BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 15 sierpnia 2025, 15:25

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 57 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: [e39] 523i 18,6l/100km czy to normalne spalanie???
PostNapisane: 1 czerwca 2010, 16:06 
Forumowicz

Moje BMW: e34 520i shadowline
Kod silnika: M50tuB20
Seth8 napisał(a):
A podwyzszone spalanie to jedyny objaw? Nie jest przymulony w jakims zakresie obrotow odpala na dotyk itp? I czy to podwyzszone spalanie jest tylko na lpg
? Sprawdzales ile pali benzyny? A i jak sprawdzales spalanie lpg? Patrzyles tylko na kompa czy napelniles caly zbiornik i go wyjezdziles?

zbiornik lpg zatankowalem do pelna i po przejechaniu 100km znow zatankowalem do pelna.
jesli chodzi o odpalanie to nie moge powiedziec ze pali od strzala ale odpala bardzo ladnie.
zamuly raczej nie ma, dosc dobrze sie zbiera (od startu na kazdym biegu z pedalem w podlodze ciagle ladnie przyspiesza).

Ostatnio edytowano 29 lipca 2010, 11:13 przez benio83, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e39] 523 automat 19l/100km czy to normalne spalanie???
PostNapisane: 29 lipca 2010, 11:11 
Forumowicz

chyba musze podjechac przy okazji na kompa bo spalanie mam nadal wysokie. teraz kiedy bylo tak bardzo goraco na dworzu mialem urlop i duzo jezdzilem po miescie i spalania bylo nadal takie same czyli 19-20l po miescie przy oszczednej jezdzie. wydaje mi sie ze powinno spasc do okolo 13-15l. tak sie zastanawiam czy np filtr powietrza moze miec jakis wplyw na podwyzszona spalanie. pytam bo tam nie zagladalem i moze byc caly zasyfiony. mam jeszcze takie pytanie- jesli pojade na kompa i wyskoczy mi blad sondy lub sond to czy ich wymiana jest konieczna? chodzi mi o to czy te sondy moga nieprawidlowo pracowac z innego powodu (np jakas odma, jakies podcisnienie lub jakies nieszczelnosci w kolektorach dolotowych lub tlumikach). pytam zeby nie wymieniac niepotrzebnie tych sond bo z tego co wiem to do tanich nie naleza

PostNapisane: 30 lipca 2010, 07:36 
Zacna persona forum

siem - to jaki sens jest kupowac auto o takim silniku i potem plakac ze dwa litry wiecej bierze -jesli juz mam to jezdze - jesli ekstremalnie za duzo bierze jade do dobrych szpecow i naprawiam - co do butowania auta to czy to bedzie bmw czy kazde inne auto jak dostaje mocno w dupe to wszystko potrafi sie zepsuc i potem sa widoki na you towskich filmikach jak goscie z rozpacza w oczach lataja za gasnica lub ze lzami w oczach ogladaja swoje padniete cudenka - szalenstwo kosztuje -pzdr

PostNapisane: 30 lipca 2010, 08:22 
Forumowicz

Moje BMW: e39 523i
1.Zresetuj DME
2.Zalej pod korek benzyną
3.Wyjeździj to i dopiero wtedy pojedź na komputer żeby sprawdzić czy są błędy. Przy okazji zobaczysz ile spaliła benzyny. Bo coś mi się wydaje że te cyrki ze spalaniem to sprawka instalacji LPG. O 13L po mieście zapomnij, ale 20 to lekkie przegięcie.

PostNapisane: 30 lipca 2010, 09:14 
Forumowicz

harnas621 napisał(a):
siem - to jaki sens jest kupowac auto o takim silniku i potem plakac ze dwa litry wiecej bierze

no wlasnie zanim kupilem to auto to poczytalem w necie troche o spalaniu i wiekszosc uzytkownikow pisalo ze powinno wachac sie w granicach 14-15l w iescie
harnas621 napisał(a):
co do butowania auta to czy to bedzie bmw czy kazde inne auto jak dostaje mocno w dupe to wszystko potrafi sie zepsuc
raczej nikt tym autem nie zdazyl poszalec bo jak je kupowalem to nie bylo jeszcze zarejestrowane w polsce a w niemcowni mialo tylko jednego wlasciciela (kobieta 59r)

PostNapisane: 30 lipca 2010, 09:16 
Forumowicz

pszemek napisał(a):
Zresetuj DME

jak to zrobic??? odlaczyc aku na jakis czas??? co to wogole jest DME???

