BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 9 czerwca 2025, 21:10

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 57 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 22 listopada 2008, 18:42 
Pierwsze kroki

Lukaszi napisał(a):
Witam
nie koniecznie musi być to mata do wymiany, miałem ten sam problem i okazało sie że to kostka połaczeniowa pod fotelem sie poluzowała.
Mechanik poprawił połaczenie, skasował błąd ale powiedział ze moze sie to powtórzyc i bedzie trzeba wymienic kostke bo to jest częsta usterka.
I tak jak powiedział tak sie stało, za około miesiac znów sie zapaliła. Wymienił kostke i po kłopocie koszt naprawy z kostka około 20 zł. Minał rok i wszystko jest ok. :)

Warto dobrze sprawdzić bo koszt wymiany maty jest dośc spory.
Pozdrawiam.

Mam e46 z 99 roku i dokładnie te same(częste) problemy jak większość z Was.Cytuję Lukaszi bo to chyba najbliżej faktycznej przyczyny.Nie twierdzę,że mata nie może być uszkodzona,ale najczęściej wina leży po stronie kostki połączeniowej pod fotelem pasażera.U mnie wystarczy,że przesunę fotel w inną pozycję a kontrolka już się świeci.Byłem za pierwszym razem na kompie i nie wykryło żadnej usterki,wykasowali i sie nie świeciła do następnego poruszenia fotelem.Zainwestowałem w kable firmy Viaken do programu CarSoft i teraz sam kasuję błedy a przy okazji robię inspekcje auta.Pewnie tańsze rozwiązanie to wymiana kostki,ale program też ma swoje plusy.Jest tam kilka rozwiązań ułatwiających życie użytkownikom tej kozackiej marki ;) Pozdrawiam.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 22 listopada 2008, 18:54 
Forumowicz

Moje BMW: E61
Kod silnika: M57N
MaTiMa napisał(a):
misiek666 napisał(a):
...niekoniecznie mata; byłem dzisiaj na kompie, wykasowanie błędu pomogło od ręki, błąd dotyczył siedzenie pasażera...

też tak miałem, niedługo znowu się zapali ;)

...już drugi tydzień, normalna eksploatacja...dlatego może to być zwykły błąd, nie ma co zakładać najgorszego... ;)

Tytuł:
PostNapisane: 22 listopada 2008, 19:18 
Przyjaciel forum

Moje BMW: Gtv
Cytuj:
Pewnie tańsze rozwiązanie to wymiana kostki,ale program też ma swoje plusy.Jest tam kilka rozwiązań ułatwiających życie użytkownikom tej kozackiej marki Pozdrawiam

a jakie rozwiązania na przykład :hyhy:

Tytuł:
PostNapisane: 23 listopada 2008, 00:32 
Pierwsze kroki

Ja skorzystałem np. z opcji ryglowania drzwi po 30 sekundach od uruchomienia zapłonu.Wiem,że wystarczy nacisnać przycisk obok awaryjnych i uzyskamy ten sam efekt,ale często o tym zapominałem.Jest tam jeszcze kilka opcji,ale przyznam szczerze że już nie pamiętam.Ostatni raz na szczęście musiałem korzystać z tego urządzenia na wiosnę.

Tytuł:
PostNapisane: 26 listopada 2008, 10:37 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46
Na allegro można kupić te emulatory maty pasażera . Z tego co tam piszą montaż nie jest trudny. Co sądzicie żeby sobie to samemu zamontować . Czy to jest niezbezpieczne? Trudne do zrobienia ? Proszę o pomoc!

Tytuł:
PostNapisane: 26 listopada 2008, 11:19 
Forumowicz

...nie jest to niebezpieczne, lecz trzeba pamiętać, że poducha strzeli niezależnie czy jest pasażer czy go nie ma...i życzę aby ś nie musiał się o tym przekonywać... :znudzony:

Tytuł:
PostNapisane: 11 grudnia 2008, 18:25 
Pierwsze kroki

A czy po zamontowaniu trzeba wykasować błędy komputera czy nie koniecznie ?

Tytuł:
PostNapisane: 11 grudnia 2008, 18:25 
Pierwsze kroki

A czy po zamontowaniu trzeba wykasować błędy komputera czy nie koniecznie ?

Tytuł:
PostNapisane: 11 grudnia 2008, 20:36 
Forumowicz

...konieczne...

