benio83 napisał(a):
fakt faktem ze wiekszosc kilometrow ktore zrobilem to byly dosc krotkie przejazdy i silnik naturalnie byl na poczatku zimny (zauwazylem ze to auto w odroznieniu od moich poprzednich dosc szybko lapie swoja temerature i ja ladnie trzyma). czy to normalne spalanie czy lepiej gdzies podjechac zeby mi to sprawdzili???
Tak. To raczej normalne przy tym cyklu.
benio83 napisał(a):
no wlasnie zanim kupilem to auto to poczytalem w necie troche o spalaniu i wiekszosc uzytkownikow pisalo ze powinno wachac sie w granicach 14-15l w iescie
Benzyny może i tak, jeżdżąc w mieście ale nie tylko na krótkich odcinkach zanim się nagrzeje.
W przypadku LPG, te wartości są nieosiągalne, jeżdżąc delikatnie, licz od 17 w górę, o ile zbyt krótkich odcinków nie będziesz miał.
benio83 napisał(a):
i wyskoczy mi blad sondy lub sond to czy ich wymiana jest konieczna?
Błąd sond może mieć swoje podstawy, np w złej regulacji LPG, nieszczelności dolotu etc. Istotne jest, czy pracuje grzałka sond oraz czy same sondy pracują. To można sprawdzić podłączając do kompa. Sondy przed katalizatorem powinny skakać a za katalizatorem stać w miejscu, po dobrym rozgrzaniu na benzynie (na gazie jest inaczej) na wartości ~0.7V.
benio83 napisał(a):
auto pali mi w miescie 18-20l gazu.
Jak pisałem, raczej niżej niż 18 ciężko będzie Ci zejsć.
P.S.
Moim zdaniem LPG nieco do kalibracji bo z korektami wyjechało w kosmos. Natomiast, na spalanie raczej to nie wpływa bo DME to skompensowało.
Automat spala ok 2-3L więcej niż manual.