PostNapisane: 30 lipca 2010, 12:52 
Forumowicz

benio83 napisał(a):
jak to zrobic??? odlaczyc aku na jakis czas??? co to wogole jest DME???

DME to sterownik silnika. Albo zdejmij klemę albo pojedź na kompa żeby skasowali ew. błędy. I bez przełączania na gaz (najlepiej wyciągnij bezpiecznik centralki gazu) wyjeździj zbiornik benzyny. Wtedy masz pogląd na to czy kaszani się coś z benzną, czy winna jest sprawna inaczej instalacja gazowa.

PostNapisane: 6 sierpnia 2010, 05:05 
Forumowicz

bylem wczoraj u znajomego na kompie bo auto pali mi w miescie 18-20l gazu. myslalem ze to sondy umarly ale po podlaczeniu bylo widac ze jakos pracuja. w sumie to nie wykazalo zadnych bledow. oto kilka zrzutow z tego co pokazalo sie po podlaczeniu do kompa
Obrazek
Obrazek
Obrazek
sa to wykresy podczas pracy auta na gazie. moje auto to e39 523i 2.5 170km 98r
nie wiem czy to wazne ale zwroccie uwage ze na pierwszym obrazku sa dwie pozycje na minusie a na trzecim obrazku przy trzech pozycjach sa minusy. wiem ze to nie ten dzial ale moze ktos z was umie cos z tego odczytac i powiedziec czy cos jest nie tak

PostNapisane: 6 sierpnia 2010, 06:50 
Administrator

Moje BMW: mityczne
Kod silnika: tłuste konie
Garaż: Było: E36 318i sedan, E36 316i Compact, E39 528i sedan, E46 328Ci, E92 325Xi
Jest: F32 420i, F32 428i
benio83 napisał(a):
fakt faktem ze wiekszosc kilometrow ktore zrobilem to byly dosc krotkie przejazdy i silnik naturalnie byl na poczatku zimny (zauwazylem ze to auto w odroznieniu od moich poprzednich dosc szybko lapie swoja temerature i ja ladnie trzyma). czy to normalne spalanie czy lepiej gdzies podjechac zeby mi to sprawdzili???

Tak. To raczej normalne przy tym cyklu.

benio83 napisał(a):
no wlasnie zanim kupilem to auto to poczytalem w necie troche o spalaniu i wiekszosc uzytkownikow pisalo ze powinno wachac sie w granicach 14-15l w iescie

Benzyny może i tak, jeżdżąc w mieście ale nie tylko na krótkich odcinkach zanim się nagrzeje.
W przypadku LPG, te wartości są nieosiągalne, jeżdżąc delikatnie, licz od 17 w górę, o ile zbyt krótkich odcinków nie będziesz miał.

benio83 napisał(a):
i wyskoczy mi blad sondy lub sond to czy ich wymiana jest konieczna?

Błąd sond może mieć swoje podstawy, np w złej regulacji LPG, nieszczelności dolotu etc. Istotne jest, czy pracuje grzałka sond oraz czy same sondy pracują. To można sprawdzić podłączając do kompa. Sondy przed katalizatorem powinny skakać a za katalizatorem stać w miejscu, po dobrym rozgrzaniu na benzynie (na gazie jest inaczej) na wartości ~0.7V.

benio83 napisał(a):
auto pali mi w miescie 18-20l gazu.

Jak pisałem, raczej niżej niż 18 ciężko będzie Ci zejsć.

P.S.
Moim zdaniem LPG nieco do kalibracji bo z korektami wyjechało w kosmos. Natomiast, na spalanie raczej to nie wpływa bo DME to skompensowało.
Automat spala ok 2-3L więcej niż manual.

PostNapisane: 6 sierpnia 2010, 08:21 
Forumowicz

Panowie, 20L gazu po mieście to mi pali jeep grand cherokee 4,7 V8. A nie silnik 2,5 w sporo lżejszym aucie. Chyba że jedziesz kilometr - dwa i gasisz auto. No to cudów nie będzie.
Napisałem ci co masz zrobić - ty zabierasz się do tego od dupy strony. Najpierw sprawdzenie poprawności pracy, odczytów, ew. błędów oraz spalania na benzynie a dopiero potem walka z LPG. No ale rób jak uważasz za słuszne.