Tytuł:
PostNapisane: 13 grudnia 2008, 14:45 
Pierwsze kroki

A ile kosztuje skasowanie tych błędów w serwisie ? I moze orientujecie sie ile kosztuje sama wymiania oleju w serwisie?

Tytuł:
PostNapisane: 13 grudnia 2008, 18:46 
Forumowicz

Moje BMW: E46 330Ci
Witam, jestem posiadaczek e46 318 Ci, też mam problem z lampką od poduszki, chciałbym kupić kabel i sam kasować błędy, ale nie orientuje się w tym. Czy jest to skomplikowana sprawa? Jaki kabel kupić? Może jest na allegro? I jaki program do tego? Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 13 grudnia 2008, 20:16 
Pierwsze kroki

Witam,

Widze ,że jest to częsta przypadłość w e46. Tak sie składa ,że zaświeciła się i dwa dni później byłem podłączony pod kompa w serwisie. Bez wątpienia mata w siedzeniu pasażera.

Tytuł:
PostNapisane: 14 grudnia 2008, 14:19 
Forumowicz

Moje BMW: E46 330Ci
Czy to sie nadaje: Interfejs do BMW 87-04 CARSOFT 6.5 INPA EDIABAS+kabel piny ?

Tytuł: Mata
PostNapisane: 14 grudnia 2008, 16:43 
Forumowicz

Wcześniej ktoś pisał że wymiana takiej maty w ASO to koszt do 600zł. A ja mam pytanie czy nie można takiej "maty" wyjąć i wymienić z jakiegoś e46 który jest na części np na allegro czy na szrocie jakimś? jak sprawdzić czy taka mata wtedy działa jakoś przed kupnem ? 600zł to dużo więc byłoby fajnie jakby się dało z używki wyjąć....

Tytuł:
PostNapisane: 15 grudnia 2008, 09:11 
Poszukaj zanim zapytasz

Cześć Chopy. ;)

Właśnie dzwoniłem do ASO w Warszawie na wrocławskiej i koszt takiej maty to 281 zł brutto. Montaż 500 zł (2 lata gwarancji).

pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 7 lipca 2009, 13:50 
Pierwsze kroki

Witam,

Mam ten sam problem. Niedawno kupilem e46 ze swiecaca sie caly czas kontrolka - poprzedni wlasciciel byl w ASO i powiedzieli, ze trzeba mate wymienic.
Moje pytanie jest takie: czy w przypadku zderzenia, poduszka otworzy sie (poniewaz system wyczuwa, ze ktos bez przerwy siedzi na tym siedzeniu pasazera) czy wrecz przeciwnie - nie zadziala?

Czy koszt naprawdę jest tak wysoki? ok 300 PLN sama mata plus co najmniej drugie tyle za montaz?

Z gory dziekuje za odpowiedz.

Tytuł:
PostNapisane: 7 lipca 2009, 14:34 
Przyjaciel forum

Moje BMW: Gtv
z tego co sięoriętuje to mata chyba zadziała i tak, a cena zapewne zależy od ASO

Tytuł: mam podobny problem
PostNapisane: 7 lipca 2009, 16:29 
Pierwsze kroki

Moje BMW: 528i
tylko u mnie jak zapali sie to niby jest ok a jak zgasnie to nie dziala mi radio, sterowanie w kierownicy, tempomat itd. co za chol... a i jeszcze oswietlenie wnetrza sie swieci i jezdze na stopach

Tytuł:
PostNapisane: 7 lipca 2009, 22:47 
Pierwsze kroki

Dzieki Mati za odpowiedz.

Pytał ktoś moze w ASO o to, czy poduszka zadziala w takiej sytuacji (gdy stale pali sie ta kontrolka)?

Tytuł:
PostNapisane: 8 lipca 2009, 17:49 
Pierwsze kroki

Na bank to mata pasazera odwieczny problem bmw mialem to samo. nie warto jej wymieniac bo tez padnie. moja rada to kupic na allegro emulator koszt to ok 35zl. odcinasz mate, dwa przewody bialy i niebieski podlaczasz emulator jedziesz skasowac blad i wszystko jest ok problem nie wroci. jedna wada tego rozwiazania zawsze wypali poduszka pasazera takze zakaz mocownia fotelika na przednim siedzeniu. pozdrawiam

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 57 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1