planuje sprzedac auto i kupic nowe z innem silnikiem
auto na liczniku ma 260000 km kupowalem jak miala 200000 autko pochodzi z wloch dopiero od 3 miesiecy jezdzi w PL gdyz prowadze zycie emigranta dopiero teraz zakotwiczlem w PL
Wracajac do tematu od kiedy kupilem to auto:
Wymiana turbosprezarki - rozsypala sie w drzazgi okolo 2000zl
Wymiana wiatraka na chlodnicy okolo 400-500zl
termostaty x 2 nie pamietam dokladkanie ale chyba tez cos okolo 500zl
a teraz rodzynek na ciescie 136hp ma pompe wtryskowa vp44 - nie wypal wlasnie czekam na jej wyjecie bo nie wiem czy bedzie nadawala sie do regeneracji szacowany koszt okolo 2000-3000zl

podliczajac wydatki na auto w ciagu 2 lat i 6000-7000zl to nie jest malo - jak ja zrobie i bede chcial sprzedac to w plecy bede kupe kasy sami sobie mozecie przeliczyc ile
kosztowalo mnie auto dwa lata temu za ile je sprzedam i ile w nie kasy wladowalem

tak wiec BMW ok - ale nie 320 - 136hp

pozdrawiam
marcin

Ostatnio edytowano 28 lutego 2011, 16:07 przez Spider IRL, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 28 lutego 2011, 15:50 
Forumowicz

Zgadzam sie z Toba w 100% kupujac auto zagladasz w jego pompe? turbosprezarke czy innego typu mechaniczne rzeczy? raczej chyba jest to niemozliwoscia :) co do dbania o auto dziekuje za uwagi odnosnie jakosci paliwa jak i chlodzeniu i rozgrzeaniu turobsprezarki :) zapewniam Cie ze turbosprezarka mimo Twoich rad tez ma swoja zywotnosc, ktora sie kiedys skonczy, nie dotyczy to tylko sprezarki w modelu M47 ale rowniez i innych :) polecam artykuly o zywotnosciach turbosprezarek jest ich calkiem sporo... co do paliwa hmmm tu moge sie z Toba zgodzic lecz nie dokonca tankujac w Polsce na firmowych stacjach masz pewnosc ze paliwo jest dobrej jakosc? temat byl chyba nawet poruszany na forum odnosnie paliwa jesli nie na tym no byc moze na konkurencyjnym...

Co do Twojego zdania "Nie chce nikogo urazić ale jak się parcha kupuje to później są z nim różne problemy...." calkowicie nie czuje sie urazony lecz badzmy realistami auta z silnikiem m47 byly produkowane w latach 1998-2001 nie jestem dokladnie pewny daty zakonczenia produkcji modelu z tym silnikiem - myslisz ze znajdziesz auto ktore za przeproszeniem "jezdzilo tylko do kosciola w niedziele i raz w tygodniu na zakupy z przebiegem 100000-150000? raczej nie ja swoje kupowalem zagranica od pierwszego wlasciciela co mozna byylo sprawdzic w wloskich papierach lecz czy tym autem jezdzila jedna osoba ? czy jezdzila prywatnie czy moze auto robilo za samochod sluzbowy?? tego sie nie dowiesz

Podróżując po krajach europy wiem ze w cywilizowanych krajach tego typu samochody w czasach swojej swietnosci jezdzily jako pojazdy przedstawicieli handlowych a wiadomo jak wszyscy dbaja o sluzbowe samochody to nie PL gdzie wiekszosc przedstawicieli smiga CC czy Panda misiem....

Wiec nie oszukujmy sie i powiedzmy sobie szczerze wiekszosc aut ma cofany licznik sa juz wyesploatowane majac na uwadze ze sa to auto wiecej niz 10 letnie

Bez urazy sorki jesli sie rozpisalem i zrobilem maly off-topic ale taka jest prawda
Szerokosci
Marcin

PostNapisane: 28 lutego 2011, 15:52 
Przyjaciel forum

i tym miłym akcentem dochodzimy do wniosku że lepiej kupić benzynkę i cieszyć sie bezawaryjną jazdą :D a nic tańszego od benzyna+LPG nie ma :) jedyny warunek to dobra instalacja i gazownik który umie ją założyć:)

Cytuj:
podliczajac wydatki na auto w ciagu 2 lat i 60000-70000zl to nie jest malo
no no to już jakieś e90 byś miał :rotfl:

PostNapisane: 28 lutego 2011, 16:10 
Forumowicz

Przepraszam koledzy tam sie wdarl blad o jedno zero za duzo...
A co do tematu pompy wtryskowej vp44 wiekszosc sie zgodzi ze to jeden z wiekszych nie wypalow producenta bosch
nie tylko w bmw ale rowniez w land roverze, oplu czy audi

PostNapisane: 28 lutego 2011, 16:13 
Przyjaciel forum

Adam093 napisał(a):
Nie znam się aż tak na benzynkach ale myślę że tez mają swoje bolączki... Wiem że czasem jest problem z vanosami i visko :)
tyle że to nie są takie częste i tak kosztowne usterki.

PostNapisane: 28 lutego 2011, 16:17 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E36&E46&F30
Garaż: E36 316i Compact & E46 320CI Coupe & F30 320D Sedan
I w tym momencie dochodzimy do wniosku że lepiej nie mieć żadnego autka niż co chwilę zbierać kaskę na naprawy...

PostNapisane: 28 lutego 2011, 16:26 
Forumowicz

widze ze Koledzy wzieli sie za obrone dobrego wizerunku BMW bo chyba o to chodzi w temacie pytanie bylo dotyczace silnika M47 a ze ow taki posiadam to napisalem co o nim wiem i co w nim przerabialem - nie mowie ze BMW to zla marka lecz model e46 z 136hp nie byl zbyt udanym egzemplarzem :)

Co do wypowiedzi kolegi o benzyniakach hmmm posiadam rowniez benzniaka niestety nie bmw ale problemy tez sie tam zdarzaja lecz mniej kosztowne niz w silniku o ktorym tu piszemy :znudzony:

PostNapisane: 28 lutego 2011, 16:43 
Forumowicz

Podsumowując BMW e46 320D M47

Autko calkiem przyjmemne z wygladu jak rowniez z jazdy 2 litrowy silnik ekoonomiczny i mozna smialo powiedziec ze calkiem dynamiczny jak na swoje 136hp, najwieksza wada tego silnika z mojego punktu widzenia to pompa vp44...
kolega Adam093 widze ze jezdzi identycznym modelem widocznie mial mniej problemow z tym autem niz ja czego serdecznie gratuluje i zycze jak najdluzej takiego stanu
Wyrazilem swoja opinie o tym aucie jak wiemy zyjemy w cywilizowanym demokratycznym kraju i kazdy moze a nawet powinien miec swoje zdanie w temacie :)

My mozemy tu pisac czy auto dobre czy zle ale przeciez to kupujacy w tym wypadku kolega ktory zadal pytanie odnosnie kupna M47 wiec to w 100% bedzie jego wybor... wydaje mi sie ze podalismy mu dosc duzo informacji i jesli chcialby dowiedziec sie czegos wiecej o rzeczach ktore wymienialismy wystarczy zapytac wujka google

Pozdrawiam

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1