BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 4 lipca 2025, 18:46

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: [e46] Problem z wrzuceniem pierwszego biegu. prosze o pomoc
PostNapisane: 29 października 2010, 09:39 
Pierwsze kroki

no to dobrze trafiłeś... Ja moja kupilem przy stanie 130k km z ksiązką. Generalnie nie była ładna. Ale dziś mechanicy mówią że to auto w końcu jest bmw i że jest bardzo zadbana i każdy mówi że szkoda ją teraz by bylo sprzedac... Mam ja 3 lata juz i jeszcze z 2 pewnie potrzymam wiec zrobie ta skrzynie i zobaczymy, chociaz od 3 dni jest duzo lepiej i 1 wchodzi normalnie...

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 29 października 2010, 12:02 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46
To napisz jeszcze pare postow w tym temacie i bedzie calkiem ok :-)

moj BEAMER:
viewtopic.php?t=56107

PostNapisane: 29 października 2010, 16:35 
ryberfisch napisał(a):
Ja moja kupilem przy stanie 130k km z ksiązką.

I książka ma być potwierdzeniem tego stanu?

PostNapisane: 29 października 2010, 17:36 
Forumowicz

w e 36 ten problem też występuje

PostNapisane: 29 października 2010, 18:13 
Pierwsze kroki

tak bo ja sam z Belgii targałem delikatnie bitą od 1 właściciela

PostNapisane: 30 października 2010, 06:45 
Częsty bywalec

Moje BMW: 2xe36
Kod silnika: s50,m52
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t ... 9#p1261989
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=112163
Mam dokladnie ten sam problem w 328ci... Zaraz po zakupie czulem ze 1 i 2 ciezko wchodza... Kilka dni pozniej wymienilem sprzeglo na sachs'a przeznaczonego do e36(ze wzgledu na cene i wytrzymalosc) Przez pierwszy dzien biegi wchodzily bardzo ciezko-jakby nie wysprzeglal do konca, wiec wymienilem wysprzeglik(chyba to)na dluzszy o 4mm. (Czytalem o setkach takich zabiegow w e46 z r6)
Teraz jest lepiej, chociaz czasem musze depnac dwa razy sprzeglo zeby wbic 1 lub 2. Mialem wrzucac ori sprzeglo gdyz myslalem ze to przez to, ale po tym co tu przeczytalem zmienie najpierw skrzynie, wyjdzie taniej :hyhy:

PostNapisane: 8 listopada 2010, 19:18 
Forumowicz

Kod silnika: M47
Garaż: Było.. BMW e46 320d -> było.. e87 118d -> jest.. e60 525d
Znalazł może już ktoś rozwiązanie problemu ciężko wchodzącej jedynki? I drugie pytanko czy Ci którzy planowali z tego powodu wymienić skrzynie na nową pomogło? Jestem dzisiaj po próbie odpowietrzenia sprzęgła jednak z efektem zerowym jak jedynka ciężko wchodziła tak i wchodzi..:( I taka moja teoria być może błędna a, więc przed wymianą było ok po wymianie zaczął się problem pierwsza myśl sprzęgło się kończy ale skoro jest wymienione na nowe to nie wina sprzęgła myślę że wina może leżeć w wysprzęgliku dlaczego? przed wymianą wiadomo docisk tarcza łożysko oporowe i owy wysprzęglik od nowości zużywały się równomiernie po wymianie nowa tarcza, sprzęgło, łożysko i nieszczęsny wysprzęglik poprostu nie daje rady nie ma siły wycisnąć na tyle żeby dobrze wysprzęglić stąd problem ciężko wchodzącej jedynki skąd taka teza przed wymianą sprzęgło mi dość ciężko wchodziło i brało w innym momencie na końcu ale nie musiałem wciskać pedału do podłogi teraz pedał jest miękki i bierzę na początku przez co muszę wciskać pedał do samej podłogi. Koledzy co o tym myślicie? bo mnie ta jedynka coraz bardziej irytuje

PostNapisane: 7 marca 2011, 18:43 
Forumowicz

Odgrzewam kotleta może ktoś w końcu znalazł rozwiązanie problemu? Zime jakoś przemęczyłem ale idzie lato, a ta ciężko wbijająca jedynka doprowadza mnie do szału.

PostNapisane: 7 marca 2011, 23:29 
Pierwsze kroki

Podobno jest to kolo dwumasowe, ktore do konca nie wysprzegla. bede sprawdzal za ok miesiac

PostNapisane: 9 marca 2011, 12:43 
Forumowicz

ryberfisch napisał(a):
Podobno jest to kolo dwumasowe, ktore do konca nie wysprzegla. bede sprawdzal za ok miesiac

Kolega ma kończące się koło dwumasowe diagnoze potwierdziło dwóch mechaników i ma zamiar je wymienić na dniach jak go pytałem to powiedział, że nie ma problemów z jedynką czy wstecznym z tym, że u niego siedzi jeszcze oryginalny zestaw może tak jak mówisz przy zmianie sprzęgła na nowe, a pozostawieniu starej dwumasy problem jest z wysprzęglaniem producent zaleca wymianę koła gdy ono daje znać o sobie nie przy wymianie sprzegła jeśli koło jest dobre ale to chyba w skrajnych przypadkach jeden na milion. Tak jak z rozrządem niby na łańcuszku i z dożywotnim działaniem a u znajomego łańcuszek przeskoczył i kaplic. Tak wiec wymieniajac sprzęgło powinno się wymieniać dwumas czas pieniądze nerwy byłyby zaoszczędzone. Z tym, że ja obiawów nie mam padajacej dwumasy, a problem z jedynką i wstecznym tak co z tym fantem zrobic?

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1