PostNapisane: 6 sierpnia 2010, 11:41 
Forumowicz

pszemek napisał(a):
Panowie, 20L gazu po mieście to mi pali jeep grand cherokee 4,7 V8. A nie silnik 2,5 w sporo lżejszym aucie. Chyba że jedziesz kilometr - dwa i gasisz auto. No to cudów nie będzie.
Napisałem ci co masz zrobić - ty zabierasz się do tego od dupy strony. Najpierw sprawdzenie poprawności pracy, odczytów, ew. błędów oraz spalania na benzynie a dopiero potem walka z LPG. No ale rób jak uważasz za słuszne.

przeciez pisalem ze na benzynie jest tak samo

PostNapisane: 6 sierpnia 2010, 13:33 
Forumowicz

benio83 napisał(a):

W którym miejscu pisałeś że pali 19 litrów benzyny?
benio83 napisał(a):
myslalem ze to sondy umarly ale po podlaczeniu bylo widac ze jakos pracuja

"Jakoś", to znaczy jak?
Z tego co wkleiłeś nic nie wynika. To nie są sondy stałonapięciowe. Na nich należy obserwować zmiany napięcia.

PostNapisane: 6 sierpnia 2010, 16:04 
Forumowicz

pszemek napisał(a):
benio83 napisał(a):

W którym miejscu pisałeś że pali 19 litrów benzyny?
benio83 napisał(a):
myslalem ze to sondy umarly ale po podlaczeniu bylo widac ze jakos pracuja

"Jakoś", to znaczy jak?
Z tego co wkleiłeś nic nie wynika. To nie są sondy stałonapięciowe. Na nich należy obserwować zmiany napięcia.

oj sorki to moze nie napisalem ze benzyny pali mi tez duzo czyli 17-18l

"obserwowac zmiany napiecia" czyli???? widzialem ze te zielone paski od sond sie ruszaja i ten znajomy co mial tego kompa mowil ze widac ze sondy pracuja i ze jest ok a ja nie mam zielonego pojecia o co w tym chodzilo

PostNapisane: 6 sierpnia 2010, 17:10 
Forumowicz

benio83 napisał(a):
"obserwowac zmiany napiecia" czyli???? widzialem ze te zielone paski od sond sie ruszaja i ten znajomy co mial tego kompa mowil ze widac ze sondy pracuja i ze jest ok a ja nie mam zielonego pojecia o co w tym chodzilo

Napięcie na sondach powinno się zmieniać w zakresie od ok. 0,2 do prawie 5V. Zmiana ta następuje co ok. sekundę. Jeśli tak to wyglądało to wszystko ok a ty po prostu robisz krótkie trasy na których silnik nie chce może się dogrzać - stąd to spalanie. Przegoń ją po trasie 300 km i wtedy napisz ile spaliła.

PostNapisane: 6 sierpnia 2010, 20:02 
Forumowicz

Kyokushin napisał(a):
Moim zdaniem LPG nieco do kalibracji bo z korektami wyjechało w kosmos.

??? jakie korekty ???

co do spalania w trasie to w sumie bardzo ladnie mi zeszla bo na 11l na 100km przy predkosci 110-130. w miescie jest tak ze nie zawsze mam krotkie i zimne "strzaly", czasem sa dni ze robie jednorazowo 60km (podjade to tu to tam) i spalanie tez jest takie samo. moze szukam dziury w calym, sugerowalem sie tym co czytalem sobie o spalaniu przez 523i i ze kolezanki e38 3.0 v8 pali w miescie mniej niz moje auto ale nie wzialem pod uwade tego ze ona jezdzi na pb i ma manualna skrzynie (pewnie tak samo jak ci co pisali ze 523i pali im w miescie 15l)

PostNapisane: 6 sierpnia 2010, 20:12 
Administrator

Moje BMW: mityczne
Kod silnika: tłuste konie
Garaż: Było: E36 318i sedan, E36 316i Compact, E39 528i sedan, E46 328Ci, E92 325Xi
Jest: F32 420i, F32 428i
benio83 napisał(a):
??? jakie korekty ???

Korekty DME. Powinny być w okolicach 0.

benio83 napisał(a):
ali w miescie mniej niz moje auto ale nie wzialem pod uwade tego ze ona jezdzi na pb i ma manualna skrzynie (pewnie tak samo jak ci co pisali ze 523i pali im w miescie 15l)

Otóż to.

PostNapisane: 7 sierpnia 2010, 08:00 
Forumowicz

Tak czy tak, dla "spokojności" przyjrzał bym się jak wyglądają mapy. I czy sterownik gazu nie wyrzuca błędów np. "wtryski benzynowe ciągle otwarte" bo tak będzie jeśli DME przestanie się wyrabiać z korektami czasu wtrysku (np. przy za małym reduktorze podczas dużych obciążeń silnika).

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 57 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1